Emniyet Teşkilatı'nda 244 bin polis memuru var

Bizim Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2014 yılı Faaliyet Raporu'nda verilen bilgilere göre: - Emniyet teşkilatımızda 256 bin emniyet görevlisi var. Bunların 244 bini polis memuru. - Buna karşılık 233 bin özel güvenlik görevlisi var.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Nisan 2015 23:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emniyet Teşkilatı'nda 244 bin polis memuru var

Güngör Uras

Özel güvenlik görevlileri 67 bin işyerini ve konutu koruyor. 295 önemli kişi ise özel güvenlik görevlilerinin koruması altında.

Özel güvenlik görevlileri şimdilerde polisin eksikliğini dolduruyor. Ya yeterli polis yok, ya da polisler can ve mal güvenliğini sağlamada, kamu düzenini, asayişi sağlamada yeterli olamıyor ki onların eksiği özel güvenlik çalışanlarınca tamamlanmaya çalışılıyor.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan, özel güvenlik sisteminin işleyişini eleştirdiklerine göre, özel güvenlik görevlilerinin yerine 233 bin polis alınacak demektir. Böylece polis sayısı ikiye katlanacak. 244 binden 500 bine yükseltilecek.

Genelkurmay'ın açıklamasına göre orduda 403 bin er ve erbaş var.

Eğer özel güvenlik görevlisi kadar polis sayısı da artırılırsa polis sayımız ordudaki er ve erbaş sayısının üzerine çıkacak.

(Bilgi için: 2014 bütçesinden Milli Savunma Bakanlığı'na 21.8 milyar TL, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ise 16.5 milyar TL ödenek ayrıldı.)

Polislerin çoğu korumada

Günümüzde (amirler ve komiserler dışındaki) 244 bin polis tamamı halk için hizmet veremiyor. Bilinmeyen sayıdaki polisimiz (tahminlere göre polis sayısının yarısı) birinci derecede önemli kamu çalışanlarını, eşlerini, çocuklarını, evlerini, resmi daireleri korumak için özel olarak görevlendirilmiş durumda. Polisler koruma görevine getirildiğinde, sadece belli kişilerin can ve mal güvenliğinden sorumlu oluyor. Açık anlatımıyla, halkın tamamına hizmet sorumluğunu taşıyamıyor.

Önemli kamu görevlilerinin canları ve malları ile önemli kamu kuruluşları "koruma ile görevlendirilen" devletin polisi tarafından korunur olunca, önemsiz sayılanları ile kamu kesimi dışında kalan kişi ve kurumlar kendilerini "özel olarak" koruyacak bir sistem arayışına girdiler. Özel güvenlik sistemi bu arayışın sonucudur.

Özel güvenlik görevlileri özel sektör çalışanıdır. İşverenin isteğine göre belli kişi ve kurumların can ve mal güvenliğini korumaya çalışırlar. Sadece işverenin belirlediği kişi ve kurumlara hizmet verirler. Başka kişi ve kurumların can ve mal güvenliğiyle ilgilenemezler.

Kanun 2004'te değişti

Özel güvenlik sistemi 1981'de yürürlüğe giren bir kanun kapsamında teşkilatlanmaya başladı. 2004 yılında yeni bir kanun yapıldı. Özel güvenlik görevlilerine kamu güvenini tamamlayıcı mahiyette çalışma sorumluğu verildi. Korunacak yerlerin ve kişilerin sayıları artırıldı. Kurum ve kişilerin silahlı personel tarafından korunması kanun kapsamına alındı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nde Özel Güvenlik Daire Başkanlığı, Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı kuruldu.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan bilgilere göre, özel güvenlik görevlileri 1.333 özel güvenlik şirketine bağlı olarak çalışıyor.

Özel güvenlik eğitimi veren 321 kurum var. Güvenlik görevlileri 120 saat silahlı, 90 saat silahsız eğitimden sonra sınava giriyorlar. TOBB'un Özel Güvenlik Hizmetleri Meclisi 2014 Sektör Raporu'nda yer alan bilgilere göre, bugüne kadar 1 milyon 500 bin kişi özel güvenlik görevlisi olmak için sınava girmiş. Bir milyonu başarılı olarak sertifika almış. Özel güvenlik şirketlerinin yıllık iş hacimleri 3 milyar TL olarak tahmin ediliyor.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan "değişecek" dediğine göre sistem değişecek de... Bakalım nasıl değişecek? 233 bin özel güvenlik görevlisine olacak? Onların yerine polis kadrolarına kaç yeni polis alınacak? Yaşayarak göreceğiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber