Kamu İktisadi Teşebbüslerindeki Reform Düzenlemeleri

Hazine Müsteşarlığınca hazırlanan ve aralarında BOTAŞ, TTK, DMO, TEKEL, THY, PTT, Çaykur, TEDAŞ, TPAO ve MKEK gibi kuruluşlarında yer aldığı bir çok Kamu İhtisadi Teşebbüsü yeniden yapılandırılmaktadır. Yapılan düzenleme ile ÖİB ve Hazine Müsteşarlığı portfoyinde olan KİT'ler ile özel hukuk hükümlerine tabi KİT'ler aynı statüye (Anonim Şirket) kavuşturulmakta ve bu kuruluşlarda çalışan personele işçi statüsüne geçme hakkı getirilmektedir. Kamu Sermayeli Şirketler Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı hakkındaki ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Haber Giriş : 19 Nisan 2003 17:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu İktisadi Teşebbüslerindeki Reform Düzenlemleri

Hazine Müsteşarlığınca hazırlanan ve aralarında BOTAŞ, TTK, DMO, TEKEL, THY, PTT, Çaykur, TEDAŞ, TPAO ve MKEK gibi kuruluşlarında yer aldığı bir çok Kamu İhtisadi Teşebbüsü yeniden yapılandırılmaktadır. Yapılan düzenleme ile ÖİB ve Hazine Müsteşarlığı portfoyinde olan KİT'ler ile özel hukuk hükümlerine tabi KİT'ler aynı statüye (Anonim Şirket) kavuşturulmakta ve bu kuruluşlarda çalışan personele işçi statüsüne geçme hakkı getirilmektedir. Kamu Sermayeli Şirketler Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı hakkındai ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Aşağıda yapmış olduğumuz açıklamalar Hazine Müsteşarlığından sitemize ualaşan Kamu Sermayeli Şirketler Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı temel alınarak yapılmıştır. Şu anki taslak henüz son halini içermemektedir. Taslak için Adalet ve Maliye Bakanlığı ile DPT, ÖİB ve DPB'den görüş istenmiştir. Genel görüşler değerlendiriltikten sonra taslak yeniden düzenlenece Bakanlar Kurulunun kararının ardından da TBMM'ye sevk edilecektir.

Taslak Hazine Müsteşalığınca hazırlandığından olsa gerek önemli teknik eksiklikler taşımaktadır. Geçici madde 1 de yer alan "hiçbir hukuki merasime tabi olmaksızın ibaresi" herhalde ilke kez karşılaşılacak Kanun maddesi olacaktır. Site olarak tasağa ilişkin eleştirilerimizi taslak TBMM'ye sevk edildikten sonra yayınlayacağız.

Kamu Sermayeli Şirketler Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı ile muevcut KİT'lerin tabi olduğu 233 ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler kaldırılmaktadır. Düzenlemede aşağıdaki çizelgede belirtilen kurumlar "Şirket" olarak adlandırılmaktadır. Şirketler anonim şirket şeklinde teşkilandırılacaktır.

Şirketlerin Yönetim ve denetim kurulu üyeleri Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanın önerisi üzerine Genel Kurul tarafından atanacak ve görev süreleri üç yıl olacaktır.

Şirketler özel hukuk hüküm hükümlerine tabi olduğundan Genel Muhasebe Kanunu ve Harcırah Kanununa tabi olmayacaklardır. Şirkerler ayrıca büyük ölçekli alt yapı yatırımları haricinde de Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmayacaktır.

Aşağıdaki çizelgede yer alan kuruluşlarda çalışan personele ise yeniden yapılandırıma kapsamında işçi statüsüne geçme hakkı sunulacaktır. Düzenlemenin geçici maddelerinde işçi statüsüne geçmek istemeyen personelin kadrolu personel olarak istihdamlarına devam edileceği hüküm altına alınmıştır. Ayrıca, İş Kanuna tabi olarak çalışan personelden isteyenlerin Emekli Sandığı ile irtibatı devam edecektir.

Kanun Kapsamındaki Kuruluşlar (Bağlı Ortaklık ve İştarakleri Dahil)
1-TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı)
2-BOTAŞ (Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş.)
3-TTK (Türkiye Taşkömürü Kurumu)
4-DMO (Devlet Malzeme Ofisi)
5-MKEK (Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu)
6-TKİ (Türkiye Kömür İşletmeleri)
7-TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi)
8-Elektrik Üretim A.Ş.
9-Türkiye Elektrik İletim A.Ş.
10-Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş.
11-TEDAŞ (Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.)
12-ÇAYKUR
13-TİGEM (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü)
14-SÜMER HALI
15-Eti Holding A.Ş. (Madencilik)
16-TCDD
17-PTT
18-DHMİ
19-Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmesi Genel Müdürlüğü
20-Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.
21-Et ve Balık Ürünleri A.Ş.
22-Eti Bakır AŞ
23-Eti Gümüş AŞ
24-Eti Eloktrometalurji AŞ
25-Eti Krom AŞ
26-Sümer Holding AŞ
27-T. Denizcilik İşletmeleri AŞ
28-SEKA
29-TEKEL
30-Takım Tezgahları San. ve Tic. AŞ
31-TÜGSAŞ
32-Karadeniz Bakır İşletmeleri
33-Gerede Çelik Konstrüksiyon ve Teçhizat Fabrikaları San. ve Tic. AŞ
34-THY
35-PETKİM
36-TÜPRAŞ
37-Türk Telekominikasyon AŞ
38-Eskişehir Şehiriçi Doğalgaz Dağıtım, Ticaret ve Taahüt AŞ
39-Bursa Şehiriçi Doğalgaz Dağıtım, Ticaret ve Taahüt AŞ
40-Divriği-Hekimhan Madenleri Sanayii ve Ticaret AŞ
41-T.Demir Çelik İşletmeleri Gn. Md.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber