Sitemizce hazırlanan, Nemalara ilişkin son Kanuni düzenleme bağlamındaki soru ve cevaplar

Haber Giriş : 28 Nisan 2003 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Nemalara ilişkin soru cevaplar

Soru -1- Daha önce 3417 sayılı Kanunun 6 maddesinin 3 üncü fıkrası hükmüne dayanarak ana paralarını alarak sitemden çıkmış olanlar devlet veya işveren katkıları ile buna ilişkin nemayı alabilecek midir?

Cevap 1- Kanunun 2 ve 3 üncü maddelerin kapsam ve hak sahibi kavramının tanımı yapılmıştır. Buna göre yeni Kanun, 3417 sayılı Kanun hükümleri uyarınca T.C. Ziraat Bankasında adlarına Tasarrufu Teşvik Hesabı açılan ve bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar kendilerine 3417 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci ve iptal edilen üçüncü fıkraları gereğince ödeme yapılmamış hak sahiplerini kapsamaktadır.

Ayrıca Kanunun 3 üncü maddesinin ( c) bendinde hak sahipleri, "3417 sayılı Kanunun mülga 2 nci maddesinde belirtilen çalışanların aylık ve ücretlerinden mülga 3 üncü maddesinde belirtilen oranlarda tasarruf kesintisi yapılan ve bu tasarruflara Devlet veya ilgili işverenin katkısı sağlanarak 4 üncü maddesi uyarınca adlarına Tasarruflarını Teşvik Hesabı açılanlardan 6 ncı maddesinin birinci ve iptal edilen üçüncü fıkraları uyarınca kendilerine ödeme yapılmayanları" olarak tanımlanmıştır.

Bu bağlamda daha önce Kanunun 6 ncı maddesinin iptal edilen 3 üncü fıkrası gereğince sistemden çıkmış olanlar bu kanun kapsamında değildir ve bu kişilere hiçbir ödeme yapılmayacaktır.

Soru 2- En az iki yıl boyunca tasarruf kesintisi yapılmamış olan kamu görevlileri de bu düzenlemeden yararlanabilir mi?
Cevap 2- Yukarıda yer verilen kapsam ve tanım çerçevesinde tasarruf kesintileri iki yılı bulmayan kamu görevlileri de ana para ve nemalarını alabilecektir.

Soru 3- Ödeme Takvimi nasıl olacaktır?
Cevap 3-
Bu husus yeni Kanunun Ödeme başlıklı 6 ncı maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, hak sahiplerine, ana para tutarları 2003 yılı Nisan ayında defaten ödenecektir.

Kanunun 5 inci maddesi uyarınca değerlendirilen tutar Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere 2004 yılında 4 taksit, 2005 yılında 4 taksit ve Mart ve Haziran aylarında olmak üzere 2006 yılında 2 taksit olarak toplam 10 taksitte ödenir.

Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan, ödeme tarihlerini bir ay önce veya bir ay sonra olarak belirlemeye yetkilidir.

Emekli veya ölüm halinde taksitlendirme devam etmez ve ilgililere veya kanuni mirasçılarına kalan tutar defaten ödenir.

Bu kanun hükümleri gereğince hak sahiplerine yapılacak ödemeler hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

Soru 4- Açılan davalar hakkında yeni Kanunda bir düzenleme yapıldı mı?
Cevap 4- Evet bu konuda Kanunda bir düzenleme yapılmıştır. Kanunun 7 inci maddesinde "3417 sayılı Kanunun mülga 2 nci maddesi kapsamındaki hak sahipleri tarafından bu Kanun kapsamına giren alacaklarla ilgili olarak yargı mercilerine açılmış ve devam eden davalar ile icra takipleri hakkında bu Kanun hükümleri uygulanır." Hükmüne yer verilmiştir.


ÇALIŞANLARIN TASARRUFLARINI TEŞVİK HESABININ TASFİYESİ VE BU HESAPTAN YAPILACAK ÖDEMELERE DAİR KANUN TASARISI

Amaç
Madde 1- Bu Kanunun amacı, 9/3/1988 tarihli ve 3417 sayılı Çalışanların Tasarrufa Teşvik edilmesi ve Bu Tasarrufların Değerlendirilmesine Dair Kanun uyarınca açılmış bulunan Çalışanların Tasarruflarını Teşvik Hesabında biriken paraların tasfiyesi ve bu Hesaptan hak sahiplerine yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

Kapsam
Madde 2- Bu Kanun, 3417 sayılı Kanun hükümleri uyarınca T.C. Ziraat Bankasında adlarına Tasarrufu Teşvik Hesabı açılan ve bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar kendilerine 3417 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci ve iptal edilen üçüncü fıkraları gereğince ödeme yapılmamış hak sahiplerini kapsar.

Tanımlar
Madde 3- Bu Kanunda yer alan;
a) Çalışanların Tasarruflarını Teşvik Hesabı: 3417 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin beşinci fıkrası uyarınca T.C. Ziraat Bankası nezdinde açılan hesabı,
b) Tasarruflarını Teşvik Hesabı: Kurumlar veya işverenler tarafından, 3417 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi uyarınca çalışanları adına T.C. Ziraat Bankasında açılan hesabı,
c) Hak sahibi: 3417 sayılı Kanunun mülga 2 nci maddesinde belirtilen çalışanların aylık ve ücretlerinden mülga 3 üncü maddesinde belirtilen oranlarda tasarruf kesintisi yapılan ve bu tasarruflara Devlet veya ilgili işverenin katkısı sağlanarak 4 üncü maddesi uyarınca adlarına Tasarruflarını Teşvik Hesabı açılanlardan 6 ncı maddesinin birinci ve iptal edilen üçüncü fıkraları uyarınca kendilerine ödeme yapılmayanları,
d) Tasarruf kesintisi ve Devlet veya işveren katkısı: 3417 sayılı Kanunun mülga 2 nci maddesinde belirtilen çalışanların aylık ve ücretlerinden mülga 3 üncü maddesinde belirtilen oranlarda yapılan tasarruf kesintileri ve bu tasarruflara sağlanan Devlet veya ilgili işverenin katkıları,
e)Anapara: Tasarruf kesintisi ve Devlet veya işveren katkısı toplamını,
f) Nema: Hak sahiplerinin aylık veya ücretlerinden yapılan tasarruf kesintileri ve Devlet veya ilgili işverenin katkılarına ait bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten kalan nema toplamını,
ifade eder.

Tasarruflarını Teşvik Hesabı kayıtları
Madde 4- Bu kanun hükümleri gereğince hak sahiplerine yapılacak ödemelerde, 3417 sayılı Kanun ve bu Kanuna ilişkin tebliğlerin hükümleri uyarınca T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünde hak sahipleri adına açılan Tasarruflarını Teşvik Hesabı kayıtları esas alınır.

Değerlendirme
Madde 5- Hak sahiplerinin aylık veya ücretlerinden yapılan tasarruf kesintileri ve Devlet veya ilgili işverenin katkılarına ait bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kalan nema, aylık olarak, Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan bir önceki aya göre Tüketici Fiyatları Genel İndeksi değişim oranında ve ilave olarak yıllık yüzde beş oranında değerlendirilir.

Ödeme
Madde 6- Hak sahiplerine, ana para tutarları 2003 yılı Nisan ayında defaten ödenir.

5 inci madde uyarınca değerlendirilen tutar Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere 2004 yılında 4 taksit, 2005 yılında 4 taksit ve Mart ve Haziran aylarında olmak üzere 2006 yılında 2 taksit olarak toplam 10 taksitte ödenir.

Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan, ödeme tarihlerini bir ay önce veya bir ay sonra olarak belirlemeye yetkilidir.

Emekli veya ölüm halinde taksitlendirme devam etmez ve ilgililere veya kanuni mirasçılarına kalan tutar defaten ödenir.

Bu kanun hükümleri gereğince hak sahiplerine yapılacak ödemeler hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

Davalar
Madde 7- 3417 sayılı Kanunun mülga 2 nci maddesi kapsamındaki hak sahipleri tarafından bu Kanun kapsamına giren alacaklarla ilgili olarak yargı mercilerine açılmış ve devam eden davalar ile icra takipleri hakkında bu Kanun hükümleri uygulanır.

Süresinde ödenmeyen tasarruf kesintileri ve katkı payları
Madde 8- 3417 sayılı Kanun hükümlerine göre, ücretlerden yapmaları gereken tasarruf kesintileri ile katkı paylarını süresi içinde ilgililer adına açılmış bulunan Tasarruflarını Teşvik Hesaplarına yatırmayan işverenlerden; yatırılması gereken miktarlar ile gecikme zammı, resen veya ilgililerin başvurusu halinde Sosyal Sigortalar Kurumunca 506 sayılı Sigortalar Kanununun primlerin tahsiline ilişkin hükümleri dairesinde tahsil olunarak T.C. Ziraat Bankası şubelerindeki ilgili Tasarruflarını Teşvik Hesaplarına yatırılır.

3417 sayılı Kanunun mülga 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamındaki personelin aylık ve ücretlerinden tasarruf kesintileri ile Devlet ve işveren katkılarını süresi içinde ilgililer adına açılmış bulunan Tasarruflarını Teşvik Hesaplarına yatırmayan kurumlar, yatırılması gereken miktarların resen veya ilgililerin başvurusu halinde yasal faiziyle birlikte T.C. Ziraat Bankası şubelerindeki Tasarruflarını Teşvik Hesaplarına yatırılmasından sorumludurlar.

Düzenleme
Madde 9- Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan, bu Kanunun uygulanması ile ilgili her türlü düzenlemeyi yapmaya yetkilidir.

Yürürlükten kaldırılan hükümler
Madde 10- 9/3/1988 tarihli ve 3417 sayılı Çalışanların Tasarrufa Teşvik Edilmesi ve Bu tasarrufların Değerlendirilmesine Dair Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber