Mumcu: Sosyal güvenlik yasasına muhalefetimizi sürdüreceğiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2006 13:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, sosyal güvenlikle ilgili tasarının şimdiki haliyle görüşülmeye devam edilmesi durumunda muhalefet etmeyi sürdüreceklerini belirterek, ?Çözüm önerimizin değeri tartışılmalıdır ya da bu çözümden kaçan hükümetin tutumu engellenmelidir? dedi.

Anavatan Partisi Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Genel Başkan Mumcu başkanlığında toplandı. Mumcu, toplantı öncesi, TBMM'de görüşülen sosyal güvenlik yasa tasarısı ile ilgili görüşlerini açıkladı. Türkiye'de sosyal güvenlik sisteminin 1990'lı yıllardan başlayarak büyük açıklar verdiğini belirten Mumcu, bunun nedeninin Anavatan Partisi'nin daha önce gerçekleştirdiği adımları geriye götüren popülist adımlar olduğunu savundu.

Sosyal güvenlik açıklarının 10 yıllık toplam maliyetinin 475 katrilyon lira olduğunu ifade eden Mumcu, bu rakamın Türkiye'nin bugünkü borç toplamlarından daha fazla olduğunu söyledi.

Mumcu, ?Hükümet apar topar IMF direktiflerini yerine getirmeye dönük bir paket getirmiştir ve bu paketin adına devrim, reform denilmektedir. Meclis, bu tasarıyı bu haliyle görüşmeye devam ettikçe muhalefetimizi sürdüreceğiz. Ve ben grubumun başında bu muhalefeti en etkili bir biçimde sürdürmeye karalıyım? dedi.

ÇÖZÜM

Erkan Mumcu, çözüm önerilerini de şöyle anlattı:

?Çözüm, sisteme prim ödeyecek yeni çalışanlar katmaktır. Çözüm, aktif-pasif oranını, 1.76 çalışana 1 emekli düzeyinden 2 veya 3 veya 4 çalışana 1 emekli düzeyine getirmektir. Kayıtdışı istihdamı kayıt altına almak, yani 21.3 milyon çalışanı sosyal güvenlik şemsiyesi içine almaktır. Çözüm, yeni prim ödeyicisi olabilecek işsizleri iş sahibi yapmaktır. Bu, sisteme yeni katılım sağlamak ve prim ödemeyi teşvik etmekle olacaktır. Yani, 'sosyal güvenlik sistemine gir, giderek azalan oranlarda senin yerine primlerini devlet ödesin' denilerek olacak. Kaynak, her yıl bütçeden zaten aktarılmakta olan 20 milyar dolar açık finansmanı bütçesidir.

Devletin bu prim yükünün başlangıçta 100 dolarlık kısmını karşılayacağını taahhüt etmesi halinde, eldeki 20 milyar dolar kaynakla yılda 16 milyon 666 kişinin sisteme katılması finanse edilebilir. Bu rakam, SSK'ya prim ödeyen aktif sigortalı toplamının iki katından fazladır. Sisteme açık finansmanı için girecek meblağda hiçbir eksilme yaşanmayacaktır. Çünkü bu rakam, sigortalıların cebine verilecek ve onlarda kalacak bir ödeme değil, onlar adına yine sistem havuzuna girecek bir meblağdır. Sistem havuzuna doğrudan aktarılan 26 katrilyon, yıllar itibariyle artan ilave prim tahsilatını da toplayarak, havuza geri dönecektir.

Yine sağlık giderleri bakımından, getirilecek yeni yüklerin de önemsizliği dikkate alınmalıdır. Çünkü bugün sistem dışında bulunan bu insanlar, ya yakınları üzerinden ya da yeşil kart dolayısıyla bu hizmetlerden zaten yararlanmakta, yani bu maliyeti sisteme, sistem dışında kalarak zaten yüklemektedirler. Bu uygulamaya hemen başlanılabilir. Sonuçları derhal alınabilir.?

?TÜRKİYE SORUNLARINI KENDİ AKLIYLA ÇÖZEBİLİR?

Çözüm önerileriyle sistem kayıtdışılık belasından kurtulurken, çok kuvvetli ve sürdürülebilir bir aktüarya dengesine kavuşacağını belirten Mumcu, ?Bu önerimizin dikkate alınmamasına seyirci kalmayacağımızı, Hükümet başta olmak üzere, sorumluluğu bulunan tüm kişi ve kurumları kamu vicdanı ve tarih önünde hesap vermeye çağıracağımızı açıkça ilan ediyoruz? dedi.

Mumcu, ?Hükümetin akıl ve izan dışı girişimine karşı herkesi aktif bir tavır takınmaya çağırdıklarını? belirterek, ?Ya bu çözümün değeri tartışılmalıdır ya da bu çözümden kaçan hükümetin tutumu engellenmelidir. Türkiye kendi sorunlarını, IMF direktifleri ile değil kendi aklıyla çözebilir? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber