Harp Akademilerine ilişkin Kanun değişiyor

Haber Giriş : 10 Ağustos 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Harp Akademileri Kanunu ile Harp Okulları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

09/08/2006 tarihinde TBMM'ye gönderilmiştir.

MADDE 1- 24/5/1989 tarihli ve 3563 sayılı Harp Akademileri Kanununun 2 nci maddesine aşağıdaki bentler eklenmiştir.

?g) Uzaktan Eğitim: Öğrenen ile dersi veren öğretim sorumlusu ve diğer eğitici kaynakların arasında fiziksel bir uzaklığın olduğu, ders kaynakları ve eğitim içeriğinin öğrenene çeşitli iletişim ve etkileşim araçları ile ulaştırıldığı bir eğitim metodudur.

ğ) Yüz Yüze Eğitim: Komutanlık ve Karargah Subaylığı Uzaktan Eğitimi neticesinde başarılı olan ve kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından, Kuvvet Harp Akademilerinde Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimine tefrik edilen personelin, müdavim sıfatı ile katıldığı dinamik eğitimdir.?

MADDE 2- 3563 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine aşağıdaki bent eklenmiştir.

?ğ) Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğreniminde; çağın dinamik eğitim yapısı içerisinde askeri, siyasi ve ekonomik konulardaki güncel gelişmeler paralelinde öğrenime tabi tutulmuş ve mesleğe yönelik motivasyonları artırılmış subaylar yetiştirmek.?

MADDE 3- 3563 sayılı Kanunun 10 uncu maddesine aşağıdaki bent eklenmiştir.

?f) Kuvvet Harp Akademilerinde icra edilen Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimine; aşağıdaki usul ve esaslar çerçevesinde, kurmay subaylar hariç kaynak gözetmeksizin tüm subaylar, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu gereğince astsubaylıktan subay olanlardan en az dört yıl süreli fakülte ve yüksekokul bitirenler ile sözleşmeli subaylardan muvazzaf subaylığa geçenler katılır.

1) Personele Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimi Uzaktan Eğitim Final Sınavına katılması için ilk müracaat hakkının başladığı yıldan itibaren birbirini takip eden beş sınav hakkı verilir.

2) Genelkurmay Başkanlığı tarafından kuvvet komutanlıklarının, Jandarma Genel Komutanlığının ve Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda her yıl için sınıflara tahsis edilen kontenjan miktarı kadar subay yüz yüze eğitime tefrik edilir.

3) Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimine katılacakların nitelikleri ve seçim esaslarına ilişkin diğer hususlar yönetmelikte düzenlenir.?

MADDE 4- 3563 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?d) Sıralı üç sicil amirinden en az ikisi tarafından kendisi veya eşinin tutum ve davranışlarından dolayı Akademiye girmeye layık görülmeyerek hakkında olumlu nitelik belgesi verilmeyen subaylar Kuvvet Harp Akademilerine ve Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimine alınmazlar.?

MADDE 5- 3563 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğreniminin eğitim ve öğretim süresi; uzaktan eğitim yirmi hafta, yüz yüze eğitim yirmi hafta olmak üzere iki safhada, toplam kırk haftalık süredir.?

MADDE 6- 3563 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 13- Kuvvet Harp Akademileri ile Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğreniminden çıkarılma ve çıkma esasları aşağıda gösterilmiştir.

a) Çıkarılma: Kuvvet Harp Akademileri öğrencileri ile Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimine devam edenler Harp Akademileri öğrenimi sırasında;

(1) 11 inci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde sayılan suçlardan mahkum olanlar, taksirli suçlar hariç olmak üzere mahkemeler, disiplin mahkemeleri veya disiplin amirlerince toplam yedi gün ve daha fazla hapis cezası ile mahkum olanlar veya cezalandırılanlar, giriş ile ilgili nitelikleri haiz olmadıkları tespit edilenler,

(2) Yıllık geçerli notu yönetmelikte gösterilen düzeyden aşağı olanlar ve yönetmelikte tespit edilecek niteliklerini kaybedenler,

ilgili akademinin akademi kurulunun kararı ile akademiden çıkarılırlar. Çıkarılma kararları, Kuvvet Harp Akademileri için Genelkurmay Başkanlığınca, Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimi için ise, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca onaylandıktan sonra kesinleşir.

b) Çıkma: Kendi istekleriyle Kuvvet Harp Akademileri ile Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimine devam etmek istemeyenlerin yazılı başvuruları üzerine Harp Akademileri ile ilişkileri kesilir.?

MADDE 7- 3563 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

?GEÇİCİ MADDE 2- Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimine müracaat etme hakkı bulunan; 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990 ve 1991 neşetli subaylara toplam yedi yıl giriş hakkı tanınır. Ancak müktesep haklar da dahil olmak üzere Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğreniminin yüz yüze eğitim safhasının yarbaylığın ikinci yılında tamamlanmış olması gerekir.?

MADDE 8- 11/5/2000 tarihli ve 4566 sayılı Harp Okulları Kanununun 32 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 32 - Öğretim elemanlarının yolluklu veya yolluk olmaksızın yurt içinde kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılarla bilim ve meslekleri ile ilgili diğer toplantılara katılmaları, araştırma ve inceleme görevleri yapmaları, harp okulu komutanlığının teklifine ve ilgili kuvvet komutanlığının veya kuvvet komutanlığının yetki vereceği makamın onayına tâbidir. Yurt içinde yapılacak kısa süreli bilimsel toplantılara katılmaya, ilgili kuvvet komutanlığına veya kuvvet komutanlığının yetki vereceği makama bilgi verilmek suretiyle harp okulları komutanlıkları izin verir.
Yurt dışında yapılacak benzer çalışmalara katılma ve görevlendirme ile ilgili onay yetkisi Genelkurmay Başkanlığına aittir.

Yurt içi ve yurt dışında görevlendirilecek öğretim üyelerine 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre harcırah ödenir.

Yurt dışında bu maksatla görevlendirilen öğretim elemanlarına yabancı kuruluşlardan burs sağlanmışsa bile, bunlar görev yapacakları sürece maaşlı izinli sayılırlar.

Dış ülkede kalınacak sürenin uzatılması, harp okulu komutanlığının teklifi, ilgili kuvvet komutanlığının olumlu görüşü ve Genelkurmay Başkanlığının onayına bağlıdır.?

MADDE 9- 4566 sayılı Kanunun 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 33- Harp okullarında görevli öğretim elemanları, talep halinde; personelin isteği, harp okulu komutanlığının olumlu görüşü ve ilgili kuvvet komutanlığının veya kuvvet komutanlığının yetki vereceği makamın onayı ile diğer harp okullarında veya yükseköğretim kurumlarında ek ders vermek üzere görevlendirilebilirler.

Harp okulları da ihtiyacı olan öğretim elemanlarını ilgili yükseköğretim kurumları ile bir kurumda çalışmayanları ise kendileri ile koordine ederek doğrudan talep edebilir.

Yükseköğretim kurumları dışındaki kurum ve kuruluşlardan yapılacak ilave öğretim elemanı talepleri ilgili kuvvet komutanlığı veya kuvvet komutanlığının yetki vereceği makam kanalı ile yapılır.

Harp okullarında ek dersle görevlendirilecek öğretim elemanlarının sözleşmeleri ilgili kuvvet komutanlığı veya kuvvet komutanlığının yetki vereceği makam tarafından onaylanır.

Bu şekilde bir harp okulu ile diğer yükseköğretim kurumları arasında karşılıklı olarak ek ders vermekle görevlendirilen öğretim elemanlarına 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine göre ek ödeme yapılır.

Yükseköğretim kurumları dışından ek ders vermek üzere temin edilecek öğretim elemanlarına yapılacak ek ders ücreti ödemesi için ders yükü zorunluluğu aranmaz.?

MADDE 10- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 11- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE

Harp Akademileri Komutanlığında, Kuvvet Harp Akademileri bünyesinde, ileri ve nihai mesleki gelişim evrelerinde bulunan özellikle yüzbaşı, binbaşı ve yarbay rütbelerindeki subayların, çağın dinamik eğitim yapısı içerisinde; askeri, siyasi ve ekonomik konulardaki güncel gelişmeler paralelinde öğrenime tabi tutulmasını sağlamak ve mesleğe yönelik motivasyonlarını artırmak maksadıyla komutanlık ve karargah subaylığı öğrenimine başlanılmıştır. Bu çerçevede Tasarı ile; Harp Akademileri Komutanlığının görevlerine, Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimine ilişkin hususların ilave edilmesi, bu öğrenime giriş esasları ile girişe engel hallerin belirlenmesi, akademik eğitim-öğretim süresinin tanımlanması, komutanlık ve karargah subaylığı öğreniminden çıkarılma ve çıkma esaslarının belirlenmesi amaçlanmaktadır.
Ayrıca; karargah ve komutanlıkları rutin onay faaliyetlerinin dışında tutmak ve bu suretle kuvvet komutanlığı karargahlarındaki cari iş yükünü azaltmak amacıyla, Harp Okulları Kanununun öğretim elemanlarına ilişkin bazı hükümlerinde değişiklik yapılmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1- Madde ile 3563 sayılı Harp Akademileri Kanununun tanımlar başlıklı 2 nci maddesine ?Uzaktan Eğitim? ve ?Yüz Yüze Eğitim? tanımları eklenmiştir.
MADDE 2- Madde ile 3563 sayılı Kanunun Harp Akademilerinin görevlerini düzenleyen 4 üncü maddesine bir bent eklenmek suretiyle; Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimi ile çağın dinamik eğitim yapısı içerisinde askeri, siyasi ve ekonomik konulardaki güncel gelişmeler paralelinde öğrenime tabi tutulmuş ve mesleğe yönelik motivasyonları artırılmış subaylar yetiştirilmesi amaçlanmıştır.
MADDE 3- Madde ile 3563 sayılı Kanunun Harp Akademilerine giriş esasları başlıklı 10 uncu maddesine Kuvvet Harp Akademileri Komutanlığının sorumluluğunda icra edilen Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimine hangi personelin müracaat edebileceği, kontenjanların belirlenmesi, müracaat etme yılları, müracaat sayısı ve sınav haklarına ilişkin esaslar dahil edilmiştir.
MADDE 4- Madde ile 3563 sayılı Kanunun Harp Akademilerine girişe engel halleri düzenleyen 11 inci maddesine Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimi de eklenmek suretiyle Harp Akademilerine girişe engel teşkil eden hallerin getirilen bu yeni eğitim açısından da geçerli olması sağlanmıştır.
MADDE 5- Madde ile Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimi eğitim süresi düzenlenmiştir.
MADDE 6- Madde ile 3563 sayılı Kanunun Kuvvet Harp Akademilerinden çıkarılma ve çıkma başlıklı 13 üncü maddesinde düzenlenmiş olan; Kuvvet Harp Akademilerinden çıkarılma ve çıkmaya ilişkin esaslar Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimi için de geçerli kılınmış ve Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğreniminden çıkarılma kararlarının kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca onaylandıktan sonra kesinleşmesi öngörülmüştür.

MADDE 7- Madde ile Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimine müracaat etme hakkı bulunan; 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990 ve 1991 neşetli subayların hak kaybına uğramalarının önlenmesi amaçlanmıştır.

MADDE 8 - Madde ile 4566 sayılı Harp Okulları Kanununun 32 nci maddesine, kuvvet komutanlığı karargahlarındaki cari iş yükünü azaltmak, söz konusu karargah ve komutanlıkları üst düzeyli karar gerektirmeyen, rutin onay faaliyetlerinin dışında tutmak maksadıyla, uygulama esaslarını içeren ilave öngörülmüştür. Ayrıca söz konusu maddede güncelleme yapılmıştır.

MADDE 9 - Madde ile 4566 sayılı Kanunun 33 üncü maddesine, kuvvet komutanlığı karargahlarındaki cari iş yükünü azaltmak, söz konusu karargah ve komutanlıkları üst düzeyli karar gerektirmeyen, rutin onay faaliyetlerinin dışında tutmak maksadıyla, uygulama esaslarını içeren ilave yapılmıştır. Ayrıca harp okulu ile diğer yükseköğretim kurumları arasında karşılıklı olarak yardımlaşma öngörülmüştür.

MADDE 10-Yürürlük maddesidir.

MADDE 11-Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber