Sözleşmeli çöp toplayıcısı geliyor
İki bakanlığın hazırladığı Geri Dönüşüm Strateji Belgesi'ne göre çöp toplayıcılar hurdacılara gitmek yerine belediye ile sözleşme yapıp atık karşılığı para alabilecek. Sokak toplayıcılarının belediyeler bünyesinde istihdam edilmesi de gündemde.

Deniz ÇİÇEK
Geri Dönüşüm Strateji Belgesi ile 8 milyar dolarlık atık ekonomisi yaratılması hedefleniyor. Strateji ile sokaklarda ekonomiye kazandırılacak atık toplayan kişilere de önemli bir fırsat sunuluyor. Bu kişiler, geri dönüşüm sistemi içine alınacak ve topladıkları malzemeleri hurdacılar yerine belediyenin atık merkezlerine satabilecek. Belediyeler, bu kişileri sözleşmeli olarak işe alabilecek. Belediye bünyesinde çalışmayanlara, getirdikleri atık karşılığında para ödenecek. Sanayi Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı'nın hazırladığı belge Yüksek Planlama Kurulu (YPK) tarafından onaylandı.
SÖZLEŞMELİ SOKAK TOPLAYICISI: Çöp toplayıcılar, topladıkları atıkları hurdacılar ya da daha büyük toplayıcılar yerine, belediyeler bünyesinde kurulacak atık merkezlerine götürecek. Sokak toplayıcılarının belediyeler bünyesinde istihdam edilmesi de gündemde. Belediyeler, bu kişileri sigortalı olarak istihdam edebilecek.
ANLATILACAK: Belediyeler, evlerde atıkların ayrı toplanması için halkı bilgilendirecek. Ev kadınları, pil gibi tehlikeli atıklar ile ambalaj ve organik atıkları ayrı ayrı poşetleyecek. İbadethanelerde, geri dönüşüm konusunda bilgi verilecek. Konunun dini açıdan önemi aktarılacak.
YENİ İŞ KOLLARI
Üniversitelerde, geri dönüşüm sektörüne nitelikli personel kazandırmak amacıyla
çalışmalar yapılacak. Üniversiteler dışında da sertifikalı eğitimler düzenlenecek.
Katı atık ve geri dönüşüm teknikeri gibi elemanlar yetiştirilecek. Yerinde geri
dönüşüm yapan veya atıklarını kaynağında azaltan üreticiye teşvik verilecek.