İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Ayakkabıcılık sektöründe konkordato ilan eden 3-5 firma geneli etkilemez

Ayakkabıcılık sektörü son dönemde konkordato ilan eden ünlü markalarla gündeme damgasını vurdu. Sektörün üretim ve perakende ayağında faaliyet gösteren FLO Mağazacılık'ın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan, ayakkabıcılık sektöründe her dönem yaşanan problemlerin bir benzerinin yaşandığını 25 bin firmanın faaliyet gösterdiği alanda sıkıntıya düşen sadece 3-5 firma olduğunu ve bunun genel olarak sektörü etkilemediğini ifade etti

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 22 Ekim 2018 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Ayakkabıcılık sektöründe konkordato ilan eden 3-5 firma geneli etkilemez

Türkiye dünyanın 7'inci büyük ayakkabı üreticisi ülkesi. Yılda 220 milyon çift ayakkabı ihraç edilen Türkiye'de hedef dünyada bugün Brezilya'nın oturduğu üretimde 5'incilik koltuğuna oturmak. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin 2 dönem başkanlığını yapan ayakkabı üreticisi ve perakendeciliğini yapan FLO'nun Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi, Türkiye ayakkabıcılık sektörünün son 15 yılda kaydettiği gelişim ile tüm dünyada örnek alınacak bir noktaya geldiğini söyledi. Büyükekşi bugün Türkiye'de üretilen her 2 ayakkabıdan birinin ihraç edildiğini ifade ederken şöyle konuştu: Bugün sektör olarak 400 milyon çift ayakkabı üretimiyle dünyanın 7'nci büyük ayakkabı üreticisiyiz. Ayakkabı ihracatında ilk 5 ülke arasında yer alıyoruz. Hedefimiz üretimde de ilk 5'e girmek. Biz de bu kapsamda üretimimizi artırmak için yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Şanlıurfa'da Ayakkabı Organize Sanayi Bölgesi'nde ikinci fabrikayı inşa ediyoruz. Bu yatırımla buradaki üretimimiz yüzde 50 artacak."

3.5 MİLYAR TL SATIŞ HASILATI

Döviz kurlarındaki hareketlilik ve faizlerdeki artış sonrasında ayakkabıcılık sektöründe son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendiren FLO Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan ise her dönem yaşanan problemlerin bir benzerinin yaşandığını 25 bin firmanın faaliyet gösterdiği alanda sıkıntıya düşen sadece 3-5 firma olduğunu ve bunun genel olarak sektörü etkilemediğini ifade etti. Ziylan şöyle konuştu: "Yaşanan birtakım sıkıntıların geçici olduğuna inanıyoruz. Son üç yılda toplam yüzde 75 büyüme ile 3,5 milyar TL ciro elde ettik. 2018 yılında toplam 82 yeni mağaza ile toplam 557 mağaza sayısına, 800 ilave istihdam ile 9 bin 700 çalışan sayısına ulaştık. Mağazalarımızda her yıl 250 milyon ziyaretçiyi ağırlıyoruz. Son üç yılda üretim, markalaşma ve mağazalaşmayı da kapsayan 370 milyon TL yatırım yaptık, 2019'da yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz ve 75 mağaza daha açacağız. Gelecek yıl yüzde 30 büyüme ile ciromuzu 4,5 milyar TL'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Satışımızın yüzde 92'sini Türkiye'de üreten şirket olma konumumuzla Şanlıurfa'da oluşturulacak kümelenme modeline öncülük etmek için ilk fabrikamızı 20 milyon TL yatırımla kurduk. Şanlıurfa'daki ikinci fabrikamız 2019'un ilk aylarında açılıyor."

14 ÜLKEDE 80 MAĞAZASI VAR

FLO Mağazacılık CEO'su Burak Övünç de, şirketin 14 ülkede, 80 mağaza ile 292 milyon TL'lik ciroya ulaştıklarını, 2023'te ise 47 ülkede, 300 mağaza hedeflediklerini söyledi. Övünç bu bağlamda 2018'de 50 milyon dolar olan şirket ihracatını 2023'te 300 milyon dolara çıkarmayı da istediklerini belirtti. Övünç enflasyonla mücadele kapsamındaki indirim kampanyasına kendilerinin de yüzde 30'lara varan oranlarda katıldıklarını ifade ederken geçen yıla oranla fiyatlarında yüzde 15'lik bir artış olduğunu ifade etti.

ŞANLIURFA 6 MİLYON TL BEKLİYOR

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, şehirde nüfus artış hızının Türkiye'nin 2 katına denk geldiğini ifade ederken hem eğitime hem imalat sanayine yatırımların artırılması gerektiğini ifade ederken şöyle konuştu: "Şanlıurfa'da gençlerin yüzde 60'ı ortaokul sonrasında eğitimi terk ediyor. Yüzde 19'u sadece üniversiteye gidebiliyor. Üniversitelileri çıkardığımızda gençlerimizin yüzde 80'i yeteri kadar eğitim almadığı için işsizlikle karşı karşıya kalabiliyor. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'nde ayakkabı, plastik ambalaj, inşaat malzemeleri, triko, tekstil ve geri dönüşüm gibi farklı alanlarda 10 ayrı fabrika kurulma planı var. Elbette bu noktada eğitim de çok önemli. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi içinde kurulması planlanan Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi'nde önemli bir mesafe kaydettik. 6 milyonluk bir yatırım ihtiyacı var. Bu konuda bakanlıklarımızla temaslarımız sürüyor. Uzun vadede bu bölgede 20 bin istihdam sağlayabiliriz. Teşvik koşullarına da bakıldığında bu bölge bu sektör için hayati önemde diyebilirim. Özel sektörün tüm yatırımcı firmalarını buraya bekliyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber