Memur-Sen: Kıyafet iznini verin işe atletle gelmeyiz

Haber Giriş : 14 Ağustos 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu görüşme masasına oturacak olan memurlar, kravat zorunluluğundan şikayetçi. Memur-Sen Genel Başkanı Aksu, ?Kıyafet zorunluluğu olmasın derken memurların işe atletle gelmesini savunmuyoruz? dedi

Hükümet ile sendikalar arasında yapılacak toplu görüşmelerde memurlara yönelik kılık ve kıyafet zorunluluğu da gündeme gelecek. Memur-Sen, memurlara uygulanan kılık-kıyafet zorunluluğunun kaldırılmasını savunuyor. Memur-Sen, bayan memurlara yönelik olarak uygulanan başörtüsü yasağının da kaldırılması gerektiğini gündeme getirecek. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, dünyanın hiçbir ülkesinde memurlara yönelik kıyafet zorunluluğunun olmadığını belirtirken, "Memurlara kıyafet zorunluluğu olmasın derken memurların atletle işe gelmesini savunmuyoruz tabii ki. Belli ölçüler içinde memurların serbest giyinmelerine imkan sağlanmalıdır. Örneğin bayan memurlara yönelik uygulanan ve insan haklarına aykırı olan başörtüsü yasağı mutlaka kaldırılmalıdır. Başörtüsü yasağı nedeniyle bayan memurlar kamuda istihdam edilemiyor" diye konuştu.

KRAVAT TAKMAYALIM

Aksu, erkek memurların kravat takma zorunluluğunun bulunduğunu belirtirken, "Erkek memurların kravat takma zorunluluğu adeta bir işkenceye dönüşüyor. Özellikle yaz aylarında bu zorunluluk kaldırılıyor. Böylece enerji tasarrufu bile yapılıyor. Yaz aylarında kaldırılan kravat zorunluluğunun bütün bir yıla yayılmasını istiyoruz. Memurlarımız hem rahat çalışma ortamı bulacağı gibi , kravat alma zorunda olmayacakları için tasarrufta yapmış olacaklardır" dedi.

İBADET ODASI İSTİYORLAR

Memur-Sen, kamu kurum ve kuruluşlarında memurların ibadet edebilmesi için ibadet odası tahsis edilmesini istiyor. Ahmet Aksu, "Birçok kamu kurumunda ibadet yeri bulunuyor. Örneğin Dışişleri Bakanlığı'nın binasında ibadet yeri bulunmuyor. Memurlara sigara odası tahsis edildiği gibi ibadet odasının da tahsis edilmesi gerekir" diye konuştu. Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen, toplu görüşmelerde TSK'da din subayı istihdam edilmesini gündeme getirecek. Diyanet-Sen, hastanalerde yatarak tedavi gören hastaların dini ihtiyaçlarını karşılamak, onlara moral vermek ve yaşama dirençlerini desteklemek için hastanelerde din hizmeti verilmesini de savunuyor. ANKARA

Köye göre ücret

Eğitim Bir Sen de yarın yapılacak toplu sözleşme öncesi bir rapor hazırlayarak memurların isteklerini sıraladığı. Raporda özellikle öğretmenlerin maaş ve ücretlerin de bölgelere göre belirlenmesi talep edildi. Eğitim Bir Sen'in raporunda öğretmen maaşlarının ve ücretlerinin illere ve il içinde ilçe ve köylere, kasabalara göre değişmesi gerektiği ifade edilirken, "En ücra yerlerde ve zor imkan ve şartlarda çalışan öğretmenlerin emeğinin karşılığını almaları, yıpranma ve yorulmalarının da karşılığını alarak bir cazibe oluşturulmalıdır. Kırsal kesimde öğretmen açığının tez zamanda kapatılarak, eğitim ve öğretimin daha kaliteli ve daha başarılı yapılması sağlanmış olacaktır. Ayrıca kırsal kesimde öğrencilerin, fakir fukara ailelerin çocuklarının da eğitim-öğretim hizmetlerinden daha iyi şekilde faydalanmalarını, fırsat eşitliğinin ortaya çıkmasını ve uygulanmasını sağlayacaktır" denildi. Eğitim Bir Sen'in köye göre maaş talebinin altında, özellikle doğu ve Güneydoğu Anadadolu bölgelerindeki öğretmen açığının giderilmesi de hedefleniyor.

En düşük maaş 1500 YTL olmalı

Vekil ve sözleşmeli öğretmen uygulamasının sonlandırılması istenirken, eğitim çalışanlarının özel hizmet tazminatlarının artırılması istendi. Raporda öğretmenlere verilmesi gereken maaşla ilgili öneri ise şöyle oldu: "Şu an 1/1'de çalışan bir öğretmen maaşı 935,59 YTL, 9/1'de çalışan bir öğretmen 765,49 YTL almaktadır. En düşük öğretmenin maaşı 1500 YTL olmalıdır. " Öğretmenlerin ek ders ücretlerinin saatinin de 5 YTL'den yüzde yüz artırılarak, 10 YTL'ye çıkartılması istendi. Raporda şöyle denildi: "Bir kısım öğretmenlerin maaş karşılığı15 saat, bazılarında ise 18 saat olarak ders okutması arada eşitsizliği meydana getirmektedir. Öğretmenlerde maaş karşılığı okutacakları ders saati eşitlenmeli ve maaş karşılığı ders saatini dolduranlara eşit sayıda ek ders ödemesi yapılmalı.

Zorunlu check-up sözleşmeye girsin

Talepler arasında öğretmenlerin sağlık durumu da unutulmadı ve her eğitim-öğretim yılı başında, bütün öğretmenlerin tam teşekküllü bir hastanede kontrolden geçirilerek "check-up" yapılması istendi. Sağlık durumunun eğitime yansımasının göz önüne alınarak, bu "cehck-up"ın tüm çalışanlara zorunlu tutulması istendi. Kurban ve Ramazan ikramiyesi Raporda şu önerilere de yer verildi: "Kariyer, yükselme ve yönetcilik sınavları her ilde yapılmalıdır, yapılmıyorsa öğretmenlere yolluk ödenmelidir. Kamu çalışanlarının dini bayramlarda harcamaları bütçelerinin imkanlarının dışına çıkmaktadır. Bu nedenle her yıl Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde memur, sözleşmeli ve tüm kamu görevlilerine bir maaş tutarında ikramiye verilmelidir."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber