Öğretmenlerin isteğe bağlı ve özre dayalı yer değiştirme sorunu

Öğretmenlerin İsteğe Bağlı ve Özre Dayalı Yer Değiştirme Sorunu...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Ağustos 2016 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğretmenlerin isteğe bağlı ve özre dayalı yer değiştirme sorunu

MEB Haziran ayında İsteğe Bağlı Yer Değiştirme işlemlerini gerçekleştirmişti. Bu dönemde MEB'in geçmiş yıllara göre çok fazla kadro açtığını söylemiştik. http://www.memurlar.net/haber/591166/

Buna rağmen;

1- Talep çok olunca,

2- Düşük Puanlı öğretmenler yer değiştiremeyince,

3- Doğuda çakılı kalıp Batıya gelmek isteyen öğretmenler yine çakılı kalınca

Yoğun bir şekilde ikinci il içi/dışı yer değiştirme talebi oluştu. Öğretmenler ısrarla talep ettiler ve siyasetin fendi gerçekleri yendi. Ve MEB'in sıcak bakmadığı ikinci il içi/dışı yer değiştirme başbakanın talimatıyla yapılacak.

Buradaki talebin haksızlığından asla bahsetmiyoruz fakat yapılacak yer değiştirmenin anlamsızlığına vurgu yapmadan geçemeyeceğiz.

İkinci İl içi/dışı değiştirme anlamsız olacak çünkü:

Özür grubu yer değiştirmeler yeni yapıldı ve yönetmelik gereği özür grubu yer değiştirmelerde boş bulunan tüm kadrolar açılmak zorunda. Yani "gelecek yıl ihtiyaç yok ya da o ilde şu kadar fazla var" bakılmadan tüm kadrolar açılıyor özür grubunda. Durum böyle olduğu halde 26 bin başvurunun yüzde 75'i karşılanabilmiş. Yani 6.500 kadar öğretmenin isteği gerçekleşmemiş.

Haziran'da yapılan il içi/dışı yer değiştirmelerden sonra norm güncellemesi olmamış, yeni okul açılmamış, yönetici (Müdür yardımcısı/başyardımcısı görevlendirmeleri tamamlanmamış. (FETÖ lanetinin okullarının normu tanımlanmadığından onları da sayamayız.) Sadece emeklilikten boşalmalar olmuş onunda büyük bir kısmı özür grubunda dolmuş. Dolmayanlar da talep olmadığı için dolmamış olduğuna göre il içi/dışında anlamsız kadrodur.

Bu durumda ikinci il içi/dışı yer değiştirme isteyen öğretmenleri hüsran bekliyor. Başvuruların başladığı gün açılacak kadroları görünce asıl şoku yaşayacaklar. Şu an yer değiştirme hakkı verilmesinin sevincini yaşayanları kötü sürprizler bekliyor diyebiliriz.

Özür Grubu Yer Değiştirmede Hüsrana Uğrayanlar...

Özür grubunda bu yıl yaşanacakları tahmin etmek çok da zor değildi. 20 Haziran'da ele aldığımız yazıda yaşanacakları:

"- Ağustos'ta özür grubunda yer değiştirmek için bekleyenler hüsrana uğrayacaklar. http://www.memurlar.net/haber/591166/ Cümleleriyle ifade etmiştik.

Bu grup öğretmenlerimiz il/ilçe emri istiyorlar. Çünkü geçen yıl bu kapı açıldı.

Bu yıl başvuran 26bin öğretmenin sadece 19.500'ünün talebi karşılanabildi. 6.500 öğretmen eş ya da çocuğuna kavuşamadı. Geçen yılki durumu bakan ağzı ile verelim:

Avcı, "Bizim için öğretmenlerimizin önce evlerinde huzurlu olmaları çok önemli. Çünkü o eğitime de yansıyor. Bu 25 bin öğretmenimizin talebini karşılamış olabilmiş olmaktan gerçekten memnunuz." http://www.memurlar.net/haber/533864
Geçen yıl sonraki aşamada İl/ilçe emri verilerek sorun aşılmaya çalışıldı. İşte bu nedenle de haklılar öğretmenler. Fakat tabii ki biz kamu yararını gözetmek durumundayız. Bunun için de bile bile bazı yerlerde fazlalık yaratılacaksa karşı durmamız gerekir. Bir tarafta öğretmen bekleyen okullar, öğrenciler diğer tarafta norm fazlası öğretmenleri vicdan kabul etmez.

Fakat bu işi çözmenin yolu yok değil...

Çözüm nasıl olabilir?

Özür grubundaki öğretmenler için il, ilçe ve öğretmen bazında değerlendirme yapılarak ailelerine kavuşmaları için teklifler yapılarak, atamaları gerçekleştirilebilir. Örneğin A ilini isteyen öğretmene "şu okulumda boşluk oluştu (doğum, hastalık, izin, atama...) gelmek ister misin?" Denilebilir ve olmazsa başka birine teklif edilebilir ve iller bu sorunu çözmek için çaba harcayabilirler. Bunun adını koşulsuz il/ilçe emri olarak değil ihtiyaç doğrultusunda il/ilçe emri... Tabii ki aşağıda yazacağımız kadro için gerekli şartlar oluşturulursa hem kamu yararı gözetilmiş olur hem de talepler maksimum karşılanmış.

Peki kadro nasıl sağlanacak?

1- Müdür yardımcısı/başyardımcı görevlendirmeleri tamamlanmalıdır. Bu sayı az değil. Örneğin İstanbul'da 2.500, Ankara'da 1.000'in üstünde , İzmir'de ise 900 civarında müdür yardımcısı/Baş yardımcı kadrosu boş. Bunlar değerlendirilebilir ama takvimler şaşırtıcı...!

2- FETÖ/PDY illetinden gelen okullar içerisinde devlet okulu yapılacakların normları belirlenip norm açılabilir. Bu okullara il içinden talepler alınıp il dışından da onların boşalttığı kadrolar da düşünülebilir...
Buradaki birinci sorun: bu okullara öğrenci bile alındığı halde özür grubunda bile öğretmen alınmaması yani normun belirlenmemesi.

İkinci sorun ise: koca koca binalarda sadece birkaç şube açılması. Örneğin Anadolu İmam Hatip olarak belirlenen bir çok binaya sadece iki tane 9. Sınıf şubesi açılmış. Oysa ki 10,11,12. Sınıf şubeleri de açılarak normlar arttırılabilir. Denilecek ki ara sınıfa öğrenci nasıl bulunacak? Siz şubelere kontenjan tanımlayın ara sınıf öğrencileri nakil yoluyla gelebilirler çünkü bu okullarda taban puan olmayacağına göre isteyen öğrenci gelir başka okullardan. Özellikle de meslek lisesine istemeyerek giden öğrenciler pekala Anadolu Lisesine geçebilirler. Ne de olsa tüm liselerde ders açısından 9. ve 10. Sınıf ortak.

Bu durumda boşalacak okullarda ne olacak diye sorulabilir? O zamanda ikili eğitimle sıkışan meslek liseleri rahatlar, normal eğitime geçer. 40 kişilik sınıfta ders yapan öğrencilerin sınıf mevcutları 30 lara hatta 24 e kadar çekilebilir.. Böylece daha kaliteli bir eğitim olanağı da sağlanabilir.

FETÖ/PDY üyeliği nedeniyle görevlerine son verilecek öğretmenlerin tespiti bir an önce sağlıklı bir şekilde, mağduriyetlere yol açılmadan, yaş ile kuru iyi ayrılarak tamamlanmalı ve buradan boşalacak kadrolar değerlendirilmelidir.

3- Norm kadrolar güncellenmelidir. MEB "henüz sınıf mevcutları, ya da gelecek öğrenci sayısı belli değil bu nedenle normu Ekim'de güncelleyeceğiz" diyordu. 2 kez TEOG nakil yerleştirmesi yapıldı ve görülüyor ki Anadolu Liselerinde yaprak kıpırdamıyor. Nakillerde puan düşmüyor aksine yükseliyor. Meslek ve İmam Hatip'lerde oynama varsa da artık rayına oturmuş durumda. Çünkü MEB çok açık kalan bazı okulların kontenjanlarını ilk nakilde düşürdü. Yani açılacak sınıf sayıları nerede ise netleşti. Öğretmen normu için lazım olan öğrenci sayısı değil, şube sayısıdır. 5 şube açıyorsanız ve 170 öğrenci tanımladıysanız kaydolan 150 öğrenci varsa siz de 30 kişilik 5 şube yaparsınız ve normunuz değişmez.

Ayrıca;

- Bu hafta başlayacak il içi/il dışı yer değiştirmelerde özre tabi öğretmenlere da ( 3 yıl şartı olmaksızın) yer değiştirme hakkı verilebilir. Böylece özre bağlı yer değiştirmede istekleri karşılanamayan öğretmenlere de bir şans daha verilmiş olur. Bir kısmı böylece isteklerine kavuşabilir.

- Özre tabi öğretmenlere verilecek yeni haklarda 41. Maddeyi işaretlemeyen öğretmenler asla unutulmamalıdır. Aksi halde geçtiğimiz yıl yaşanan sorunlarla karşılaşılacaktır.

Sonuç olarak;

- Sistemli, planlı gitmeyen işlerin sonucunda mağdurların olması kaçınılmaz. Sorunu çözmek için maksimum çaba harcanırken, bilimsel veriler de değerlendirilmelidir.

- MEB'in il içi/il dışı ve özre bağlı yer değiştirmelerde uyguladığı sistem artık tıkanma noktasına gelmiştir. Örneğin bu sistem özrü olanın mağdur olmasının dışında yıllarca doğuda çakılı kalan öğretmenlere da merhem olamamaktadır. Bu mağduriyetler bile konuyu sorgulamaya yeter de artar.

- Bu aşamadan sonra bile, maksimum mutlu öğretmen, maksimum ailesine kavuşmuş öğretmen amaçlanmalıdır.

- İl içi/il dışı atamaların ikinci kez yapılması bir öğretmeni dahi mutlu edecekse anlamlıdır fakat daha çok öğretmeni mutlu etmenin yolları aranmalıdır.

- Çoluğundan çocuğundan ayrı olan aklı hasta çocuğuna, anasına babasına takılan öğretmenden verim almanın zorluğu da unutulmamalıdır.

Sürecin öğretmenleri mutlu etmesini diliyoruz...

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber