'Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı' oluşturdu

"Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Türkiye'de bulunan tüm ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle ilgili ruhsat yenileme ve yasaklanmış aktifler, etiket genişletme gibi konularda yapılan iş ve işlemlerin takip edilmesi amacıyla 'Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı' oluşturdu"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ocak 2015 12:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı' oluşturdu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün, Türkiye'de bulunan tüm ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle ilgili ruhsat yenileme ve yasaklanmış aktifler, etiket genişletme gibi konularda yapılan iş ve işlemlerin takip edilmesi amacıyla "Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı" oluşturduğu bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, veri tabanında, gizlilik içermeyen ve herkes tarafından görülmesinde sakınca olmayan bitki koruma ürünlerine ait firma bilgileri, ruhsat bilgileri, etiket bilgileri, formülasyonları, bitkiler, zararlı organizmalar, kullanım koşulları, kullanım dozu, son ilaçlama ile hasat arsındaki süre, yasaklı ürünler, iptal edilen ürünler, ithal veya imal durumuna göre ürünler, yıllara ve aylara göre ürünler gibi bilinmesi gereken tüm bilgilerin yer aldığı belirtildi.

Uygulamayla bitki koruma ürünleriyle ilgili ruhsat işlemlerinin kayıt altına alınması, ruhsat ve etiketlerin güncellenmesi de program üzerinden yapılacak.

Programda yapılacak her türlü değişiklik anında sisteme aktarılacak, böylece programı takip edenler güncel bilgilere anında erişebilecek.

Yapılan bu çalışmayla bitki koruma ürünlerinin önerilmesi için reçete yazma yetkililerinin ihtiyaç duyduğu bitki koruma ürünlerine ait bilgilere anında ulaşılarak olası engeller bertaraf edilecek. Ayrıca herkes tarafından bu program görülüp takip edilebileceği için yanlış ve tavsiye dışı ilaç kullanımının, aşırı dozda ilaç kullanımın da önüne geçilecek.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü web sayfasında 31 Aralık itibarıyla hizmete açılan veri tabanına, bakanlık il ve ilçe müdürlüklerinde çalışan reçete yazma yetkisine sahip teknik elemanlar ile üreticiler, özel sektör, bayiler, yetkili bitki koruma ofisleri çalışanları, firmalar ve diğer tüm ilgililer internet ortamında bilgisayar, tablet ve cep telefonlarından erişebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber