Sağlık Bakanlığı'ndan mal bildirimi genelgesi

Sağlık Bakanlığı Mal Bildirimleri Konulu 2015-3 Sayılı Genelgesini yayımladı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Ocak 2015 18:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık Bakanlığı'ndan mal bildirimi genelgesi

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : 37106781.903.09.02
Konu : Mal Bildirimleri

GENELGE

2015/..3

3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu ile bu Kanunun uygulanmasına ilişkin usııl ve esasları düzenleyen ve 10/08/1990 tarihli ve 90/748 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliğin öngördüğü işlemlerin mevzuata uygun olarak yerine getirilmesi, uygulamada yaşanan sıkıntıların giderilmesi ve personelin mağduriyetinin önlenmesi amacına yönelik hususlar aşağıda belirtilmiştir.

A) MAL BİLDİRİMİNDE BULUNULMASINDA UYULMASI GEREKEN USUL

VE ESASLAR 1. Mal bildiriminde bulunacak kamu görevlileri

Bakanlığımız ve Bağlı Kuruluşların merkez ve taşra teşkilatında aylık, ücret ve ödenek almak suretiyle kamu hizmeti gören memurlar ve işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlilerinden;

a) 657 sayılı Kanunun üncü maddesinin birinci fıkrasının (A) bendine göre istihdam edilen memurların,

b) 657 sayılı Kanunun üncü maddesinin birinci fıkrasının (B) bendine göre istihdam edilen sözleşmeli personelin,

c) 4924 sayılı Kanuna tabi sözleşmeli personelin,

ç) 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu kapsamında sözleşme ile görev yapan personelin,

d) 663 Sayılı KHK'nin Ek-2 Sayılı Cetvelinde Belirtilen Sözleşmeli statüde görev yapan personelin.

Mal bildiriminde bulunmaları zorunludur.

2. Mal Bildiriminin Konusu

Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesi hükmü çerçevesinde 3628 sayılı Kanun kapsamına giren kamu görevlilerinin kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan;

a) Taşınmaz malları (arsa ve yapı kooperatif hisseleri dahil),

b) Kendilerine aylık ödenenler, net aylık tutarının beş katından fazla; aylık ödenmeyenler ise Genel idare Hizmetleri sınıfında birinci derecenin birinci kademesindeki şube müdürüne ödenen net aylığın beş katından fazla değer ve tutarındaki;

1) Para ve para hükmündeki kıymetli kağıtları,

2) Hisse senedi ve tahvilleri,

3) Altın ve mücevheratı,

4) Her türlü kara, deniz ve hava taşıt araçları, traktör, biçer-döver, harman makinast

ve diğer ziraat makinalan. inşaat ve iş makinalan, hayvanlar, koleksiyon ve ev

eşyaları ile diğer taşınır malları,

5) Haklan,

6) Alacakları,

7) Borçlan,

8) Gelirleri.

mal bildirimine konu teşkil eder.

Mallar, mal bildirimi tarihindeki değerleri esas alınmak suretiyle beyan edilir. Mal bildirimlerinde (b) bendinde belirtilen mal, hak, alacak, borç ve gelirlerin ayrı ayrı toplam değerleri gösterilir.

Mal bildiriminde bulunmakla yükümlü personelin eşinin 3628 sayılı Kanun kapsamında olması halinde, her birinin ayrı ayrı mal bildiriminde bulunması ve eşlerden her birinin, eşi ile velayeti altındaki çocuklarına ait malları da bildirmeleri zorunludur.

3. Mal Bildiriminin Verilme Zamanı

Mal bildirimlerinin;

a) 3628 sayılı Kanun kapsamında bir göreve ilk defa veya yeniden atanmada, atamaya esas belgelerle birlikte,

b) Görevin sona ermesi halinde, görevden ayrılma tarihini izleyen bir ay içinde,

c) Sonu (0) ve (5) ile biten yılların en geç Şubat ayı sonuna kadar,

ç) Mal varlığında önemli bir değişiklik olduğunda bir ay içinde (Ek Mal Bildirimi),

verilmesi zorunludur.

Sonu (0) ve (5) ile biten yılların en geç Şubat ayı sonuna kadar mal bildirimlerinin yenilenmesi zorunludur.

Mal bildiriminde bulunmakla yükümlü personelin, eşleri, velayeti altındaki çocukları ve kendilerinin şahsi mal varlıklarında önemli bir değişiklik olduğunda, değişikliği izleyen bir ay içinde yeni edindikleri mal. hak, gelir, alacak ve borçlara münhasır olmak üzere ek mal bildirimi vermeleri zorunludur.

4. Birden Fazla Mal Bildirimi

Kamu görevlilerinden asli görevleri uhdelerinde kalmak kaydıyla ikinci bir görevi yürütenler (yönetim veya danışma kurulu üyeliği gibi) ya da vekalet edenler, sadece asli görevlerinden dolayı tek mal bildiriminde bulunmaları gerekir.

5. Mal Bildiriminin Doldurulması

Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliğin ekinde yer alan "Mal Bildirim Formu" düzenlenmek suretiyle mal bildiriminde bulunulur. (Mal Bildirim Formuna Bakanlığımız internet sitesinde ulaşılabilir.)

Mal bildiriminde yer alan "Edinme Tarihi" mutlaka gün. ay ve yıl olarak belirtilecektir.

"Taşınmaz Mal Bilgileri" bölümünde yer alan adres bilgileri tam ve doğru olarak yazılacak, ada ve parsel numaraları mutlaka belirtilecektir.

Ek mal bildirimlerinde, sadece ek mal bildirimi verilmesini gerektiren bilgiler beyan edilecektir.

İsimsiz, imzasız veya tarihsiz bildirimler, beyan sahibi ve beyan tarihi hakkında bilgi vermeyeceği için geçersiz kabul edilecektir.

Sonu (0) ve (5) ile biten yıllarda Şubat ayı sonuna kadar verilmesi gereken yeni beyanların veriliş tarihi o yıla ait olacaktır. Bir önceki yıla ait beyan yeni beyan olarak kabul edilmeyecektir.

Bildirimler, üzerinde adı. soyadı ve kurum sicil numarası yazılı kapalı bir zarf içinde görev yaptığı kuruma teslim edilecektir.

6. Mal Bildiriminin Verileceği Merciler

Bakanlık ve bağlı kuruluşları merkez ve taşra teşkilatında. 3628 sayılı Kanun kapsamında kadrolu, sözleşmeli veya geçici olarak görev yapan personel, kadroları ve pozisyonları hangi birimde olursa olsun mal bildirimlerini fiilen görev yaptıkları birime vereceklerdir.

7. Süresinde Mal Bildiriminde Bulunmama

Süresi içinde mal bildiriminde bulunmayanların. 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinin (D) bendinin (j) alt bendi uyarınca 1-3 yıl süreyle kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile tecziye edileceği ve söz konusu cezanın özlük dosyasından silinmesine ilişkin on yıllık süre içinde aynı fiil veya eylemin tekerrürü halinde ilgililerin anılan Kanunun 125 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca devlet memurluğundan çıkarma cezası ile tecziye edileceği öngörülmektedir.

8. Haksız mal edinme, mal kaçırma veya gizleme

j628 sayılı Kanunun 1 j üncü maddesi. Kanunun daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde haksız mal edinene veya haksız edinilen malı kaçıran veya gizleyene üç yıldan beş

}ila kadar hapis ve beş milyon liradan on milyon liraya kadar ağır para cezası verileceğini öngörmektedir.

9. Gerçeğe Aykırı Bildirimde Bulunma

j628 sayılı Kanunun 12 nci maddesi, Kanunen daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde gerçeğe aykırı mal bildiriminde bulunanların, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağını öngörmektedir.

TITCK İrtibat: G.AYDIN Birim Sonu. Telefon: {0 312) 21S 3697

B) BİLDİRİMİN YAPILACAĞI BİRİMLERCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN

HUSUSLAR

1) Mal bildirimlerini muhafaza edecek birimler

a) Bakanlık merkez teşkilatı personelin mal bildirimleri, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce,

b) Bakanlık taşra teşkilatı personelin mal bildirimleri İl Sağlık Müdürlüğünce,

c) Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu merkez teşkilatı personelin mal bildirimleri, İnsan Kaynakları Kurum Başkan Yardımcılığınca,

ç) Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu taşra teşkilatı personelin mal bildirimleri bağlı bulunduğu Genel Sekreterliğince,

d) Türkiye Halk Sağlığı Kurumu merkez teşkilatı personelin mal bildirimleri Destek Hizmetleri Başkan Yardımcılığınca,

e) Türkiye Halk Sağlığı Kurumu taşra teşkilatı personelin mal bildirimleri İl Halk Sağlığı Müdürlüğünce,

1) Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü personelin mal bildirimleri, insan Kaynaklan Daire Başkanlığınca,

g) Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu personelin mal bildirimleri, Destek ve Laboratuvar Hizmetleri Başkan Yardımcılığınca,

muhafaza edilecek ve mal bildirimleri ile ilgili iş ve işlemler bu birimlerce yürütülecektir.

2) Mal bildirimi ile ilgili alt birim oluşturulması

.>628 sayılı Kanun ve Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik hükümleri doğrultusunda Bakanlığımız ve bağlı kuruluşları taşra teşkilatları, aşağıda detaylandırılan işlemlerin ifasına yönelik olarak özlük işlerinin yürütüldüğü birim bünyelerinde alt birim oluşturacaklar ve ilgili mevzuatın amaç ve ruhuna uygun bir şekilde daha sağlıklı, süratli uygulanabilmesini temin etmek amacıyla gerekli tedbirleri alacaklardır.

3) Yazılı ihtarda bulunma

Belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmayanlara, bildirimin verileceği mercilerce Tebligat Kanunu hükümlerine göre yazılı olarak ihtarda bulunulur. İhtarın kendisine tebliğinden itibaren bir ay içinde bildirimde bulunmayanlar hakkında gerekli işlemler yapılmak üzere yetkili Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak.

^ Müfettiş ve muhakkikler tarafından yapılan soruşturma ile ilgili olarak tanınan süre zaıfında mal bildiıiminde bulunmayanlar hakkında yetkili Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak.

4) Mal Bildiriminin Alınması

Mal bildiriminde bulunmak personel açısından yasal bir zorunluluk olsa da. süresi içerisinde verilmesini sağlamak idareye verilen yasal bir sorumluluktur.

Personelinin bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi, mal bildiriminde bulunmaması veya süresi içerisinde bildirimde bulunmaması ya da gerçeğe aykırı bildirimde

TİTCKI^h'fr1a'b734 'niba,:rY|ArRSLAN Telefon: (0 312) 705 1252, THSK İrtibat: Y. YILDIRIM 13,1.1*11, Telefon: (0 312)565 5251

II K K İrtibat G. AYDIN Öırım Sorm. Telefon: {0 312)218 3697

Şto 1741 1734 irtibat: T YENGİ Biriıu Sorııı., I KHk

i. irtibat: G.AYDIN Birim Sorm. Telefon: {0 j

hangi statüde olursa olsun, statülerini de belirtmek kaydıyla bünyelerinde görev yapanlardan bildirimde bulunanları ve bulunmayanları gösterir ayrı ayrı tanzim edilmiş birim veya kurum onaylı listelerle birlikte, bu listelerin birer sureti muhafaza edilmek üzere

*

birimlerinde/kurumlarında bırakılarak diğeri "GİZLİ" kaydıyla, ilgili birimlere ivedilikle gönderilecektir. Birim veya kurumlarca gönderilen mal bildirim beyannamelerinin suretleri hiçbir şekilde alınmayacaktır.

Geçici olarak görev yapan personel, mal bildirimini görevli bulunduğu birime

verecektir. Bu birim veya kurum, aldığı tüm mal bildirimlerini ilgili personelin kadrosunun bulunduğu birime gönderecektir.

Kadrosu Bakanlığımızda olup başka kurumlarda görevli bulunan personelin mal bildiriminde bulunmaları, kadrolarının bulunduğu birimce sağlanacaktır.

5) Mal Bildiriminde Bulunmayanların Atamasının Yapılmaması

Mal bildirim beyanında bulunmayanların ilk defa veya yeniden atama işlemleri yapılmayacaktır. Göreve giriş için gerekli belgelerle birlikte mal bildirim beyanında bulunmadan personel kesinlikle göreve başlatılmayacaktır.

3628 sayılı Kanun kapsamındaki herhangi bir kurumdan Bakanlık ve Bağlı

Kuruluşlar merkez veya taşra teşkilatındaki bu Kanun kapsamında bir göreve naklen

atananların önceki kumrularından devir alınacak özlük dosyalarında bulunan mal bildirimleri dikkate alınacağından, kendilerinden nakil esnasında yeni bir mal bildirimi istenilmeyecektir.

6) Mal Bildirimlerinin Gizliliği

Mal bildirimlerinin içeriği hakkında soruşturma ve kovuşturmaya yetkili merciler dışındakilere açıklama yapılmayacak, bilgi verilmeyecektir.

Ma! bildirimlerin gizliliği mutlaka temin edilecek, bu amaçla; oluşturulacak birimde görevlendirilecek personelin seçimine dikkat edilecek ve sık sık personel değişikliğine gidilmemesi gibi benzeri tedbirler mutlaka alınacaktır.

7) Bilgi Verme Zorunluluğu

3628 sayılı Kanunun 20 nci maddesiyle bu Kanuna göre takip, soruşturma ve kovuşturmaya yetkili kişiler veya Kanunda belirtilen merciler tarafından istenilen bilgilerin gecikmeksizin ve eksiksiz bir şekilde verilmesi, aksine davrananların bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması ve bu cezanın para cezasına veya tedbirlerden birisine çevrilemeyeceği ve ertelenemeyeceği öngörüldüğünden konunun ilgililer tarafından titizlikle takip edilmesi gerekmektedir.

8) Gerçeğe Aykırı Açıklama

Mal bildiriminin muhtevası hakkında 3628 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinde belirtilen mal bildirimlerinin gizliliğine ilişkin hususlara aykırı davrananlara anılan Kanunun 11 inci maddesi gereğince üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilmesi ve aynı Kanunun 15 inci maddesi uyarınca bu süre zarfında ilgililerin kamu hizmetlerinden mahrum bırakılmaları öngörülmüştür.

9) Mal Bildirimlerinin Karşılaştırılması

J

Yapılan inceleme ve değerlendirmelerde illerde bulunan mal bildirim beyannamelerinin, personelin idareye verdiği kapalı zarf içinde aynen muhafaza edildiği, herhangi bir işleme tabi tutulmadığı görülmüştür.

3628 sayılı Kanun kapsamında bir göreve atanan personelin sonu (0) ve (5) ile biten yıllarda verecekleri yeni beyanların, mal varlıklarında meydana gelen önemli bir değişiklik sonu verecekleri ek bildirimlerin, daha önceki bildirimlerle karşılaştırılması gerekmektedir.

Yapılacak karşılaştırma sonucunda gerçeğe aykırı bildirimde bulundukları veya haksız mal edindikleri, kaçırdıkları veya gizledikleri anlaşılanlar hakkında Cumhuriyet

Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır.

Mal bildirim beyannamelerinin süresi içinde verilip verilmediği, bildirimde bulunanlar ile bulunmayanlar bildirilecek ve bildirimde bulunanların beyan içerikleri elektronik ortamda karşılaştırılacaktır. Müteakiben, mal bildirimlerinde yer alan bilgiler, belirlenen esaslar çerçevesinde, kamu kurumlarındaki mevcut bilgilerle, elektronik ortamda ve gizliliği sağlanacak şekilde karşılaştırılması sağlanacaktır.

10) Görevlerinden Ayrılan Personelin Özlük Dosyaları

İlinizde görev yapmakta iken başka bir il'e veya kurum değişikliği ile başka bir kuruma naklen tayin olanların özlük dosyalan (kişiye ait sicil raporları ile mal bildirim beyannamelerini ihtiva eden) ilgilinin yeni atandığı birime veya yeni kuruntuna personelin adı, soyadı, kurum sicil no'su. T.C. kimlik numarası ve hangi yıllara ait olduğunu belirtir bir dizi pusulası ile gönderilecek ve dizi pusulası tasdik edilerek iadesi istenilecektir. Personele ait özlük dosyasının sağlıklı bir şekilde yeni görev yerine gönderilmesinden eski görev yaptığı birim sorumlu olacağından bu hususun titizlikle takibi yapılacaktır.

657 sayılı Devlet memurları Kanunu hükümlerine göre memurluktan çıkarılan veya memuriyetine son verilen, istifa eden, istek, yaş haddi, malullük ve sicil sebeplerinden biri ile emekliliğe ayrılan veya vefat eden personelin mal beyanları, ilgili kurum (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü) arşivlerine gönderilecektir.

Personele ait muhtelif yazışmaların muhafaza edildiği ildeki şahsi dosyalar Bakanlığımıza ve Bağlı Kuruluşlara gönderilmeyecektir.

Her türlü sözleşmeli personel ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanununa tabi personel, yukarıda sayılan nedenlerle görevinden ayrılmaları halinde, özlük dosyaları ilde muhafaza edilecek ve bu personele ait özlük dosyalan ile sözleşmeli personele ait mal bildirim beyanları Bakanlığımız ve bağlı kuruluşların merkez teşkilatlarına gönderilmeyecektir.

Bu konuda daha önce yayımlanan 20/01/2010 tarihli ve 2010/5 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi ve gereği ile yukarıda belirtilen hususlara titizlikle riayet edilmesi ve uygulamada herhangi bir aksamaya meydan verilmemesini önemle rica ederim.

GENELGENİN TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber