Asansörlerin çoğu denetlenmiyor!

"Türkiye'de 341 binin üzerinde asansör var. Bunların denetleneni 150 bin civarında"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ekim 2014 15:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Asansörlerin çoğu denetlenmiyor!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, Türkiye'deki 341 bini aşkın asansörden yaklaşık 150 bininin denetlendiğini belirterek, "TÜİK'in sayfasında istatistiki olarak belirlenmiş olan 341 asansörün, mümkünse her yıl hepsinin denetimini yapmak istiyoruz" dedi.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret eden Aslan, yaptığı konuşmada, Ürün Güvenliği Haftası çerçevesinde Türkiye'de güvenli ürün kullanımıyla ilgili farkındalığın artırılması için sanayi ürünlerinin kimliklerinin öğretilmesine yönelik çalışmalarda bulunduklarını bildirdi.

Türkiye'de bin 500'ün üzerinde sanayi ürünü kullanıldığını, bunlarla ilgili sorun yaşandığında değil, muhtemel riskli ürünleri belirleyip onların denetimine yönelik çalışmalar yaptıklarını dile getiren Aslan, "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da bu anlamda 15'in üzerinde ürün grubunda denetim yaparak, 72 ürünün tüm Türkiye'de denetimini yapmaktadır. Sanayi ürünlerinde 'iğneden ipliğe' diyebiliriz. Basınçlı kaplardır, asansörlerdir, inşaatlarda kullanılan dikine yük ve insan taşıma araçlarıdır, bunlarla ilgili farkındalık ve yerinde denetim çalışmaları gerçekleştirmekteyiz" ifadesini kullandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ile imzalanan protokol çerçevesinde, petrol ürünleri ve LPG ile ilgili kontrolleri de yaptıklarını aktaran Aslan, her yıl ülkedeki petrol istasyonlarının denetiminin gerçekleştirdiği bilgisini verdi.

- "Daha güvenli asansörlere binme imkanımız olacak"

Aslan, bir gazetecinin, "Son dönemde asansör kazaları çok gündeme geldi. Denetimler ne durumda? Neler yapılıyor?" sorusu üzerine, İstanbul'daki elim kazada hayatını kaybeden 10 kişinin acısının hala taze olduğunu ve bu olay sonrası riskleri tespit edip bunların üzerine gitmeye yönelik çalışmalarda bulunduklarını belirtti.

Asansörlerde etiketler bulunduğunu hatırlatan Aslan, kriterlere uymayanlara kırmızı etiket yapıştırıldığını, kullanıcının can güvenliğini etkilemeyecek boyuttaki eksikleri olanlara sarı etiket konulduğunu, yeşil etiketlilerin herhangi bir sorun olmadığı anlamına geldiğini ifade etti.

Bugüne kadar kırmızı etiket yapıştırılmasını gerektirecek 54 kriter olduğuna işaret eden Aslan, şöyle konuştu:

"Şimdi arkadaşlarımız güzel bir çalışma yaptı. 16-20 arasında bir maddeye indirdiler. Bunun anlamı, 'Hayati önemi olan etiketler yeşile, sarıya dönsün' diye bir değerlendirme değil. Gerçekten insan hayatını etkileyecek hususlar tam olarak değerlendirildi. Bir örnek verelim; asansöre girdiğinizde bir uyarı levhası olması gerekiyor. Şimdi uyarı levhası yok, o zaman demişler ki 'Bu kırmızı etiket olsun.' Oradaki bir uyarı levhasının olmaması insan hayatını etkileyecek bir unsur mu? Değil. Onu çıkardığınızda indi, 53'e işte. Bunun gibi bazı maddeler üzerinde yapılan, teknolojik yoğunluğu kullanarak yaptığımız değerlendirmeler sonunda önemli bir noktaya geldik. Hukuki düzenlemeleri de yapıp, yönetmeliklerde değişiklikleri meydana getirip, inşallah önümüzdeki dönemde daha güvenli asansörlere binme imkanımız olacak."

Denetlenen asansör sayılarına da değinen Aslan, şu bilgileri verdi:

"Türkiye'de 341 binin üzerinde asansör var. Bunların denetleneni 150 bin civarında. Bu denetimlerin içinde o kırmızı etiketleme, 54 kriterden dolayı aykırı, uygunsuz olan asansör sayısı fazla çıkıyor. Dolayısıyla gerçek anlamdaki değerlendirmeyi yaptığımızda muhtemelen bu sayı düşecek ama ondan ziyade şuna dikkati çekmek lazım; TÜİK'in sayfasında istatistiki olarak belirlenmiş olan 341 asansörün, mümkünse her yıl hepsinin denetimini yapmak istiyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber