Sosyal Sigortalar Kurumu hastanelerinde toplam 660 kişiyle hizmet veren diş polikliniklerinde bir hekime 56 bin SSK'lı düşüyor.

Haber Giriş : 08 Şubat 2004 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sosyal Sigortalar Kurumu hastanelerinde toplam 660 kişiyle hizmet veren diş polikliniklerinde bir hekime 56 bin SSK'lı düşüyor.

Az sayıdaki diş hekiminin dağılımında da adaletsizlik var. İstanbul Levent'te bir diş ünitesi olmasına rağmen 4 hekim bulunurken, 2 ünitesi olan Kadıköy'deki poliklinikte 1 diş hekimi görev yapıyor. Hastalar hizmet alamamaktan, diş hekimleri de meslek- lerini icra edememekten yakınıyor.

SSK'ya ait diş polikliniklerinin çoğunda verilen hizmet diş çekimi ve ilaç yazılmasından ibaret. Sağlık Bakanlığı'na bağlı devlet hastaneleri, sağlık ocakları ve dispanserlerde de durum farklı değil. Söz konusu kurumlarda 2 bin 600 diş hekimi görev yapıyor. SSK, Emekli Sandığı ve Bağ?Kur'un diş tedavisi için yaptığı yıllık harcama kişi başına 2?3 milyon lirada kalıyor.

İstanbul Diş Hekimleri Odası Başkanı Rıfat Yüzbaşıoğlu, SSK'da yetersiz kadrolar sebebiyle ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin verilemez hale geldiğini söyledi. ?SSK'da diş hekimliği reçete yazıp diş çekmekten öteye gidemez, bu kadroyla bunların yapılması mümkün değildir.? diyen Yüzbaşıoğlu, SSK'lıların sigorta primi yatırmalarına rağmen diş tedavisi için ayrıca para ödemek zorunda kaldıklarına dikkat çekti.

Rıfat Yüzbaşıoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Türkiye'de polikliniklerde bir diş hekimi günde 30?40 hastaya bakıyor. Dünya Diş Hekimleri Birliği'nin standartlarına göre ise bir diş hekiminin günde 8?10 hastaya bakması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı'nda Ağız ve Diş Sağlığı Daire Başkanlığı bulunmasına rağmen SSK'nın diş hekimliği konusunda hiyerarşik bir yapılanması bulunmuyor. Hastanelerde de diş hekimlerinden birisi sorumlu hekim olarak atanıyor, ancak bu hekimlerin, denetleme yetkisi bulunmuyor.


İstanbul'daki bir SSK hastanesinin diş ünitesi sorumlu hekimi şu bilgileri veriyor: ?İstanbul'da 7 milyon SSK'lıya 130 diş hekimi hizmet veriyor. Diş polikliniklerinde bir diş hekimi günde 30?40 hastaya bakıyor. Bir hastaya 5?6 dakikalık bir süre düşüyor. Halbuki bir diş dolgusu bile 30 dakika sürer. Bir hastaya bu zamanı nasıl ayıracaksınız? Hasta içeride biraz fazla kalsa diğer hastalar kapıyı yumrukluyor.?

İstanbul'da SSK hastanelerinde kullanılan diş ünitelerinin çoğu 1960'lı yıllardan kalma malzemelerle çalışıyor. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bulunan Okmeydanı ve Göztepe hastanelerinin dışındaki birimlerin hemen hepsinde sadece diş çekimi ve ilaç yazımı yapılıyor. Protez için hastaya 6 ay sonrasına randevu verilebiliyor. Mevcut diş hekimlerinin dağılımı da adaletsiz bir şekilde yapılıyor. Levent'te 1 diş ünitesine karşılık 4 diş hekimi, Kartal'da 1 ünitede 3 diş hekimi, Kadıköy'de 2 üniteye 1 diş hekimi, Samatya'da 4 üniteye karşılık 6 diş hekimi görev yapıyor. Bazı birimlerde boş diş üniteleri bulunurken, başka birimlerde diş hekimi sayısının fazla olduğu dikkat çekiyor. Diş hekimlerinin birçoğu ?geçici' görev yapıyor.

Diş sağlığı konusundaki göstergeler Türkiye'de ağız ve diş sağlığına verilen önemi gösteriyor. Diş Hekimleri Birliği'nin verilerine göre nüfusun yüzde 90'ında çürük diş bulunuyor. 6 yaş grubundaki çürük oranı yüzde 83, ağzında hiç diş olmayanların oranı 34?45 yaşlarda yüzde 20'yi buluyor. 40 yıl önce Türkiye ile aynı düzeyde bulunan gelişmiş ülkeler koruyucu diş hekimliğini tercih ettikleri için şimdi diş hekimliği fakültelerini kapatıyor. Hem kamu kurumlarında hem de serbest olarak çalışan diş hekimleri belli merkezlerde yığılma gösteriyor. Mesela İstanbul'da bin 800 kişiye bir diş hekimi düşerken Hakkari'de 40 bin kişiye bir diş hekimi düşüyor.

Rakamlarla Türkiye'de diş sağlığı

Türkiye'de toplam 20 bin civarında diş hekimi bulunuyor.

Her 3 bin 250 kişiye yaklaşık olarak 1 diş hekimi düşüyor.

Türkiye'de 13 devlet, 2 özel olmak üzere toplam 15 diş hekimliği fakültesi bulunuyor.

Türkiye'de diş hekimleri, hizmetlerinin yüzde 70'ini özel muayenehanelerde veriyor.

Ülkemizde yıllık diş fırçası tüketimi 4 kişiye 1 diş fırçası şeklinde. İngiltere'de 1 kişi yılda 2,4 fırça, İsveç'te ise 1 kişi yılda 2,5 diş fırçası tüketiyor.

Diş macunu tüketimi kişi başına 80?85 gram. Bu oran da İngiltere'de 480, İtalya'da 270 gram, İspanya'da 155 gram.

Türkiye'de evlerin yüzde 70'ine diş macunu girmiyor.

Ülkemizde yılda 100 bin makara diş ipi kullanılıyor.

Nüfusumuzun yüzde 40'ı dişlerini ara sıra, yüzde 26'sı ise günde 2?3 kez fırçalıyor.

Nüfusun yüzde 10'u diş hekimine hiç gitmiyor, yüzde 43'ü ise 1 yıldan beri gitmemiş. Gelişmiş ülkelerde yılda 2 kez diş hekimine gidiliyor.

Türkiye'de 6 yaş grubu çocukların süt dişlerinde yüzde 83 oranında çürük var.

Ülkemizdeki 12?13 yaş grubu her 100 çocuktan 83'ünün ağzında çürük dişler bulunuyor.

30?34 yaş grubunda da her 100 kişinin 97'sinin dişi çürük.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber