Elektrikteki TRT payı sanayicinin itirazına rağmen kalıcılaşıyor

Haber Giriş : 06 Mayıs 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel sektörün uzun zamandır kaldırılmasını istediği ve elektrik fiyatları üzerinde bir yük oluşturan TRT payı, kalıcı hale getiriliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yeni hazırlanan ve arz güvenliğini düzenleyen taslağa TRT payı ile ilgili bir madde de konuldu. Bu madde ile TRT payının teknik olarak uygulanış biçimi değiştirildi. Payın tamamen kaldırılmasını bekleyen özel sektör ise TRT payı ile ilgili olarak yeni bir uygulama biçimine gidiliyor olmasına tepkili. Hem sanayicilerin hem de özel sektör elektrik üreticilerinin şikayet ettiği ve elektrik faturaları üzerinden alınan yüzde 2'lik TRT payının yeni haliyle TRT Gelirleri Kanunu'na girmesiyle, özel sektörün bu maliyet kaleminin kaldırılma ümidi de iyice zayıflayacak. Yapılan düzenleme, en çok normal vatandaşın yükünü çektiği TRT payı ve Enerji Fonu bedellerinin, artık bütün müşteri gruplarına eşit şekilde uygulanmasını sağlayacak.

Mevcut düzen nasıl işliyor?
Serbest piyasada büyük enerji tüketimi olan sanayiciler, elektriği Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ), Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş (TETAŞ) ya da özel sektör elektrik üreticilerinden temin edebiliyorlar. Konut aboneleri yani normal vatandaş ise sadece TEDAŞ'dan elektrik alabiliyor. Ancak hangi müşteri grubunda olursa olsun elektrik kullanıcılarının faturalarına sadece elektrik üretim maliyeti değil; dağıtım, iletim bedelleri de yansıyor. Bunun yanı sıra, katma değer vergisi (KDV), Enerji Fonu ve TRT payı adı altında da bedel alınıyor. Ancak TRT payı ve Enerji Fonu müşteri gruplarına değişik şekillerde uygulanıyor. TEDAŞ abonesi olanlar yani konut aboneleri ve bazı sanayicilerde elektrik satış, iletim ve dağıtım gibi bütün bedeller toplanıyor ve bu toplam üzerinden yüzde 2'lik TRT payı faturaya ekleniyor. Elektriğini özel sektörden temin eden müşterilerde ise yüzde 2'lik TRT payı 'dağıtım bedeli' dışarıda tutularak hesaplanıyor. Doğrudan TETAŞ üzerinden elektrik alanlarda ise TRT payı 'iletim bedeli' dışarıda tutularak faturalandırılıyor. Bu durumda normal vatandaş, TETAŞ ve özel sektör abonelerine göre daha fazla TRT payı ödemiş oluyor.

Artık herkesten eşit alınacak
Taslak ile yapılmak istenen düzenleme ile TRT Gelirleri Kanunu'nda değişikliğe gidilecek. Yüzde 2 oranındaki TRT payı KDV, diğer vergiler, fon ve paylar hariç tutularak sadece enerji satış bedeli üzerinden hesaplanarak faturalandırılacak. Bu durumda artık bütün elektrik kullanıcıları aynı hesaplama yöntemi üzerinden TRT payı ödeyeceği için farklılık ve ayrıcalık ortadan kalkacak. Ancak bu durumda TRT'nin elektrik faturaları üzerinden elde ettiği gelirin bir miktar azalabileceği yorumu yapıldı. Yetkililer, kısa vadede bu düzenleme ile TRT gelirleri azalacak gözükse de, uzun vadede elektrik fiyatları arttıkça TRT'nin bu kalemden elde edeceği gelirin artacağını çünkü bu yönde yapılan düzenlemenin TRT payının kaldırılmak istenmediği yönünde algılandığını bildirdiler.

Mevcut TRT Gelirleri Kanunu'nda elektrik tüketimi üzerinden yüzde 3.5 oranında gelir aktarılması öngörülüyor. Ancak yaklaşık 2 sene önce bir kararname ile bu oran yüzde 2'ye çekilmişti. Düzenleme ile böylece yeni TRT payı oranı olan yüzde 2 de, yasaya girecek ve kalıcı hale gelmiş olacak.

Ayrıca Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) Tarifeler Yönetmeliği'nde vergi ve yasal kesintilerin, ödeme bildirimlerinde yani faturalarda ayrı biçimde gösterilmesi öngörülüyor. Yapılan düzenleme ile yönetmeliğe uyum sağlanacak. Artık faturalarda elektrik bedeli ve üstündeki yükler ayrı ayrı gösterilecek.


Bakan karşı ama taslak bakanlıktan
Düzenlemenin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanmış olması da tartışma yarattı. Enerji Bakanı Hilmi Güler'in bu payın, elektrikten değil RTÜK bütçesinden kesilip TRT'ye aktarılmasını istediği biliniyor. Hatta Güler, 2005'te yaptığı bir konuşmada, "TRT'nin TEDAŞ'la ne işi var ki katkı payı alıyor? İşte bu zamanında yapılan bir yanlış daha. Bizim işimiz yanlışları düzeltmek zaten. Bu pay da tamamen kaldırılacak" demişti. Bununla birlikte TRT payının kaldırılması hem AKP Programı'nda hem de Acil Eylem Planı'nda mevcut. TRT payının tamamen kaldırılması yönünde bir süre önce Bakanlar Kurulu kararı hazırlandığı ancak Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın buna imza atmaması nedeniyle kararın çıkmadığı belirtildi.

Rekabet Kurulu'na itiraz edilmeli
Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı ve Akenerji Genel Müdürü Önder Karaduman, elektrik faturalarından TRT'ye para aktarılmasının yanlış olduğunu belirterek, "Özel televizyon kanal sahipleri bu uygulama nedeniyle haksız rekabet ile karşı karşıya. Bu kanal sahiplerinin Rekabet Kurulu'na (RK) gitmeleri gerekir" diye konuştu. Öte yandan özel sektör elektrik üreticileri bir süre önce TRT payının kaldırılması için Danıştay'a dava açtı.

TRT payı nereden elektrik alındığına göre değişiyor

MEVCUT DÜZEN

TEDAŞ'tan alanlar
Faturalar hesaplanırken satış, iletim ve dağıtım gibi bütün bedeller toplanıyor ve bu toplam üzerinden yüzde 2'lik TRT payı faturaya ekleniyor.

TETAŞ'tan alanlar
TETAŞ'tan alan abonelerin ödeyeceği faturalardaki TRT payı, iletim bedeli dışarıda tutularak hesaplanıyor.

Özel firmadan alanlar
Elektriğini özel sektörden temin eden müşterilerde yüzde 2'lik TRT payı dağıtım bedeli dışarıda tutularak hesaplanıyor.

YENİ DÜZEN

Payın hesaplanması
TRT payı KDV, diğer vergiler, fon ve paylar hariç tutularak sadece enerji satış bedeli üzerinden hesaplanarak faturalandırılacak.

Eşitlik geliyor
Bu durumda artık bütün elektrik kullanıcıları aynı hesaplama yöntemi üzerinden TRT payı ödeyeceği için farklılık ve ayrıcalık ortadan kalkacak.

TRT geliri düşecek
Ancak TRT'nin elektrik faturaları üzerinden elde ettiği gelirin bir miktar azalabileceği yorumu yapıldı.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber