İstihdam Fazlası Personelin Naklindeki Düzenlemeler

Devlet Personel Başkanlığınca 13/3/2002 tarihli Resmi Gazetede yayımlattırılan Tebliğ ile Özelleştirme kapsamındaki kurumların personelinin, banka personelinin ve telekom personelinin nakil işlemlerinde bazı standartlar getirilmiştir.

Haber Giriş : 02 Mayıs 2003 06:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Personel Başkanlığınca 13/3/2002 tarihli Resmi Gazetede yayımlattırılan Tebliğ ile Özelleştirme kapsamındaki kurumların personelinin, banka personelinin ve telekom personelinin nakil işlemlerinde bazı standartlar getirilmiştir.


4046 Sayılı Kanun Çerçevesinde İstihdam Fazlası Personelin Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Nakledilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğin Getirdiği Önemli Hususlar
Bu Tebliğde yer alan ve yenilik niteliğinde olan hususları maddeler halinde açıklamak gerekirse;
1- İstihdam fazlası olarak Devlet Personel Başkanlığına bildirilen personel hakkında aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.
a) İstihdam fazlası personelin unvanının değiştirilerek nakil edilmesi uygulamasına büyük sınırlamalar getirilmiştir. Daha önce memur(sözleşmeli) iken öğrenim durumu uygun olduğu için mühendis, iktisatçı, mimar, jeolog vb. unvanlara yapılan atamalara bu Tebliğle son verilmiştir. Tebliğ ile beraber unvan itibariyle yükselme niteliğinde olacak atamaların yapılmayacağı hüküm altına alınmıştır. Bunu örnekle açıklamak gerekirse istihdam fazlası olarak bildirilen sözleşmeli statüde çalışan bir personel mühendislik fakültesi mezunu ise mühendis unvanlı bir kadroya nakledilemeyecektir. Daha önce Devlet Personel Başkanlığınca bine yakın bu şekilde yapılan atamalara bu uygulama ile son verilmiştir.
b) Şef ve daha üst idari kademelerde bulunan personel için yukarıdaki sınırlamaya bir istisna getirilmiş ve bu tür personele öğrenim durumuna göre atama yapılabilmesi imkanı sağlamıştır. Buna göre Şef, Şube müdürü, müdür ve daha üst unvanlı kadrolarda görev yapanlar öğrenim durumlarına göre farklı unvanlı kadrolara (örneğin, mühendis, mimar, tekniker, jeolog, ekonomici, veteriner vb.) atanabileceklerdir.
c) Kamu kurum ve kuruluşları istihdam fazlası personelden istediklerini kendi kurumlarına atanmasını isteyebilir. Bu halde kişiler atanmak istedikleri kurumlardan alacakları bir talep yazısı ile bu kurumlara atanabilirler.
d) İstihdam fazlası personel, DPB'ce genel ve katma bütçeli kurumlar dışında Özelleştirme kapsam ve programında bulunan kuruluşlar ve bağlı ortaklıkları hariç diğer KİT'lere de atanabilir.
e) DPB'ce atama yapılırken istihdam fazlası personelin il tercihleri dikkate alınarak bu illerden birine, buralarda boş kadro veya pozisyon olmaması halinde diğer illere atama teklifinde bulunulabilmektedir. İl tercihi bildirmeyen personelin atama teklifi öncelikle görev yaptığı ile olmak üzere yapılır. Devlet Personel Başkanlığınca ataması teklif dilen ve ilgili kurumca da belirli süre içerisinde ataması yapılan istihdam fazlası personel; çalıştığı yerdeki bir kadroya atanmış ise atandığı günü izleyen, çalıştığı yerin dışındaki bir kadroya atanmış ise 15 günlük bir sürenin sonunda atandığı kadroda işe başlamak zorundadır.
2- İstihdam fazlası olarak bildirilen personel, Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığınca diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ataması yapılmamış ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığının veya ilgili kuruluşun talebi üzerine Devlet Personel Başkanlığınca, istihdam fazlası personel kapsamından çıkarılabilir.

3- Devlet Personel Başkanlığının yaptığı atama teklifi işleminden itibaren 1 aylık süre içerisinde, ilgili kişiler farklı bir kurumdan talep yazısı getirmeleri halinde Devlet Personel Başkanlığınca bu kurumlara atama yapılabilmesi imkanı getirilmiştir. Ancak bu şekilde atama teklif işleminin değiştirilebilmesi için ilgili kurumca istihdam fazlası personelin nihai atama işleminin sonuçlandırılmamış olması gerekmektedir. Örneklendirmek gerekirse; istihdam fazlası personelin A kurumuna atama teklifi DPB'ce 15.03.2002 tarihinde yapıldı. Bu personelin 15.04.2002 tarihine kadar nihai atama işlemi onaylanmamışsa ve bu personeli B kurumu talep etmişse atama teklifi B kurumuna yapılabilmektedir.

4- Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı tarafından atanması teklif edilen personelin muvafakatı halinde ve hizmet icapları dikkate alınarak çalıştırılacağı il'de değişiklik yaparak atama yapmaya kurumlar yetkilidir. Örneğin ataması Ankara'ya yapılan bir sağlık personelinin daha sonraki ataması ilgili kurum ve kişinin isteği üzerine Bursa'ya yapılabilecektir. Bu konudaki yetki atama teklifi yapılan kurumdadır.

5- Bu tebliğle getirilen düzenlemeler 4603 sayılı Kanuna tabi banka personeli, 4502 sayılı Kanuna tabi Telekom personeli hakkında da aynen uygulanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber