İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Akıncı davasında karı koca sanıklar savunma yaptı

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 473 sanığın yargılanmasına devam edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2018 13:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Akıncı davasında karı koca sanıklar savunma yaptı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 473 sanığın yargılandığı davada, Hava Kuvvetleri Komutanlığında görevli eski yarbaylar İsmail Aslan ve eşi Emine Gülşen Torunoğlu Aslan savunma yaptı. Darbe girişimine karışmadıklarını ve örgüt üyesi olmadıklarını savunan Aslan çifti, suçlamaları reddetti.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya şehit yakınları ve gaziler ile taraf avukatları katıldı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığında Personel Güvenlik Şube Müdürü olarak çalıştığı darbe girişiminin yaşandığı dönemde Hava Harp Okulu'na öğrenci seçimleri için görevlendirildiği İstanbul'da bulunduğunu belirten sanık eski yarbay İsmail Aslan, bu görev için 15 Haziran'da İstanbul'a gittiğini, misafirhanede kaldığını ifade etti.

Aslan, 15 Temmuz akşamı 19.00 civarında bacanağınının evine yemeğe gittiğini, buradayken 22.30-23.00 civarı internet ve televizyondan darbe girişiminden haberdar olduğunu bildirdi.

Eşiyle telefonla konuştuktan sonra Yeşilyurt'taki misafirhaneye geçtiğini ve geceyi de odasında geçirdiğini iddia eden Aslan, ertesi gün okuldaki geçici görevinin iptal edilmesi üzerine özel aracıyla Ankara'ya döndüğünü aktardı.

Aslan, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal'ın tablet bilgisayarının kaybolmasıyla ilgili bir suçlama olduğunu belirterek, "Ne olay öncesi ne olay sonrası bu tablet bilgisayarı görmedim. Varlığından bile haberdar olmadım." dedi.

Mesaisine devam ettiği sırada 1 Ağustos'ta gözaltına alındığını ve bilgisayarların da incelendiğini savunan Aslan, Ünal'ın bilgisayarına rastlanmadığının belirlendiği iddiasında bulundu. Darbe girişiminde görev almadığını, kimseye talimat vermediğini savunan Aslan, tahliyesini talep etti.

İsmail Aslan'ın ardından eşi Emine Gülşen Torunoğlu Aslan savunma yaptı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Plan Subaylığında yarbay rütbesiyle görev yaparken, darbe girişiminin yaşandığını anlatan Torunoğlu Aslan, 15 Temmuz'da mesai bitiminde eve gittiğini, akşam saatlerinde televizyonu açtığında yaşananlardan haberdar olduğunu belirtti.

Torunoğlu Aslan, olayların darbe teşebbüsü olduğunu ise Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarıyla öğrendiğini ve "şok" geçirdiğini iddia ederek, gece boyunca evinde olduğunu bildirdi.

Sözde atama listesinde göreve devam edeceklerin yanı sıra "Hazine Genel Muduru" olarak ismine yer verildiğinden 16 Temmuz sabahı haberdar olduğunu ifade eden Torunoğlu Aslan, 19 Temmuz'da mesaideyken gözaltına alındığını anlattı.

Atama listesinde ismine yer verilmesini adının karalanmaya çalışılması olarak değerlendiren Aslan, FETÖ ve darbecilerle bir irtibatı ve bağı olmadığını savundu.

Aslan, kocasıyla 20 aydır cezaevinde olduğunu vurgulayarak, tahliye talebinde bulundu.

- Sabaha kadar nöbetçi amir binasında beklemiş

15 Temmuz'da Hava Kuvvetleri Karargahı'nda nobetci amiri olarak gorev yaptığını anlatan sanık eski binbaşı Eyüp Has da darbe girişiminin yaşandığı gün her şey normalken 20.05 civarı Genelkurmay'dan aranarak, sızma ve terör eylemi bilgisi bulunduğunun söylendiğini ve bununla ilgili tedbir alınmasının istendiğini öne sürdü.

Durumla ilgili Hava Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreteri Veysel Kavak'ı bilgilendirdiğini iddia eden Has, Kavak'ın da 21.00'de kışlanın emniyet tedbirlerini gözden geçirmesi, nizamiyelere bakması, habersiz giriş çıkış olmaması talimatı verdiğini anlattı.

Has, 21.30 civarında dışarıdan çok sayıda silah sesi geldiğini, personelin silahlı saldırıya maruz kalmaması için telsizden de güvenlik tedbirlerinin alınmasına yönelik Güvenlik Harekat Merkezi'nden anons geçildiğini belirtti.

Taciz ateşinin Genelkurmay Başkanlığında yapıldığının söylendiğini ifade eden Has, nöbetçi amirinin telsiz çağrı kodu bulunmadığını, emir alma ve verme gibi bir durumu da olmadığını öne sürdü.

Has, telsiz dinleyerek gelişmelerden bilgi sahibi olduğunu iddia etti. Daha önce birkaç saatliğine nöbetini değiştirmek için binbaşı Tunahan Özarslan'la konuştuğunu anlatan Has, Özarslan geldiğinde yaşananlardan dolayı bunu yapmadığını belirtti.

Uçaklar geçmeye başladıktan sonra nöbetçi amirliği binasında hasar oluşmaya başladığını, bu sırada uçak seslerinden dolayı herkesin nöbetçi amirliğini aradığını bildiren Has, durumu terör saldırısı olarak algıladığını ve uçakları da baskı aracı olarak düşündüğünü ileri sürdü.

Has, Başbakanın açıklamalarından sonra kalkışmadan haberi olduğunu iddia ederek, yaşanan kaos ortamından dolayı kimin hangi tarafta bulunduğunu bilmediğini ve sabaha kadar nöbetçi amirliği binasında kaldığını kaydetti.

Karargaha girişlerde emniyet tedbirlerinin arttığı doğru olmakla beraber hiçbir komutan için kısıtlama yapılmadığını savunan Has, darbeci olmayanların giriş yapamadığı şeklindeki iddayı kabul etmedi. Has, "Emniyet ve güvenlik tedbirleri personele yönelik değil güvenlik endişesiyle alındı." diye konuştu.

Nöbeti 17 Temmuz'da devrettiğini belirten Has, 22 Temmuz'da gözaltına alındığını ve tutuklandığını anlattı.

FETÖ ile bir bağı olmadığını iddia eden Has, tahliyesini istedi.

Duruşmaya öğle arası verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber