İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

AB Uyum yasalari kapsaminda hazirlanan mesleklere iliskin yasa tasari taslagi, Türkiye'deki devlet üniversitelerinde ikinci ögretimin ardindan alinan diplomalari yok sayiyor.

Haber Giriş : 03 Ocak 2004 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB Uyum yasalari kapsaminda hazirlanan mesleklere iliskin yasa tasari taslagi, Türkiye'deki devlet üniversitelerinde ikinci ögretimin ardindan alinan diplomalari yok sayiyor.

AB Genel Sekreterligi'nce hazirlanan ve görüs alinmak üzere çesitli bakanliklara gönderilen ?Mesleki Yeterliliklerin Düzenlenmesi ve Taninmasi Hakkinda Kanun Taslagi? Türkiye'deki çalisma hayatini, dolayisiyla da egitim sistemini yeni bastan düzenliyor. AB içindeki hizmet sunumunun serbestlestirilmesine uyum saglamak üzere hazirlanan tasarinin amaci, ?belirli mesleklerde o meslegin edinilmesi ve icrasi için sahip olunmasi gereken mesleki yeterlikleri düzenlemek ve AB üyesi ülkelerde kazanilmis mesleki yeterlikleri kabul edebilmek için aranacak sartlari ve AB üyesi ülkelerin vatandaslari ile diger ülke vatandaslarinin mesleklerini Türkiye'de icra edebilmesi için gerekli kurallari ortaya koymak? seklinde belirtildi. 62 maddeden olusan tasari Türkiye'deki kurs, sertifika ve diplomalara dayali meslekleri AB'dekine paralel hale getirirken, Birlik üyesi ülke vatandaslarina Türkiye'de serbest hizmet sunumu olanagi sagliyor.

Yasanin egitime iliskin bölümünde, sertifika ve kurs belgesinin disinda yüksekögrenim sonucunda alinan diplomalara dayali meslekler için ?tam gün? ögrenim sarti getiriliyor. Aralarinda tip, dis hekimligi, mimarligin da yer aldigi meslek grubundaki herhangi bir Türk vatandasinin, meslegini AB ülkelerinde icra edebilmesi için Türkiye'deki üniversitelerin ?tam gün? esasina dayali normal ögrenim programlarindan mezun olmasi gerekiyor, devlet üniversitelerinin yüksek harçli ikinci ögretimin programlarindan söz konusu mesleklere iliskin diploma alanlar ise AB sinirlari içindeki ülkelerde mesleklerini yapamayacak.

Yüksekögrenime dayali mesleklere girebilmek için ?asgari lise mezunu olma? kosulunu getiren tasaridaki ifade Türkiye'de 70'i askin olan lise türü açisindan da sakinca yaratiyor. Birlik üyesi ülkelerde tip veya mimarlik meslegini yapmak için yeterli düzeyde yüksekögremini yapmis bir Türk vatandasi, denkligi taninmamis bir liseden mezun olmussa yine sorunlarla karsilasabilecek.

Tasariya göre, Türkiye'deki mimarlik egitimi yeni bastan düzenlenecek. 4 yillik örgün yüksekögrenime dayanan mimarlik egitimi, tam gün esasina dayali en az dört yil veya tam gün esasina dayali en az üç yil temel olmak üzere alti yillik bir egitim dönemini kapsayacak. 6 yillik egitimin sonunda da diploma alinamayacak, üniversite düzeyinde bir sinavin basari ile geçilmesinden sonra mimarlik meslegi yapilabilecek.

Tasari, AB üyesi ülke vatandaslarina mesleklerini icra etmeleri konusunda Türk vatandaslariyla ayni haklari öngörürken, üye devlet vatandasi hizmet sunucunun meslegi Türkiye'de belirli bir mevzuatla düzenlenmemis ise bu kisinin kendi ülkesinde mesleginin en az iki yil icra etmis olmasi yeterli görülecek.
Tasari, AB vatandaslarinin Türkiye'deki hizmet sunumlarini kolaylastirmak için Türk vatandaslarina saglanmayan olanaklar da getiriyor. Buna göre, isyeri baska bir üye devlette kurulu bulunan hizmet sunucular, Türkiye'deki meslek sahiplerinden istenen ?bir mesleki örgüt veya kurulus tarafindan yetkilendirme, ona kayit yaptirma veya üye olma? ile ?sigorta isleri için bir kamu sosyal güvenlik kurumuna kayit yaptirma? konularindan muaf tutulacak.

AB vatandaslari tasariyla kendi ülkelerindeki unvanlarini da kullanabilecek. Türkiye'de mesleki nitelikler ile karisikliga neden olunmamasi için mesleki unvan, hizmet sunucunun is yerinin kurulu oldugu üye devletin resmi lisaninda kullanilabilecek.

Türkiye'de dini yemin edilmesi ya da benzer ifadelerin kullanilmasini sart kosan mesleklerde faaliyet gösterecek olan AB vatandaslari bu tür yemin ve ifadelerden muaf tutulabilecek. AB vatandasina uygun bir sözlü ifade bulanacak.

Tasarinin dikkat çeken bir diger düzenlemesi ise 52'inci maddede yer aliyor. Mesleki faaliyetleri sonucunda Türkiye için ?sakinca? doguracak AB vatandaslari hakkinda Türk makamlarinin herhangi bir islem yapamayacagini kaydeden tasarinin, söz konusu maddesi söyle:
?Madde 52- Ülkemizde is kurmak isteyen kimsenin ülkemiz sinirlari disinda mesleki faaliyetlerinden dolayi ciddi ve belirgin bir sorun ortaya çikmasi ve sorunun Türkiye içinde sonuçlar dogrucaginin muhtemel olmasi durumunda, bu kisinin vatandasi oldugu Avrupa Birligi üyesi devlet bu husustan haberdar edilir. Kisinin vatandasi oldugu devlet bu durumun dogrulugunu arastirir, sorusturmanin çesidini ve kapsamini belirler ve bu arastirmanin sonuçlarini Türkiye'ye gönderir.?

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber