İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Emniyet ve MEB, eş durumdan naklen atamada kurumlararası koordinasyonu sağlayamadı

Farklı kurumlarda çalışan memurların eş durumundan naklen atamalarının nasıl olacağı 657 sayılı Kanunun 72'nci maddesinde düzenlenmiştir. Madde hükmüne göre, kamu kurumlarının gerekli koordinasyonu sağlama mecburiyeti bulunmaktadır. Yine Bakanlar Kurulu, yaptığı belirlemede, zorunlu yer değiştirmeye tabi olup olmamaya göre farklı kurumlarda çalışan personelin naklen atamalarının nasıl yapılacağını açık bir şekilde düzenlemiştir. Ancak hem MEB'in hem de Emniyet'in söz konusu bu düzenlemeye uymadığı görülmektedir. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Haber Giriş : 11 Temmuz 2006 00:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

657'de yer alan hüküm

657 sayılı Kanunun 72'inci maddesinde; "Yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda; aile birimini muhafaza etmek bakımından kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanarak memur olan diğer eşin de isteği halinde ataması, atamaya tabi tutulan memurun atandığı yere 74 ve 76 ncı maddelerde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır. Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurun atandığı yerde eşinin atanacağı teşkilatın bulunmaması ya da teşkilatı olmakla birlikte niteliğine uygun münhal bir görev bulunmaması ve ilgilinin de talebi halinde, bu personele eşinin görev süresi ile sınırlı olmak üzere aşağıdaki şartlarda izin verilebilir." hükmü yer almaktadır.

Bakanlar kurulu nasıl bir düzenleme yapmıştır?

Bu madde hükmünün ayrıntılı düzenlemesi "Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmelik"le yapılmıştır. Bu yönetmeliğin yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda göz önünde bulundurulacak hususları belirleyen 9'uncu maddesinde yapılan düzenleme şu şekildedir:

"- Farklı kurumlarda çalışıp da her ikisi de yer değiştirmeye tabi olan eşlerden unvan, kadro ve görev bakımından daha aşağıda bulunanın görev yeri yukarıda bulunana bağlı olarak değiştirilir.
- Aynı veya farklı kurumlarda çalışıp da eşlerden birinin yer değiştirmeye veya bu yönetmelik hükümlerine göre yer değiştirmeye tabi olmaması hallerinde, yer değiştirmeye tabi olmayan veya özel yönetmeliklerine göre yer değiştirmeye tabi olan eşin görev ve unvanı ile hizmetin özelliği dikkate alınır. Bu yönetmelik hükümlerine göre zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan memurun, memur olan eşinin yer değiştirme talebi öncelikle yerine getirilir."

Nasıl olması gerekiyor?

Farklı kurumlarda çalışan memurların yer değiştirme suretiyle atamlarının nasıl olacağı yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinde açık olarak belirtilmiştir. Buna göre,

1- Kurumların koordinasyonda bulunma zorunluluğu vardır.
2- Yer değiştirme işlemi, kadro ve görev bakımından daha aşağıda olanın görev yerinin daha yyukarıda olan bağlı olarak değiştirilmesi gerekmektedir.

MEB ve Emniyet Ne Yaptı?

Ancak, sitemize gelen bir iletide, eşlerden birisi öğretmen, diğerinin polis olmasına rağmen hem MEB hem de Emniyet Genel Müdürlüğü hiçbir koordinasyonda bulunamamış ve zorunlu hizmetle yükümlü eşlerden birisi Diyarbakır'a diğeri ise Kahramanmaraş'a atanmıştır.

Bu iki memurda sorunun çözümü için girişimde bulunmasına rağmen hiçbir sonuç elde edememiştir. Oysaki öncelikle koordinasyonun sağlanması daha sonrada kadro ve görev yönünden aşağıda bulunanın görev yerinin yukarıda olana bağlı olarak değiştirilmesi gerekmektedir.

İşte sitemize iletilen sorun

Ben, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmen, eşim ise Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Polis Memuru olarak görev yapıyoruz.

Bu yılın şubat ayında, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü' ne, tayin aşamasında hangi eşin kime tabi tutulacağı hususunda bilgi edinme kanunu çerçevesinde görüş sorduk . Personel Daire Başkanı adına yanıt gönderen 2. Sınıf Emniyet Müdürü Muammer BUÇAK, kurumlar arasında herhangi bir protokolün uygulanmadığını ve her iki eşin de kendi kurumlarının atama ve yerdeğiştirme yönetmeliği çerçevesinde atanacağını belirtmiştir. Edindiğimiz bu bilgi çerçevesinde, eşim (polis) mart ayı içerisinde (5 tercih) ve ben de mayıs ayı (10 tercih) içerisinde kurumlarımıza zorunlu hizmet il dışı yer değiştirme tercihlerimizi sunduk.

Mayıs ayı sonunda benim tayinim, Norm Kadro ve Hizmet Puanı üstünlüğü esasına göre, Kahramanmaraş - Elbistan; Haziran ayının ilk haftası ise eşimin tayini Diyarbakır Merkez olarak açıklandı.

Kararnamemin bir örneği ile birlikte eşimin, Emniyet Hizmetleri Sınıfına Mensup Personelin Atama ve Yerdeğiştirme Yönetmeliği' nin 38. maddesi gereğince eş özrü sebebiyle Kahramanmaraş' a atanma talebini bildiren dilekçeyi haziran ayının ikinci haftası Emniyet Genel Müdürlüğü' ne gönderdik. Cevaben bize gönderilen yazıda Genel Müdürlüğün nisan ayı içerisinde Milli Eğitim Bakanlığına görüş sorduğu bildirilmiş ve bakanlığın da herhangi bir sakınca belirtmediği iletilmiştir. Nisan ayında sorulan bu görüş ile ilgili olarak ne Genel Müdürlük eşimi, ne de Milli Eğitim Bakanlığı beni bilgilendirmemiştir. Diğer yandan cevaben gönderilen yazı, bizim talebimize yanıt niteliğinde değildir. Çünkü biz eşimin Diyarbakır İli' ne atanmasının yasal olmadığı şeklinde bir itiraz iletmedik. Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği' nin 38. maddesi çerçevesinde eş özür tayini talebinde bulunduk. Bu şekilde atanmış birçok emsal bulunmaktadır. Cevaben gönderilen yazıda 38. maddeye hiç değinilmemiştir. Daha sonra her ne kadar, Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Daire Başkanlığı' nın her salı günü düzenlediği Personel Görüşüne katılarak sorunumuza açıklık getirmeye çalışmış isek de " Ben yaptım; oldu! " zihniyeti ile karşı karşıya kaldık.

Şimdi birçok arkadaşımız bize "Neden araya bir adam koymadınız ?" diye soruyor.

Ben de buradan sormak istiyorum : Bu ülkede araya adam konmadan, kanunlar uygulanmayacak mı ?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber