Eski bakanlar için savunma haftası

TBMM Soruşturma Komisyonu eski bakanlar Muammer Güler, Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar ve Zafer Çağlayan'ı dinlemeyi planlıyor. Ancak bu isimlere henüz resmi tebligat yapılmadı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Kasım 2014 10:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eski bakanlar için savunma haftası

ŞEBNEM HOŞGÖR Ankara

Haklarında Meclis Soruşturması açılan dört eski bakanın bu hafta, komisyonda, "savunma" yapması bekleniyor. Anayasa ve içtüzükteki sınırlayıcı süreler nedeniyle 27 Aralık itibarıyla TBMM Başkanlığı'na sunulacak ve en geç 20 gün içinde Genel Kurul'da ele alınacak komisyon raporu nedeniyle Meclis, yeni yıla, "Yüce Divan" tartışmasıyla başlayacak.

'Uygun musunuz'

TBMM Soruşturma Komisyonu bu hafta eski bakanlar Muammer Güler, Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar ve Zafer Çağlayan'ın savunmalarını almayı planlıyor. Muhalefet partilerine mensup üyelerin ek tanık dinlemeleri yapılması talebine ve tapu müdürlükleri ile bankalardan beklenen eski bakanların oğullarına ilişkin kayıtların henüz komisyona ulaşmamış olmasına karşın komisyon başkanlığının geçen hafta eski bakanlarla temas kurarak 26-27 Kasım'da kendilerini dinlemeyi düşündüklerini belirtip, bu tarihler için müsait olup olmadıklarını sordukları öğrenildi. Bayraktar, Milliyet'in komisyondan davet alıp almadıkları sorusunu, "'Uygun musunuz' diye şifahen soruldu, ancak henüz resmi bir tebligat gelmedi. Bekliyoruz. Hayırlısı olur inşallah" diye yanıtladı.

Rapor yazılacak

Komisyon Başkanı Hakkı Köylü ise, 26-27 Kasım'da her gün iki isim olmak üzere eski bakanları dinlemeyi planladıklarını belirterek, "Büyük ihtimalle belirtilen tarihler için çağrımız olacak" ifadesini kullandı. Köylü, muhalefet partilerine mensup üyelerin aralarında 17 Aralık soruşturmasında görev alan polis amirlerinin de bulunduğu bazı isimlerin komisyonca dinlenmesi yönündeki taleplerinin anımsatılması üzerine de, "Bakanların dinlenmesinin ardından belki de gerek kalmaz" dedi. Köylü, komisyonun rapor yazımına ne zaman başlayacağına ilişkin soru üzerine, 27 Ekim tarihiyle aldıkları 2 aylık ek sürenin 27 Aralık'ta sona ereceğini, bu nedenle komisyon üyelerinin rahatça değerlendirmelerini görüş ve önerilerini iletebilmeleri için taslak rapor yazımına 12 Aralık itibarıyla başlamaları gerektiğini söyledi.

Yüce Divan bilmecesi

Genel Kurul'da Yüce Divan'a sevk kararı, ancak üye tamsayısının salt çoğunluğunun gizli oyuyla yani 276 milletvekilinin desteğiyle alınabilecek. Komisyon raporunun Yüce Divan'a sevk etmeme yönünde olması halinde ise, buna karşı Yüce Divan'a sevk önergesi verilmesi ve bu önergenin kabul edilmesi gerekiyor.

TBMM'ce Yüce Divan'a sevk kararı alınması halinde hakkında karar alınan bakana ilişkin dosya, en geç 7 gün içinde TBMM Başkanlığı'nca dizi pusulasına bağlanarak Anayasa Mahkemesi'ne gönderilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber