Emekli Sandığındaki vurgunla ilgili soruşturma izni verildi

Haber Giriş : 24 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık müfettişlerinin, ?Emekli Sandığı'na bağlı Emek otellerinin modernizasyonu ile ilgili işlemleri inceleyerek haksız kazanç sağlandığı? tespitinde bulunması üzerine konuyu inceleyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, sorumlular hakkında soruşturma açılması iznini verdi.

Emekli Sandığı'nın 2002 yılı faaliyetleri ve Emek otellerinin modernizasyonu ile ilgili, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) tarafından hazırlanan raporda ismi geçen bürokratlara yargı yolu açıldı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişlerinin YDK ile aynı yönde görüş bildirmesi üzerine, sorumlular hakkında soruşturma açılması iznini verdi. Maliye Bakanlığı, Başbakanlık'a bir yazı göndererek gelişmelerle ilgili bilgi verdi ve müfettiş raporlarını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Zaman Gazetesi, Emek otellerindeki usulsüzlükleri gündeme getiren YDK raporunu, 8 Ocak 2004 tarihinde manşetten duyurmuştu.

Maliye Bakanı Unakıtan'ın sorumlular hakkında soruşturma izni vermesiyle sonuçlanan süreç, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun raporu ile başladı. Başbakanlık müfettişleri, Emekli Sandığı'na bağlı Emek otellerinin modernizasyonu ile ilgili işlemleri inceleyerek haksız kazanç sağlandığı tespitinde bulundu. Raporda, otellerin restorasyonu için Emek İnşaat ile yapılan sözleşmenin feshedilerek, iş tecrübesi bulunmayan Emek Proje ile 30 yıllık sözleşme imzalandığı ve ihale aşamasında Emekli Sandığı'nda şube müdürü olarak çalışan iki kişinin daha sonra Emek Proje de genel müdür ve genel müdür yardımcısı olduğuna vurgu yapılmıştı.

Aynı raporda, kurumun önemli miktarda zarara uğratıldığına dikkat çekilerek, ?Sandık yönetimi, Emek Proje ile yapılan yazışma ve sözleşmelerde aynı zamanda kendi personeli olan bu kişileri Emek Proje'nin temsilcisi olarak kabul etmiş olup, kanuna aykırı olan bu duruma engel olmamıştır. Ayrıca, bu konuda ilgililer hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı tespit edilmiştir? tespitinde bulunulmuştu. Raporun sonuç bölümünde ise konunun Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından araştırılması istenmişti. Tüm bu gelişmelerin ardından, Maliye Bakanlığı harekete geçerek konunun bir de Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından araştırılmasını istedi. Teftiş Kurulu, hem Emekli Sandığı'nın 2002 yılı hesaplarını hem de Yüksek Denetleme Kurulu'nun raporunu inceledi. Başbakanlık müfettişleri incelemelerini 15 Nisan tarihinde tamamlayarak ilgili birimlere sundu. Müfettişler, YDK'nın hazırladığı rapor yönünde görüş bildirerek ilgili bürokratlar hakkında yasal işlem yapılmasını istedi.

Maliye, Başbakanlık'a yazı gönderdi

Maliye Bakanı, Başbakanlık'a bir yazı göndererek gelişmelerle ilgili bilgilendirdi. Unakıtan imzalı yazıda şu ifadelere yer verildi: ?İlgili yazımızda, bakanlığımız bağlı kuruluşu TC Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'nün 2002 yılı faaliyetleri, bilanço, kâr ve zarar hesapları hakkında Yüksek Denetleme Kurulu'nca düzenlenen raporun ekinde yer alan ?Özel İnceleme Raporu?nun sonuç bölümündeki öneri doğrultusunda gerekli inceleme ve soruşturmanın yapılması için raporun Başbakanlık Teftiş Kurulu'na gönderildiği, sonuçlandığında ayrıca cevap verileceği belirtilmiştir. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca düzenlenen 15.04.2004 tarih ve 17-03 sayılı Ön İnceleme raporundaki öneriler doğrultusunda sorumlular hakkında gereği yapılmak üzere, 4483 sayılı kanunun 6'ncı maddesine göre 19.04.2004 tarih ve 2004/7 sayılı bakanlık makamı kararı ile izin verilmiş olup, sözkonusu karar, 20.04.2004 tarih ve 12561 sayılı yazımız ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gereği yapılmak üzere gönderilmiştir.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber