Öğretmenlerin il içi özür durumu sorunu nasıl çözülebilir? İşte öneriler

Özellikle il içi mağduriyet yaşayan ve yıllardır aynı ilde yüzlerce km'yi bulan uzaklıklarda çalışan öğretmenlerimiz yine yer değiştiremeyecek.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Ocak 2019 10:04, Son Güncelleme : 13 Ocak 2019 20:10
Öğretmenlerin il içi özür durumu sorunu nasıl çözülebilir? İşte öneriler

Özür durumu yer değiştirmeleri başvuruları başladı ama boş kontenjanların tamamının yer değiştirmelere açılmaması nedeniyle bir çok öğretmenimiz başvuru yapamadı ve eş durumundan yer değişikliği isteyen pek çok öğretmen başvuru ekranında bu görüntüyle karşılaştı.

MEB, yer değiştirmelerde neden tüm kontenjanları açmamaktadır?

İki ilden daha uzak ilçelerde çalışmaya mahkum edilerek aile bütünlüğü bozulmuş öğretmenlere başvuru hakkı var ama bu hakkın kullanılacağı boş kontenjan yok. Bu insanlara göstermelik başvuru hakkı verilip yer değiştirmelerine imkan verilmeyerek büyük bir haksızlığa ve adaletsizliğe imza atılmaktadır.

Özrünün bulunduğu ilçeye atanmayan öğretmenler, özrünün bulunduğu ilçe ile görevli olduğu ilçe-köyü arasında gidiş geliş yapmaktadır. Bu öğretmenlerden bu durumu 4-5 yıldır yaşayanlar bulunmaktadır.

Gidiş geliş yapan bu öğretmenlerimiz; 50-100-150-200 km ve hatta daha üstü olan uzun yollar ve saatler sonra ailelerine kavuşmaktadırlar.

MEB, artık bu öğretmenlerin aile bütünlüğü konusuna daha ciddi yaklaşmalı, İl içinde başvuru yapmış ama yer değiştirme şansı olmayan öğretmenlerimize ulaşım imkanı göz önünde bulundurularak bir çözüm bulunmalıdır.

İşte Çözüm önerileri;

İlçe emri verilmelidir

Çünkü zaman zaman il dışından özür durumu olan öğretmenlere ikinci özür durumu yer değiştirme şansı ve il emri verilmektedir. Hatta 41. maddeyi istememiş yani beni ilde boş bulunan yere atamayın, tercihlerimden birine atarsanız kabul ediyorum yoksa istemiyorum diyen öğretmenlerin bile ataması il emrine yapılmıştır. Fakat bakanlığa güvenerek 41. maddeyi işaretleyen öğretmenler yüksek puanla uzak ve ücra köy okuluna atanmışladır. Akabindeil emrinde bekleyen öğretmenlere boş normlara yer değiştirme hakkı verilmekte olup bu işlemde ilçe içinde özür durumu olanlara ilçe emri uygulanmadığından haksızlık meydana getirmektedir.

İl içinde eşleri ile aralarında uzun mesafeler olan öğretmenler için örneğin 50kilometre sınırı veya olduğu yerde belirli bir çalışma süresi şartı getirilerek bu çalışma süresini dolduranlara hakkaniyet gereği il/ilçe emri uygulanması gerekmektedir.

İl/ilçe emri nedir?

Özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerden tercihlerine yerleşemediği takdirde ilan edilen diğer eğitim kurumlarına tercih dışı kura ile atanmayı kabul etmeleri halinde bu eğitim kurumlarına da atanamadıkları takdirde, oluşabilecek ihtiyaç halinde eğitim kurumlarına atamaları yapılmak üzere özrünün bulunduğu il/ilçe emrine atanma hakkına il/ilçe emri denilmektedir.

Bu durum 652 Sayılı Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar Ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin "Atamalar" başlıklı 37. maddesi 6. fıkrasında ise; "(6) Öğretmenlerin atamaları Bakanlıkça il/ilçe emrine veya doğrudan eğitim kurumuna yapılır. Bakanlıkça il/ilçe emrine atama yapılması halinde, öğretmenlerin atandıkları ildeki görev yerleri, hizmet puanları ve yeterlikleri dikkate alınarak il milli eğitim müdürünün teklifine göre valilerce belirlenir." şeklinde yer almaktadır.

Öncelikle il içi özür durumu yer değiştirme yapılmalıdır

Özür durumu atamaları il içi ve il dışı olarak ikiye ayrılmalı ve öncelikle İl içi özür durumu yer değiştirmesi tüm kontenjanlar açılarak valiliklerce yapılmalıdır.

Böylece il içinde uzun yıllarda ataması yapılmayan öğretmenlerimizin bir kısmının olsun ataması yapılır. Onların boşalttığı kadrolara da il dışı özür grubu öğretmenlerimizin ataması yapılabilir.

İlin tüm ilçeleri eş durumu özrüne açılmalıdır

İlin tüm ilçeleri atama tercihine açılabilir. Böylece ailelerine çok uzak mesafelerde çalışan arkadaşlarımızın ailelerine bir adım daha yakın mesafede olması sağlanabilir. Şuan öğretmenler sadece büyükşehirlerde adreslerinin veya eş özrünün olduğu ilçeye tercihte bulunabilmektedirler.

Hatta yakın ilin ilçelerini tercih etme hakkı bile verilerek bir çok sorun ortadan kaldırılabilir.

Becayiş hakkının kullanılmasına izin verilmelidir.

Devlet memurlarına "Farklı yerlerde çalışan aynı sınıftaki memurların, karşılıklı yer değiştirerek atanmalarını istemeleri" anlamına gelen "Karşılıklı Olarak Yer Değiştirme" yani "becayiş" hakkı verilmiştir. Fakat yer değiştirme yönetmeliklerinde "becayiş" hakkı ve şartlarına yer verilmediğinden Milli Eğitim Bakanlığı personeli becayiş haklarını kullanamıyorlar. Becayiş hakkının verilmemesi yasal ve hukuki değildir.

Norm kadro, zorunlu hizmet, hizmet puanı gibi birçok unsurdan dolayı öğretmen nakil işlemlerine bir standart getirilmiş olsa da, bu uygulamalar nedeniyle nakil işlemleri büyük ölçüde de sınırlanmıştır. Bu sınırlamaya, "becayişe izin verilmemesi" uygulaması da eklenince, nakil işlemlerinin gerçekleştirilmemesinden kaynaklanan büyük bir hizmet kaybı meydana gelmektedir. MEB'in artık bu anlamsız uygulamaya bir son vermesi gerekmektedir.

İl içinde öğretmenlere becayiş hakkının verilmesiyle özellikle büyükşehir statüsündeki illerde bir çok problem ortadan kalkacaktır.

MEB, özür durumunda sıraya alma sistemine geçmelidir

Aslında MEB'de yer değiştirmeler artık tıkanmış durumdadır. Her yer değiştirme bir önceki dönemden daha da zorlu olmaktadır. Bu konuda MEB'in yapması gereken "Norm kadro modülündeki yazılım kesin yanlış çalışıyor." haberimizde yer verdiğimiz üzere yanlış çalışılan norm kadro yazılımı düzelterek özür durumu ve il içi-il dışı yer değiştirmelerde mağduriyet yaşayan öğretmenlerimizin sorunu çözmektir.

Fakat Bakanlık Ankara'dan konuya şöyle bakmaktadır; bölge normundaki öğretmen diğer okullardaki artık derslere girer mantığıyla bu sorunu görmezden gelmektedir. Halbuki bölge normundaki öğretmenin haftalık derslerinin çakışmadan planlanamaması okullar arası koordinasyonun sağlanamaması, okullar arası uzaklık (öğretmen bir okuldan dersten çıkıp diğer okula nasıl yetişecek) vs nedenleriyle okullardaki norm verilmeyen derslere yani 21 saatten 42 saate kadar olan ders yüklerine, genellikle yöneticiler, yakın alandaki öğretmenler ve ücretli öğretmenler derse girmektedir. Bu durum dersler de verimi azaltmaktadır.

Çünkü; Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğine istinaden çalışması gereken Norm kadro modülündeki yazılım Genel Bilgi ve Meslek Dersleri Öğretmenleri norm kadrosunda; 42 saatin üstündeki ders yüklerinde her 21 saate bölge normunu çalıştırarak norm vermesi gerekirken, 42 saatin altındaki ders yüklerinde çalışarak, norm kadro vermesi gereken ara saatlerdeki ders yüklerine norm verilmesine engel olmaktadır.

Norm kadro modülündeki yazılım Atölye ve Laboratuvar Dersleri Öğretmenleri norm kadrosunda; 201 saatin üstündeki ders yüklerinde her 40 saate bölge normunu çalıştırarak norm vermesi gerekirken, 201 saatin altındaki ders yüklerinde çalışarak, norm kadro vermesi gereken ara saatlerdeki ders yüklerine norm verilmesine engel olmaktadır.

Yönetmelik hükümlerindeki ders yükleri istisnai durum sayılarak Genel Bilgi ve Meslek Dersleri Öğretmeni Norm Kadrosunda 42 saate kadar olan ders yüküne ve Atölye ve laboratuvar öğretmeni norm kadrosunda 201 saate kadar olan ders yüküne de bölge normunun uygulanmaması gerekmektedir. Bakanlığın bu konuda acilen düzenleme yapması gerekmektedir.

Norm kadro yazılı doğru çalışırsa on binlerce öğretmen ihtiyacı ortaya çıkacak olup norm kadro fazlası öğretmen sorunu da ortadan kalkacaktır.

İşte il içinde ailesine kavuşamayanlar;

Behiye E.; 2 çocuk annesi, Eşi Etimesgut belediyesinde memur, Şubat 2018'de 41. tercihi ile 220 km uzaklıkta Şereflikoçhisarın Çalören köyüne atandı. Sabah 5.30 da yola çıkıyor, 3 araba değiştirerek okuluna ulaşıyor. Her gün dersi 2.00 da bitmesine rağmen servis sorunundan dolayı 5.00 e kadar bekliyor. Araç Ankara'ya 7.00 de ulaşıyor Ankara trafiği ile evine ulaşması 20.00'yi buluyor.

Sunay K.; 2 çocuk annesi, Eskişehir ili Beylikova ilçesinde çalışıyor. 15 yıllık öğretmen, 8 yıldır her gün 75+75 yol gidiyor. Okul giriş ve çıkışlarında servis sorunu olduğu için ulaşım sorunu çekiyor ve günlük 4 saati yollarda geçiyor.

Vildan E.; 2 çocuk annesi, Balıkesir Marmara adasında çalışıyor, okula ulaşım sağlayabilmesi için dolmuş ile feribota, feribotla ulaşımdan sonra tekrardan dolmuşa binmesi gerekiyor. Tek yön okula gidişi 3 saat olduğundan dolayı ayrı evde kalıyor.

Tefide Ç.; 1 çocuk annesi, İzmir Buca ilçesinde çalışıyor. 8 yıl zorunlu hizmet bölgesinde çalışmış, 11 yıllık bir sınıf öğretmeni. Aynı ilde eşler arasında 130 km uzaklık olduğundan hafta içi ayrı evlerde yaşamak durumundalar.

Vahide G.; 1 çocuk annesi , 8 yıldır Eskişehir ili Seyitgazi ilçesi, Kırka beldesinde çalışıyor. 80 km yol gidip 80 km dönüyor. ve artık tünelin sonundaki ışığı görmek istiyor.

Ayşe Miran K.; 1 çocuk annesi, Balıkesir ili Dursunbey ilçesi Kavacık köyünde çalışıyor. 2016 Temmuz ayında eşine lösemi teşhisi konuldu. Löseminin en ağır türüyle mücadele veriyorlar ve il içi özür grubu mağduru.

İnci Ö.; Samsun'a 62 km uzaklıkta bir ilçede sınıf öğretmeni olarak görev yapıyor. 2010 yılında doğu görevi için rotasyonla gittiği Ağrı 'dan, eş durumu özrü ile Samsun a geldi. 8 yıldır il içi eş durumu mağduru.

Tülay S.; 1 çocuk annesi, Samsun İli Vezirköprü ilçesi Kuyumcu köyünde birleştirilmiş sınıf öğretmeni olarak çalışıyor. Çalıştığı köy( mahalle) Vezirköprü ilçesine yolu olmayan orman içi yoldan gidip gelinen, ulaşımın çok zor olduğu bir dağ köyüdür. Eşi ile hafta sonları görüşebiliyor. Ayrılığın stresi, ayrılıktan dolayı çocuğun olumsuz etkilenmesine, aile bağlarının zayıflamasına neden oluyor.

Yasemin A.; 2 çocuk annesi, 7. yıldır Ankara'nın Polatlı ilçesinde çalışıyor, çocuklarını okula gönderecek her hangi bir yakını yok ve özrün bulunduğu ilçeye 105 km uzakta görev yapıyor.

İl içi tayinlerde sıra sistemi yeniden getirilmelidir

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber