Sivil-asker işbirliği sağlıklı olabilir

Hükümetin askeri okullarla ilgili son kararnamesini emekli subaylar ve akademisyenler Milliyet'e değerlendirdi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Ağustos 2016 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sivil-asker işbirliği sağlıklı olabilir

MUSA KESLER Haber Merkezi

- E. Korg. İsmail Hakkı Pekin: Askeri liselerin kapatılması çok olumsuz değil. Zaten son dönemde işlevlerini kaybetmişlerdi. Harp Okullarına normal okullardan da subay alınabilir. Milli Savunma Üniversitesi başka ülkelerde de uygulanıyor. Önemli olan altyapının iyi hazırlanması ve sistemin sağlıklı bir biçimde işlemesi. Geçiş dönemini çok iyi dengelemek lazım. Denge sağlanmazsa eski sistemde yetişenlerle yeniler arasında ikilik oluşabilir.

- E. Kora. Kadir Sağdıç: Olağanüstü şartlardan geçilirken doğru karar almak mümkün olmayabilir. Okulun, tankın, uçağın bir günahı yoktur. Oralara o insanların nasıl sızdıklarına, nasıl sızabildiklerine bakmak lazım. Bence acele etmemek gerekirdi. İdare de canı acıdığı için haklı olarak bir tedbir almaya çalışıyor. Ama bu şartlarda alınan kararlar beklenen sonucu da vermeyebilir.

- E.Tüma. Deniz Kutluk: Milli Savunma Üniversitesi'nin kurulması öteden beri planlanıyordu. 1998-2000 arasında böyle bir üniversitenin kurulması için çok çabaladık. Çünkü kurmaylık eğitimi Batı'da olduğu gibi sivil-asker ortaklığıyla olması gereken bir iştir. Ben İngiliz Kraliyet Deniz Akademisi'nde kurmaylık eğitimi gördüm. O müessese siyaset bilimi akademisi ile askeri bilimlerin iç içe geçtiği bir kurumdu. Ama askeri liselerle ilgili karar bence doğru gözükmüyor. Buradaki eğitim hem müfredat hem imkan ortam açısından çok iyi durumda. Böyle bir müeessenin bir virüs saldırdı diye kapatılması uygun olmaz. Bu virüsün tedavisi mümkün. Gerekli tedavinin ardından bu okullar kendi gelenek ve töresiyle yoluna devam edebilmeli.

- E. Tümg. Armağan Kuloğlu: Askeri liseler çok çok önemli olmayabilir. En azından maddi imkanı olmayan insanların gittiği bir okul olarak ifade edilebilir. Ama Harp Akademileri'nin kapatılması bütün gelenek, adet ve teamülleri ortadan kaldırır. Sağlıklı bir çözüm olduğunu düşünmüyorum. Mühim olan sistemdeki aksaklıkların düzeltilmesi ve dışardan sızanların engellenmesi dışarı atılmasıdır.

- E.Tümg. Ahmet Yavuz: Milli Savunma Üniversitesi'nde bir mahsur yok ancak orada siyasetin müdahil olmaması gerekir. Sivil üniversiteler gibi düşünülemez. Siyaset müdahil olursa mahsurlar doğar. Askeri liselerde kimseye 'darbe dersi' verilmiyor. Dolayısıyla suçlu olan liseler değil oralara sızanlar. Bu mikroplar, virüsler temizlendikten sonra askeri liseler tekrar açılabilir.

- Prof. Dr. Celalettin Yavuz: Askeri lise eğitimine zaten gerek yoktu. Görevde olduğum dönemde bu konuları konuşurduk. Çünkü oraya gelen çocuklar yaşları itibariyle çok bilinçli olarak gelmiyorlardı. Bana göre yaş, bilinç ve fiziksel özellikler açısından üniversite çağındaki öğrencilerin harp okullarına alınması daha uygun. Dünyada böyle çok örnekleri var.'

- Prof.Dr.Mesut Hakkı Caşin: Hükümetin aldığı karar yerindedir. Ancak bunun hem ordunun gelenek ve teamüllerine uygun hem de rasyonel ve bilimsel bir şekilde olması gerekir. Askeri liseler çekirdekten subay yetiştiren, imkanı olmayan Anadolu çocuklarını askeri sisteme kazandıran eğitim kurumları. İleride tekrar bu sisteme dönülebilir. Bir müddet sükunet gerekiyor. Sivil-asker işbirliği ile gayet sağlıklı iyi bir sistem inşa edilebilir.

- Prof. Dr. HASAN Köni: Uygulamayı görmek gerek. Çok ciddi bir konu. Altyapının ve detayların çok iyi düşünülmesinin şart. Ayrıca darbeler kurumlardan ziyade zihniyetle ilgili bir konu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber