Almanların hastalığı Hollanda'ya bulaştı

Avrupa Birliği ülkelerini ikili ticari ilişkilerini geliştirerek buyruğu altına alan Almanya, ekonomik gücünü siyasi oyunlarına alet etmeyi sürdürüyor. Son olarak Almanya'nın 145 milyar dolarlık ticaret hacmi oluşturduğu Hollanda, Türk bakanları ülkesine almayarak Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek 16 Nisan halkoylamasını sabote çabasına girdi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 13 Mart 2017 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Almanların hastalığı Hollanda'ya bulaştı

Fazlı Şahan Cabir Turğut

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi engellemek ve Türkiye'nin yükselişini durdurmak amacıyla topyekün saldırıya geçen Avrupa'nın faşist uygulamalarına Hollanda da katıldı. Hollanda'ya karşı harekete geçmeye hazırlanan Türkiye'nin ekonomik ve siyasi yaptırım uygulanacağının ilk sinyali Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından verilmişti. Hollanda'nın uygulamalarını sert biçimde eleştiren Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de dün yaptığı açıklamada, "Ekonomik anlamda yaptırımlar olabilir. Bunu tartışıp görüşeceğiz" dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise diplomatik skandalı 'provokasyon' olarak nitelendirdi ve yaptırım konusuna ilişkin, "Birkaç günden beri şunu söylemeye çalışıyorum, bu adımları attığınız zaman iki taraf da zarar görecek" ifadelerini kullandı. Şimdi ise ekonomik bir yaptırım uygulandığı takdirde ortaya çıkacak tablo merak konusu.

9.2 MİLYAR $ YATIRIM

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; Hollanda ile Türkiye'nin 2016 yılındaki ticaret hacmi, yaklaşık 6 milyar 604 milyon dolar oldu. Türkiye; Hollanda'ya aynı yıl başta giyim eşyası ve aksesuarları, kara ulaşım araçları, tekstil elyafı ve mamulleri olmak üzere 3 milyar 585 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bu da toplam ülke ihracatının yüzde 2,72'sinin Hollanda'ya yapıldığını gösteriyor. 2002-2015 döneminde Türkiye'den Hollanda'ya yapılan yatırım miktarı ise 9 milyar 205 milyon dolar gerçekleşti.

100 BİN KİŞİYE İŞ

Hollanda'da ise 450 bini aşkın Türk vatandaşı bulunuyor. Hollanda'daki Türk girişimcilerin sayısı 1993 yıllarında 5 bin civarında idi. 2016 yılına gelindiğinde de bu sayı 4 kat artarak 23 bine ulaştı. 23 bin Türk girişimcinin 100 bin dolayındaki Hollandalı'ya istihdam olanağı sağladığı ifade ediliyor. Türk yatırımcısının Hollanda ekonomisine katma değer oranı ise yaklaşık yüzde 3. Hollanda'da Türklerin sahip olduğu yatırımın büyük bölümü banka ve sigorta şirketlerinin finansal yatırımından oluşuyor. Hollanda en fazla Türk yatırımı çeken ülke konumunda bulunuyor. Diğer taraftan, Hollanda'da yaşayan Türklerin Hollanda'daki yatırımlarının tutarı da 2,5 milyar avroya ulaşmış bulunuyor. Hollanda'da faaliyet gösteren Türk işletmelerinin yüzde 41'i perakende ticaret alanında yoğunlaşırken, söz konusu sektörü yüzde 31 ile gastronomi, yüzde 22 ile hizmetler alanı, yüzde 6 ile el sanatları, yüzde 5 ile toptan ticaret ve yüzde 3,2 ile imalat ve inşaat sanayi izliyor.

3.5 MİLYAR $'LIK KATKI

Türk yatırımcılar yıllık bazda Hollanda ekonomisine yaklaşık 3.5 milyar dolar katkı sağlıyor. Türkiye'de faaliyet gösteren Hollanda firmalarının sayısı ise 2 bin 564 sayısına ulaştı. 2015 yılında Hollanda'dan Türkiye'ye yapılan uluslararası doğrudan yatırım tutarı ise 1.1 milyar dolar oldu.

FAZLAMIZ YÜZDE 3,4

Ülkemiz, 2016 yılında Hollanda'dan 3 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. İthalat edilen ürünler arasında; metal cevherleri, kara ulaşım araçları, plastik ve bazı kimyasallar geldi. İhracatın artması ve ithalatın azalması ile birlikte Türkiye Hollanda'ya karşı yüzde 3,4'e tekabül eden 574.9 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi.

SORUN YÖNETİM KAYNAKLI

Hollanda Hükümetinin yaptığı bu hadsiz davranışı önümüzdeki günlerde devam ettirmesi halinde Türkiye tarafından daha sert tepki ile karşılaşacağı söyleniyor. Hükümet yetkilileri, Hollanda halkı ve yatırımcısıyla bir sıkıntı olmadığını, sorunun yönetimin anlayışından kaynaklandığını belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber