MİT Teklifi İçişleri Komisyonu'nda

Teklifin görüşmeleri usul tartışmalarıyla başladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2014 17:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
MİT Teklifi İçişleri Komisyonu'nda

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, Milli İstihbarat Kanunu'nda (MİT) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı.

İçişleri Komisyonu, AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy başkanlığında toplandı.

Toplantıda, AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin ile Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu'nun Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Kanunu'nda (MİT) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ele alınıyor.

Toplantı, usul üzerine tartışmalarla başladı.

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, teklifin temel hak ve özgürlükleri de ilgilendirdiği için Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi gerektiğini savundu.

Serindağ, teklifin önemli husus içerdiğini, daha ayrıntılı ele alınması için alt komisyonda görüşülmesinin önemli olduğunu belirtti.

MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, teklifin, havale edildiği komisyonların teklifi değerlendirmek için vaktinin olmadığını söyledi.

"Anayasa'ya aykırılığı aleni olan düzenlemenin Meclis'te yeterince müzakere edilmeden gündeme gelmesi doğru değil" diyen Türkoğlu, komisyonun çalışmalarına ara vererek, diğer komisyonun düşüncelerinin de bu komisyona getirilmesi gerektiğini söyledi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Temel hak ve özgürlükleri ilgilendiren maddeleri var ve bunlar diğer ilgili komisyonlar da görüşülmeliydi. İçişlerini Komisyonu'nu aşan bir teklif. Türkiye'de rejimi değiştirecek bir teklifle karşı karşıyayız. Başta Anayasa Komisyonu olmak üzere ilgili komisyonlarda görüşülmeli ve bu komisyonların raporları alınmalı. Alt komisyona havale edilmesi, Anayasa'ya aykırılıklar da tespit edilerek bunların ayıklanması gerekiyor" dedi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, teklifin Anayasaya aykırılıklar içerdiğini savundu.

Bal, teklifin Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi için bir çağrı imzaya açacaklarını, muhalefetten buna destek olmasını istedi.

Komisyon Başkanı Ersoy, Anayasa Komisyonu'nda bu teklifin görüşülüp görüşülmemesine TBMM Başkanlığı'nın karar verdiğini belirterek, "Anayasa Komisyonu herhangi şekilde toplanır, Meclis Başkanlığı'ndan bildirim yapılırsa, elbette bunun gereğini yapacağız" dedi.

-Kamera tartışması

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, "Baas rejimine giden bir yasa teklifini görüşüyoruz ve siz 'kısa keselim çabuk olalım' diyorsunuz. Bu teklif önce Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeli. Teklif geri çekilmeli, olgunlaştırılmalı" diye konuştu.

Bazı AK Partili'ler, görüntü alınmasının ardından kamera ve foto muhabirlerinin salondan çıkarılmasını talep edince tartışma yaşandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Kameralar görüntülerini alır, kameralar dışarı davet edilir. Başıma geliyor ve notumu çekiyor" diyerek kameraların dışarı çıkarılmasını istedi.

Tüzüğe, yasalara aykırı bir durum olmadığını belirten Ünal, "Buradan kemaraların önünde mesaj veriyorsunuz, muhaberat devletinden tutun da faşizme kadar..." diye konuştu.

Ünal'ın bu sözlerine muhalefet milletvekilleri itiraz etti ve Ünal'ın da usul üzerine konuşmadığını belirterek, Başkan'a kendilerine yapıldığı gibi neden müdahale edilmediğini sordu.

MHP'li Türkoğlu, "MİT her yeri izliyor rahatsız olmuyorsunuz kameralar önümdeki notu çekiyor diye rahatsız oluyorsunuz" ifadesini kullandı.

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, "Bizim de önümüzde notlar var biz neden rahatsız olmuyoruz" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, diğer ilgili komisyonların raporlarını görmek istediklerini belirterek, aksi takdirde bu teklifin gayrimeşru olacağını savundu.

Altay, "Bu teklifi buraya aceleyle indirmenizin bir maksadı olmalı. Bu maksatla ilgili kuşkularımız var. Bazı AK Parti'lilerle teklifin törpülenmesiyle ilgili görüş alışverişinde bulunuyoruz. Demek ki ortada bir sakatlık var" ifadelerini kullandı.

Altay, MHP'li Bal'ın, Anayasa Komisyonu'nun toplantıya çağrılmasıyla ilgili tekliflerini destekleyeceklerini bildirdi.

-CHP'li Ekşi: "Bu teklif, hukuk devleti tabutuna son çiviyi çakan öneri gibi görünmektedir"

-CHP'li Toptaş: "Bu teklif çıkarsa MİT, El Muharebat'a; Türkiye de Esad'ın Baas rejimine dönüşür"

-BDP'li Kaplan: "Çözüm sürecinin bitmesini isteyenlere asla prim vermedik ve vermeyeceğiz"

-MHP'li Bal'dan MİT temsilcilerine: "MHP'yi dinlediniz mi, dinlemediniz mi? Dinlemediyseniz niye çıkıp açıklama yapmadınız?"

TBMM (AA) - Milli İstihbarat Kanunu'nda değişiklik öngören teklifin tümü üzerindeki görüşmeler, TBMM İçişleri Komisyonu'nda sürüyor.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Çözüm sürecini dinamitlemek, bu sürecin bitmesini isteyenlere asla prim vermedik ve vermeyeceğiz. Bu ülkenin insanları olarak hepimiz sorumluluk altındayız" dedi.

"Teklifin içinde İmralı görüşmelerini ilgilendiren konuların binde bir" olduğunu belirten Kaplan, dinlemeler ve bazı düzenlemelerin yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, "Teklifi geri çekin. Güçlü bir istihbarat örgütüne ihtiyacımız var ama denetimsiz ve dokunulmazlıklarla donatılmış bir istihbarat örgütüne değil. Bu yasa çıkarsa, MİT, El Muhaberat'a; Türkiye de Esad'ın Baas rejimine dönüşür" dedi

CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, teklifle, polis devletini, tek adamlığı kurumsallaştıran bir adım atıldığını öne sürdü.

"Siyasi muhalifleri yok etmek için görev verilirse MİT bunu yapacak mı?" diye soran Dinçer, "MİT'e anayasa üzerinde yetkiler tanınıyor. HSYK gibi bu da bir panik düzenlemesidir. MİT mensuplarına, milletvekillerinin dokunulmazlığının üzerinde bir dokunulmazlık getiriliyor" ifadelerini kullandı.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, teklifin zamanlamasının manidar olduğunu söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, "Öyle geniş yetkilerle bir MİT yaratmaktayız ki paralel devlet kavramını kendimiz yasayla kurmuş olacağız. MİT'e, Anayasamızın hepimize güvence teşkil eden hükümlerinin tamamı çöpe atma imkanın veriyor" diye konuştu.

"MİT teklifi böyle geçerse hiç birimiz 'yatak odamızda MİT'ten kimse yok' diye düşünemeyeceğiz" ifadesini kullanan Ekşi, özel hayatın bu derecede ağır bir saldırıya maruz kalacağını savundu.

Ekşi, "Bu teklif, hukuk devleti tabutuna son çiviyi çakan öneri gibi görünmektedir. Cinayete, devlet yasa çıkararak izin veriyor" görüşünü öne sürdü.

-"MHP'yi dinlediniz mi, dinlemediniz mi?"

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, teklifin geneli üzerindeki görüşmeler sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye'de bir parti devleti zihniyeti olduğunu, teklifin kanunlaşmasının ardından ise parti devletinin bir adım ötesine geçilerek, "siyasallaştırılmış, silahlandırılmış, Başbakan'ın ifadesiyle 'herkesin inine girebilecek' yetkilerle donatılmış bir MİT ile istihbarat devleti yaratılacağını" savundu.

2011 yılı seçimleri öncesinden MHP Genel Merkezi'nin dinlendiği ve genel merkez binası önündeki şüpheli aracın MİT'e ait olduğu yönündeki iddiaları hatırlatan Bal, "Ben buradaki MİT temsilcisi arkadaşlara soruyorum: MHP'yi dinlediniz mi, dinlemediniz mi? Dinlemediyseniz niye çıkıp açıklama yapmadınız?" ifadelerini kullandı.

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ da teklifin pek çok açıdan anayasa aykırı olduğuna ileri sürerek, özel hayatın gizliliğini ve basın hürriyetini ortadan kaldırdığını savundu. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın istihbarat faaliyetlerinin parlamenter denetim altına alınmasına ilişkin sözlerini hatırlatan Serindağ, CHP'nin bu yöndeki teklifin iki yıldır bekletildiğini hatırlattı. Serindağ, "Bu teklifimiz iki yıldır bekletilmekteyken, sizin 'MİT, parlamentonun denetimine tabi tutulması gerekir demeniz ne kadar inandırıcıdır, kamuoyunun takdirine bırakıyorum" dedi.

MİT'e operasyonel görev yetkisi verilmemesi gerektiğini de belirten Serindağ, istihbarat yetkisi ve operasyonel görev yetkisinin bir arada bulunmasının sakıncalı olduğunu söyledi.

Teklif sahiplerinden AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ise Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın zorluklarına dikkati çekerek, bu zorluklarla mücadelede MİT'in görev ve sorumluluklarına dikkati çekti.

- CHP ve MHP'li üyeler, teklifin Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi için TBMM Başkanlığı'na başvurdu

TBMM (AA) - TBMM İçişleri Komisyonu'nun CHP ve MHP'li üyeleri, MİT teklifinin Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi için TBMM Başkanlığı'na başvurdu.

MHP Konya Milletvekili, Anayasa Komisyonu üyesi Faruk Bal'ın da imzasının bulunduğu başvuruda, şunlar kaydedildi:

"Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, Anayasa'nın 10, 20, 22, 28, 36, 37 ve 40. maddelerine, Anayasa'nın özüne ve felsefesine aykırıdır. Bu sebeple teklifin öncelikle Meclis Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi gerekirken esas komisyon olarak İçişleri Komisyonu'na havale edilmiştir. Teklifin Anayasaya aykırılık iddiası doğrultusunda müzakere edilmesi için Anayasa Komisyonu'na havale edilmesini takdirlerinize ve gereğini müsaadelerinize arz ederiz."

-CHP'li Şeker:

-"Bu düzenlemelerle darbelerin tekrar önü açılıyor. Çünkü yarattığınız Türkiye'de her türlü organizasyonu yapabilir"

TBMM (AA) - MİT Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler, TBMM İçişleri Komisyonu'nda sürüyor.

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, teklifte ülke menfaatleri için MİT'in terör örgütleriyle irtibat kurabilmesinin yasal zemine oturtulduğunu savundu. Terör örgütü kavramının geniş bir kavram olduğuna işaret eden Şeker, "İrtibat kurma ile neyi kast ediyoruz? Silah ve para temini bunu içeriyor mu? TIR'lara silah yükleyerek sınırdan geçirmek, muhalefete vermek bu işin içinde mi? Bu işin sınırlarını çok iyi koymamız lazım" dedi.

MİT'e verilen yetkilerde MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın başbakana olan sadakatine duyulan güvenin etkili olduğunu belirten Şeker, ancak Fidan'dan sonra bu göreve gelecek kişinin ne yapacağını kimsenin bilemeyeceğini, bu nedenle tek kişiye sınırsız yetki vermenin yanlış olduğuna işaret etti. Şeker, "Bu düzenlemelerle darbelerin tekrar önü açılıyor. Çünkü yarattığınız Türkiye'de her türlü organizasyonu yapabilir. Çünkü darbeler çok fazla yetki ve teçhizatla donatılan kurumların hukuka sıkı sıkı bağlanmadığı ülkelerde meydana gelmiştir" diye konuştu.

MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu da konuşmasında Kabataş İskelesinde yaşanan olay ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu olaya ilişkin sözlerine değinmesi üzerine, AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı müdahale ederek, yargı sürecindeki bir konunun gündeme getirilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Türkoğlu'nun Başbakan Erdoğan'ın olaya ilişkin sözlerini ispatlaması gerektiğini belirtmesi üzerine ise Samancı, "Hiçbir bayan ister açık, ister kapalı böyle bir fantezinin içinde yer alma arzusunda bulunmaz" ifadesini kullandı.

-"Rıza Zarraf bir MİT elemanı mı değil mi?"

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, yasal düzenlemelerle devletin çivilerinin yerinden oynatıldığını belirterek, MİT teklifinin yasalaşmasının ardından hiç kimsenin can, mal ve temel özgürlüklerinin güvence altında olmayacağını savundu.

"MİT Müsteşarı ile Yasin El Kadı toplantı yaptı mı yapmadı mı? Rıza Zarraf bir MİT elemanı mı değil mi? Bu soruların yanıtını bekliyorum Türk milleti adına" diyen Çıray, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Siyasi Başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın görev ve yetkisini aşarak MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile doğrudan görüşmeler yapıp yapmadığının, MİT'e müdahale edip etmediğinin de açıklanmasını istedi.

-"Darbeci kim?" tartışması

Çıray'ın konuşması sırasında CHP'nin her zaman darbelere karşı olduğunu, AK Parti'nin ise kendi paralel devletini kurmaya çalıştığına ilişkin sözlerine AK Parti Çankırı Milletvekili ve teklif sahiplerinden İdris Şahin tepki gösterdi.

Şahin'in, "Darbelere karşıyız diyor 28 Şubat'ı savunuyor" demesi üzerine Çıray, "Kim savunuyor? Siz 28 Şubat'ta neredeydiniz?" karşılığını verdi. Şahin de, "28 Şubat'ta gayet iyiydim. Senin akıl babana onun hesabını da gittik makamında sorduk. Sayın Demirel'e" dedi. Çıray'ın, "Sen Demirel'e hesap soracak kimsin? Sen kimsin?" sözlerine Şahin ve diğer AK Partili milletvekilleri tepki gösterdiler. Çıray, "Sayın Abdullah Gül'e gelince eleştirmek yok, o sayın cumhurbaşkanıdır, ağzınızı açamazsınız, ama başka cumhurbaşkanı gelince" ifadelerini kullandı.

Çıray'ın teklif üzerinde konuşmadığı yönündeki eleştirilere ise CHP'li milletvekilleri tepki göstererek, ne konuşacaklarına iktidar partisi milletvekillerinin karar veremeyeceğini söylediler. AK Parti'li Şahin ise "Sayın Başbakanımıza atıf yaparak, bir darbeciyi burada savunamazsınız bizim söylediğimiz bu" dedi. Çıray konuşmasına yönelik eleştirileri üzerine ise "Biz ne konuşursak tahrik oluyor değil mi? Sayın Başbakan çıktı o hanımefendiyle ilgili iftiralar atarak, Türkiye'yi iç savaşa tahrik etti. Bu tahrik değil miydi? Bugün yaptığı konuşmada insanlığa yakışmayacak bir şey daha söylendi; Sayın MHP Genel Başkanı'nın çocuğu olup olmamasının siyasetle ne alakası var? Bu tahrik değil mi? Her şeyi söyleyeceksiniz, biz konuşunca baskıyla susturmaya çalışacaksınız. Ben bir tarih dersi vermeye çalışıyorum. 28 Şubat'tan bahseden arkadaşlara sesleneyim, ben 28 Şubat'ta bürokrattım. Bizim yaşadıklarımızı siz yaşamadınız" diye konuştu.

Şahin'in Çıray'ın konuyla alakalı konuşmadığını söylemesi üzerine CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Sen mi karar vereceksin ne konuşacağımıza. Buranın tadını kaçırmayın" karşılığını verdi.

Komisyon Başkanı AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy da konuşmacıların üsluplarına dikkat etmeleri ve konuya bağlı kalmaları yönünde uyarıda bulundu.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Başbakan'ın MİT Müsteşarını "çanta gibi yanında dolaştırdığını" savunarak, "Özel kalem müdürü mü müsteşar mı belli değil" dedi.

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, çözüm sürecine ilişkin eleştirilerde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber