Otelciler, yaz sezonuna bayram morali ile giriyor

Otelciler, yaz sezonuna bayram morali ile giriyor. Bakanlar Kurulu'nun 9 gün olarak ilan ettiği Ramazan Bayramı tatilinde, Akdeniz ve Ege sahillerindeki oteller indirimlerin de etkisiyle rezervasyon oranlarını yüzde 80'lere çıkardı. En çok satılan paket gün sayısı ise 4 ila 6 gün oldu.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 20 Haziran 2016 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Otelciler, yaz sezonuna bayram morali ile giriyor

Bakanlar Kurulu'nun bu yıl Ramazan Bayramı tatili süresini 9 güne çıkaran kararı yaklaşık 1 ay önce açıklaması, turizm sektöründe iç pazar hareketliliğini artırdı. Sektör temsilcileri bayram döneminde ağırlıklı 4- 7 gün aralığındaki paket satışlarıyla doluluk oranlarının yüzde 80'i bulacağını açıkladı. Artışta yabancı turist açığını kapatmak için yapılan fiyat indirimleri de etkili oldu. Bazı tesislerde indirim oranı yüzde 40-50'leri bulurken tatilin sektöre önemli bir ivme kazandırması bekleniyor. Akdeniz Turistik Otelciler Birliği Başkan Yardımcısı Tolga Cömertoğlu bayram tatili süresinin 9 gün ve erken açıklanmasının turizmciye merhem olacağını söyledi. Cömertoğlu, "Temmuz ayı için 9 günlük katkı yüzde 20-30 civarında olacaktır" diye konuştu.

ANTALYA BAYRAM EDECEK

Turizmde bu yıl yaşanan sıkıntılardan bahseden Kundu Turizm Yatırımcıları Birliği Başkan Yardımcısı Abdullah Keleş de Ramazan sonrası futbol şampiyonasının da bitmesiyle yurtiçinde önemli miktarda rezervasyon beklediklerini kaydetti. Keleş, "Antalya'ya İstanbul ve Ankara'dan tarifeli seferlerde bayram döneminde artış olacak" dedi. Bayramın 9 güne çıkmasını olumlu olarak nitelendiren Susesi Luxury Resort Genel Müdürü İsmail Tirali ise, "Yüzde 85'in altında kalacağımızı düşünmüyorum" ifadelirini kullandı.

ERKEN REZERVASYON AVANTAJLI

Hala bayram tatili programı yapmamış vatandaşlar olduğunu belirten Tirali, şöyle devam etti: "Turizm anlık planların alındığı bir sektör değil. Tatil planlarında son dakika rezervasyonları oluyor ama insanlar bilinçli, düşünerek, tartışarak rezervasyon yapıyor. Ama ne kadar erken yaparlarsa o kadar efektif oluyor. Bayramda efektif bir doluluk bekliyoruz iç pazarda."

  1. Fiyatlar düştü
  2. İç turizmdeki talep oranında geçen yıllara göre ciddi artış sözkonusu olduğunu belirten 'tatil.com' Akdeniz Bölge Müdürü Emre Önen, şunları kaydetti: "Geçen yıllara göre artış yüzde 50- 60'larda. Ciddi indirimler var. Bu da talebe ciddi anlamda yansıdı. Tatil rezervasyonları ağırlıklı 4-5-6 günlük paket şeklinde."

Türkiye'nin kongre turizminde yıldızı parlıyor

Türkiye'de son 15 yılda kongre turizminde elde edilen gelirde yaklaşık 4 kat artış meydana geldi. Uluslararası Kongre ve Konvansiyon Birliği (ICCA) verilerine göre, son yıllarda dünya genelinde kongre turizminin önemi ve payı giderek artıyor.Büyüyen ekonomi, uluslararası ticaret ve küreselleşme, kongre ve toplantı sektörünün de büyümesini ve gelişmesini tetikliyor. Bu kapsamda dünyada her yıl 100 milyona yakın kişi toplantı, iş ve kongre amaçlı turizm hareketinde bulunuyor ve bu rakam, dünya genel turizm gelirlerinin üçte birine denk geliyor. Turizm faaliyetlerini çeşitlendiren Türkiye de kongre turizmi alanında cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor. Tarih ve kültür hazinesi Türkiye, Avrupa ve Asya'nın birleştiği coğrafi konumu, birinci sınıf otel konaklama ve konferans tesisi zenginliği ve dünyanın belli başlı şehirlerine kolayca ulaşım imkanıyla son yıllarda bu alanda dünyanın parlayan yıldızları arasında. Son yıllarda bu avantajların kullanılmasıyla Türkiye, kongre turizminde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor.

GEÇEN YIL 211 KONGRE OLDU

Türkiye'de yapılan kongre sayısı son 15 yılda yaklaşık 4 kat arttı. 2001'de 52 kongre düzenlenirken, bu sayı geçen yıl 211 oldu. Türkiye bu alanda 2001'de dünyada 34, Avrupa'da da 17. sırada yer alırken, şu anda dünyada 18, Avrupa'da ise 11. sırada bulunuyor. Ayrıca, ülkeye gelen kişi sayısı ve elde edilen gelirde de ciddi artış yaşanıyor. sıralamasında 26'ncılıktan 8'inciliğe, Avrupa'da ise 17'inci sıradan 7'inciliğe yükseldi.

5 yılda 7 bin 593 kruvaziyer geldi

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra coğrafi konumu ve sektörde son yıllarda sağlanan gelişmeler, Türkiye'yi Avrupa kruvaziyer pazarının gözde ülkesi haline getirdi. Güneşi, denizi, kumsalları ve tarihi eserleriyle gözde destinasyonlardan Türkiye, kruvaziyer turizmi açısından da tercih edilen ülkeler arasında yer alıyor.

Son 5 yılda Türkiye'ye 7 bin 593 gemiyle 10 milyon 207 bin 364 yolcu geldi. Bu yılın ilk 4 ayında Türkiye'yi ziyaret eden 85 gemi, 82 bin 114 yolcu getirdi. Geçen yıl Türkiye'de 23 limandan kruvaziyer yolcu hareketi gerçekleşirken, Kuşadası, İstanbul, İzmir, Bodrum, Marmaris ve Antalya, bu gemilerin uğradığı gözde limanlar arasında yer aldı.

  1. -Geçen yıl Türkiye'de 23 limandan kruvaziyer gemi yolcu hareketi gerçekleşti.
  2. -Geçen yıl kruvaziyer turizmini tercih eden yerli yolcu sayısı ise 50 bine kadar yükseldi.
  3. -Dünyada yılda 22 milyon kişi tatil için kruvaziyer turlarını tercih ediyor.
  4. -Kruvaziyer gemilerinin Türkiye'deki en gözde limanları arasında.

Dünyada yılda 22 milyon turistin tercih ettiği kruvaziyer turlarına, Türkiye'nin de ilgisi hızla artıyor. Kruvaziyer turizmi son yıllarda Türkler tarafından da tercih edilen tatil şekli olarak sektördeki yerini almaya başladı. Bu kapsamda Kuşadası, İzmir ve İstanbul katılımlı gemi seyahatleri giderek yaygınlaşıyor. Geçen yıl kruvaziyer turizmini tercih eden yerli yolcu sayısı 50 bine kadar yükseldi. Türkler gemi seyahatinde en çok sıcak bölgeleri tercih ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber