28 Şubat magduriyetlerini tespit icin alt komisyon kurulacak

TBMM Insan Haklarını Inceleme Komisyonu Baskanı Mustafa Yeneroglu, "28 Şubat'ın devam eden magduriyetlerini, idari ve yasal cozum onerilerini tespit etmek icin komisyon bunyesinde alt komisyon kurulacak"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Şubat 2016 14:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
28 Şubat magduriyetlerini tespit icin alt komisyon kurulacak

TBMM Insan Haklarını Inceleme Komisyonu Baskanı Mustafa Yeneroglu, 28 Şubat surecinde 11 bin ogretmenin istifa etmek zorunda bırakıldığını, bin 635 askeri personelin YAS kararlarıyla meslekten ihrac edildiğini, 4 bin 625 kisinin fislendiğini, 2 bin 500 kisinin emekliye sevk edildiğini belirterek, bu konuda devam eden mağduriyetleri tespit etmek için bir alt komisyon kurulacağını bildirdi.

Yeneroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 28 Şubat'ta Islam dusmanlıgının zirveye ulastıgını, bu sürecin tarihe kara leke olarak gectiğini, 28 Subat 1997'de Milli Guvenlik Kurulu toplantısında alınan kararların ulke tarihinde karanlık bir donemi baslattığını belirtti.

Toplumuna yabancılasan siyaset, ordu, yargı, medya, akademi ve sivil toplum mensuplarının, İslami duyarlılığı olan kişilere, irticayla mücadele adı altında sistematik ve kurumsal zulüm gerçekleştirildiğini ifade eden Yeneroğlu, inanc ozgurlugu ve ifade hurriyeti gibi temel insan haklarının ayaklar altına alındıgını, milletin ekonomik, egitim, sosyal ve hukuki alanlarda agır bedeller odediğini bildirdi.

Yeneroğlu, şunları kaydetti:

"Postmodern darbe surecinde 11 bin ogretmen istifa etmek zorunda bırakılmıs, 3 bin 527 ogretmenin gorevine son verilmistir. Egitim hayatında 600 bin basortulu ogrencinin okullara ve universiteye gidememesi, katsayı engeli nedeniyle 12 milyon 80 bin meslek lisesi ogrencisinin de istedigi universitede egitim gorememesi nedeniyle, milyonlarca genc insanın gelecegiyle oynanmıstır. Bin 635 askeri personel YAS kararlarıyla meslekten ihrac edilmistir. 4 bin 625 kisi fislenmis, 2 bin 500 kisi ise emekliye sevk edilmistir."

Sürecin ülkeye 387 milyar dolara mal olduğunu, 28 Subat'ı destekleyen medyaya 3 milyar dolar kredi kullandırıldığını anlatan Yeneroğlu, yuzde 22 oy alan Refah Partisinin kapatıldığını hatırlattı. Yeneroğlu, "Bu vesileyle 'Olay tarihi akısı icerisinde fevkalade basit bir olaydır' diyerek toplumu sukunete davet eden 54. Hukumet Basbakanı merhum Necmettin Erbakan hocamızı rahmetle anmak gerekir" ifadesini kullandı.

Yeneroğu, Türkiye'de demokrasiye mudahale eden tum darbe ve muhtıralarla demokrasiyi islevsiz kılan diger tum girisim ve sureclerin tum boyutlarıyla arastırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Arastırma Komisyonunun 2012'de yayımladıgı raporda, 28 Subat surecinde yapılan haksızlıkların tescil edildiğini kaydetti.

Adaletin tesisi adına bu postmodern darbenin devam eden etkilerinin onlenmesi ve magdurların yaralarının sarılması gerektiğini belirten Yeneroğlu, devam eden magduriyetlerin, idari ve yasal cozum onerilerini tespit etmek icin komisyon bunyesinde, "28 Subat Surecinin Neden Oldugu Hak Ihlallerinin ve Devam Eden Etkilerinin Arastırılması Alt Komisyonu" kurulacağını bildirdi.

Coşkun Ergül

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber