İlacın taneyle verilmesine tepki

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2007 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, sağlık harcamalarında gerçek tasarrufun tane ile ilaçta olmadığını savundu diğer harcamalara dikkat çekti.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, sağlık harcamalarında gerçek anlamda tasarrufun sağlanabilmesi için ilaç harcamalarından çok daha fazla yekun tutan diğer sağlık harcamalarının maliyet unsurlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Saydan, yaptığı açıklamada, hastalara ilaçlarının taneyle verilmesi konusunda öneriler ortaya atıldığını, bu konuda son olarak Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı ve Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Öztürk tarafından bazı görüşler dile getirildiğini hatırlattı.

Öztürk'e sendikanın konuyla ilgili yaklaşımını ortaya koyan bir mektup gönderdiklerini ifade eden Saydan, böyle bir uygulamanın, ilaçların büyük hastane ambalajlarıyla alınarak hastaya gerektiği kadarının taneyle sayılarak verilmesini öngördüğünü kaydetti. İngiltere ve Hollanda'da sınırlı sayıda ilaç için uygulanan bu yöntemin diğer Avrupa Birliği ülkelerinin hiç birinde uygulanmadığını belirten Saydan, ''Bu ülkelerde ilaç orijinal ambalajı içinde hastaya sunulmaktadır'' dedi.

İlaçların, araştırma ve geliştirme aşamalarında belirlenen yaşa, kiloya, cinsiyete ve etkili olduğu hastalıkta kullanılacağı doza göre optimum tedavi için gerekli miktarlarda ambalajlandığına dikkati çeken Saydan, ilaçların bir kısmının kullanılmayarak evlerde birikmesinin ambalaj değil bir eğitim sorunu olduğunu kaydetti.

Hekim ve eczacı tarafından ilacın ne şekilde ve ne kadar kullanacağı anlatılan hastanın bu önerilere harfiyen uymasının ilaç sarfiyatını azaltacak önemli bir unsur olduğuna işaret eden Saydan, hastaya taneyle ilaç verilmesinin birçok sakıncaları bulunduğunu bildirdi.

Saydan, hastanın ilacın ambalajındaki bilgilerden yoksun kalması, ilaçların birbirleriyle karıştırılma ve hastanın ilacı yanlış kullanma olasılığının bulunması, ilaç üreticisinin hukuki sorumluluğunun ortadan kalkması, son kullanma tarihinin kontrolünü zorlaştırması, sterilizasyon açısından sıkıntı yaratması ve sahte veya kaçak ilaçların piyasaya sürülmesini kolaylaştırmasının taneyle ilaç verilmesinin sakıncalarından bazıları olduğunu belirtti.

Saydan, ''Sağlık harcamalarında gerçek anlamda tasarrufun sağlanabilmesi için ilaç harcamalarından çok daha fazla yekun tutan diğer sağlık harcamalarının maliyet unsurlarının yeniden gözden geçirilmesi, bu harcamaların da en az ilaç harcamaları kadar mercek altına alınması gerekmektedir'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber