Tarım Bakanlığı 4/B'li Personelinin Sorunları

2004 yılı Ocak ayı içerisinde başlayan KÖY MER ve daha sonra Araştırma-Yayım-Çiftçi bağlantısının güçlenmesi, yayım hizmetlerinin yerinden yürütülmesi, kaynakların etkin ve verimli biçimde kullanılması tarımsal üretimde kalite ve çeşitliliğin artması, dengeli ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile uyumlu bir nüfus yapısına ulaşma gibi hedefleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca amaçlanarak uygulanan TAR-GEL projesi ile yaklaşık 2500 Ziraat Mühendisi, Veteriner Hekim ve Su Ürünleri Mühendisi istihdam edilmiş olup; bu arkadaşlarımız Tarımsal yapımıza yeni kan, yeni bir soluk getirmiştir. Bugün, bu arkadaşlarımızın, memurlar.net'e ilettiği sorunlara yer veriyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Temmuz 2007 12:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TARIM BAKANLIĞI 4/B Lİ MESLEKTAŞLARIMIZIN SORUNLARI

2004 yılı Ocak ayı içerisinde başlayan KÖY MER ve daha sonra Araştırma-Yayım-Çiftçi bağlantısının güçlenmesi, yayım hizmetlerinin yerinden yürütülmesi, kaynakların etkin ve verimli biçimde kullanılması tarımsal üretimde kalite ve çeşitliliğin artması, dengeli ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile uyumlu bir nüfus yapısına ulaşma gibi hedefleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca amaçlanarak uygulanan TAR-GEL projesi ile yaklaşık 2500 Ziraat Mühendisi, Veteriner Hekim ve Su Ürünleri Mühendisi istihdam edilmiş olup; bu arkadaşlarımız Tarımsal yapımıza yeni kan, yeni bir soluk getirmiştir. Bu nedenle yüksek malumlarınız üzere TAR-GEL projesi çiftçi merkezli olması nedeni ile projenin toplumsal alt yapısında 4/B li arkadaşlarımızın sosyo-ekonomik koşullarının uluslar arası normlarla güvence altına alınan çalışma şartlarına uygunlaştırılması bakımından uygulamada meslektaşlarımızın karşılaşmış oldukları bazı sıkıntıları çok genel hatlarıyla arz ediyoruz. Bu sıkıntıların çözümünüTAR-GEL projesi kapsamında istihdam edilen meslektaşlarımızın mesleki saygınlık, iş motivasyonu ve verimliliği bakımından sivil toplum kuruluşu olarak önemsiyoruz. Bu bağlam da uygulamada meslektaşlarımızın karşılaştığı bazı sorunlarını sıralamaktayız

1.SÖZLEŞMENİN KABULEDİLEBİLİR, HUKUKİ BİR GEREKÇE GÖSTERİLMEKSİZİN FESHİ:

Sözleşmelerde yer alan 12. Maddenin ?c? bendi uyarınca "Taraflar bir ay önceden ihbar etmek kaydıyla, herhangi bir sebep gösterilmeksizin sözleşmeyi her zaman fesh edebilir" maddesinin iptali çalışanların verimli ve güvenli çalışmaları adına önemli bir konudur. Diğer bazı bakanlıklarda (Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı) 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personele yönelik olarak, Sivil Toplum örgütlerinin açtığı dava sonucu, Danıştay 12. Dairesi 17.10.2006 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Danıştayın bu kararı Bakanlığınızca dikkate alınarak sözü edilen maddenin sözleşme hükümlerinden çıkarılması öncelikli konular arasındadır.

2. DEĞİŞİK İLLERDE MAAŞ ÖDEME FARKLILIKLARI:

Maaş ödemelerinde hesaba katılan eklentiler her ilde farklı uygulama göstermekte; yolluk, harcırah, denge tazminatı, enflasyon farkı ve maaş ödeme katsayıları Bakanlığınızca belirlenerek illere bildirilmelidir. Bu konuyla ilgili olarak sorunlar iki ana başlıkta tespit olunmuştur.

a)- Bakanlığımızın daha önce yapmış olduğu açıklamalarda Köy Gruplarında görev yapacak personel maaşlarının Bakanlık Taşra Teşkilatlarında görev yapan personelden daha fazla olacağı belirtilmiş olmasına rağmen, mevcut durumda 4/B kapsamında çalışan Sözleşmeli personelin Kadrolu personelden daha az bir maaşla(Netlerinde 200?300 YTL fark olduğu ) köyde daha zor şartlar altında çalıştıkları bilinen bir geçektir.

b)- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamında 06.02.2007 tarihinde göreve başlayan yeni sözleşmeli personele sözleşme süresince her ay brüt 1.500 YTL. Ücret ödeneceği belirtilmiştir. KÖY-MER Projesinden TAR GEL projesine aktarılmış olan ve 3 yıl boyunca tüm zorluklara rağmen görev yapmış olan Personelle yapılan sözleşmede 1.100 YTL. + Performans puanı katsayısı esas alınmıştır. Bu nedenle önceden çalışan tarım danışmanlarının eline geçen ücret, yeni başlayan diğer 1500 sözleşmeli personelin aldığı ücretin altında kalmaktadır. Bu durum eşitsizliğe, huzursuzluğa neden olmakta ve iş verimliliğini olumsuz yönde etkilemektedir.

Göreve yeni başlayan 1500 sözleşmeli personel ile performansı değerlendirilmiş olan önceki 980 personel arasında ki bu maaş farkının giderilerek, huzurlu bir çalışma ortamı oluşturulması son derece önemlidir.

3 .TAYİN(YER DEĞİŞİKLİĞİ) HAKKI:

Önceden de belirtildiği gibi proje insan odaklı bir temelde kurgulandığından projede çalışan pek çok personelin sosyal bir varlık olmalarının gereği olarak eş, çocuk ya da sağlık gibi mazeretleri olabilecektir. Bu mazeretler düşünüldüğünde tayin hakkı en tabii çalışan hakkı olarak karşımızda durmaktadır. Bu sosyal hakların eksikliği nedeni ile ÖSYM nin KPSS ile atadığı personellerden bazıları şartları olumsuz buldukları için birçok ilde göreve başlamamışlardır. Bu durum Bakanlığınız aleyhine bir sonuç doğurmuş, mevcut kadrolarımızın bir kısmı boş kalmıştır. Bu konuların insani bir hak olması, ailenin korunması ve diğer mazeretlerin geçerli sayılarak sözleşmeli personele tayin hakkının verilmesi bu sorunların çözümü yolunda büyük bir adım olacaktır.

4. GÖREV YERİNDE İKAMET ZORUNLULUĞU:

TAR GEL projesi kapsamında: Projenin ilkesi gereği çalışan personel köy grupları ve beldelerde görevlendirilmiş, ancak şartları pek uygun olmayan bu belde ve köy gruplarında İl Müdürlükleri sözleşmede bulunmamasına rağmen, ikamet zorunluluğu ve sözleşmede yer almayan diğer köylere de hizmet zorunluluğu getirmişlerdir. Çalışan personelin pek çoğu barınma, büro, teknolojik erişim, ulaşım araçları konusunda sıkıntılar yaşamaktadır. Görev yerine 8 km uzaklıkta kendine ait evinde kalan ancak sözleşmede yer almamasına rağmen evini görev yerine taşımak zorunda bulunan personel mevcuttur.

Köy grupları içindeki diğer köyler ile görev sahası dışında kalan ancak İl Müdürlükleri tarafından görevlendirileceği beyan edilen köylere ulaşım konusu ve köyde ikamet zorunluluğu pek çok personeli mağdur eder durumdadır. Zorunlu İkamet konusu sözleşmenin Madde 5 te belirtilen ?Personelin Çalışma saat ve süreleri, emsali Devlet Memurları için belirlenen çalışma saat ve sürelerinin aynıdır? ibaresi ile 657 Sayılı Devlet Memurları kanununda yer alan ?Madde 99- (Değişik: 30.5.1974-KHK?12; Aynen kabul: 15.5.1975?1897/1md.)
Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir. Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir. Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir Bakanlar Kurulu, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini Cumartesi ve Pazardan başka günler olarak tespit edebilir.? ilkeleri ile de çelişmektedir. Sözleşmede belirtilen 40 saatlik çalışma süresi mesai saatini kapsadığından ikamet zorunluluğu gerektirmemektedir. Bu nedenle bu konunun ivedilikle çözüme kavuşması görev sahasında ikamet zorunluluğunun kaldırılması proje çalışanlarının mağduriyetinin önlenmesi ve kamuda görevli diğer çalışanlarla eşitliğin sağlanması açısından çok önemlidir.

5.4/B LİLERİN FİİLİ HİZMET SORUNU

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ilgili maddesi
MADDE 40- Aşağıda belirtilen işyerlerinde ve/veya işlerde çalışan sigortalıların, hizmet sürelerine, bu işyerlerinde ve/veya işlerde geçen çalışma sürelerinin her 360 günü için karşılarında gösterilen prim gün sayıları, fiili hizmet süresi zammı olarak eklenir. 360 günden eksik sürelere ait fiili hizmet süresi zammı, 360 gün için eklenen fiili hizmet süresi ile orantılı olarak belirlenir.
Aşağıdaki bentlerden birden fazlasına dâhil olanlar için, en yüksek olan bentten fiili hizmet süresi zammı uygulanır.

Kapsamdaki Sigortalılar Kapsamdaki İşyerleri ve/veya İşler Eklenecek Gün Sayısı

13) Tarım Bakanlığı Zirai Mücadele ve Karantina Teşkilatı ile Veteriner Teşkilatında vazife gören memur ve hizmetliler. Zirai mücadele ve zirai karantina teknik ve idari işleri ile salgın, bulaşıcı, paraziter hayvan hastalıkları ile mücadele işlerinde. 60 gün

Yukarıda belirtilen kapsam dâhilin de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Taşra çalışanları Fiili Hizmet Zammından faydalanırken TAR GEL çalışanları birebir uygulama sahasında yer almasına ve zirai mücadeleler ile bulaşıcı hastalıklarla mücadele sırasında direk kimyasallarla maruz kalmasına rağmen sözleşme ve genel hükümlerde fiili hizmet zammı alımına dair bir hüküm yer almamakta bu konu çalışanlar arasında eşitsizliğe ve mağduriyete neden olmaktadır.

6. VETERİNER HEKİMLERİN MUAYENEHANE AÇMA YETKİLERİ:

Bu konu ile ilgili olarak; proje de çalışan Veteriner Hekim arkadaşlarımızın hepsi mağdur durumdadır.
657 Sayılı Devlet Memurları kanunu ve Emekli Sandığına tabi olarak çalışan Veteriner Hekimlerin Özel Hizmet tazminatları ve Döner Sermaye vb kalemlerden kesinti yapılarak klinik açmalarına izin verilmesine rağmen TAR GEL Projesi kapsamında 506 Sayılı Sosyal Sigortalar kanunu hükmüne göre çalışan Veteriner Hekimler sözleşmenin 7. maddesine istinaden (Madde 7 Personel dışarıda kazanç getirici başka bir iş yapamaz ) klinik açmalarına izin verilmemektedir. Bu proje kapsamında çalışan Veteriner hekimlerin Klinik açmaları ile ilgili gerekli mevzuatın düzenlemesi halinde bile mevcut sözleşme gereği ödenen tutarda kesinti yapılması gereken kalemler bulunmadığından sıkıntılar yaşanmaktadır.Bu sıkıntıların giderilmesi için mesleki mevzuatın dikkate alınarak sözleşme hükümlerinin bu paralelde oluşturulması gerekmektedir.

7. PERFORMANS PUANLARININ BELİRLENMESİ:

Bilindiği üzere TAR GEL projesi çalışanlarının maaşları Performans puanı esasına göre belirlenecektir; ancak performansa dayalı bu sistem içerisinde puan hesaplamasında objektif ölçülebilir bir değerlendirmenin belirlenmiş olmayışı göz önüne alınırsa bu puanlamanın, etkin ve yeterli olmayacağı ve ilerleyen zamanlarda çalışanlar ile değerlendiriciler arasında sorun teşkil edebilecektir.

8.BARINMA, BÜRO, ULAŞIM VE DİĞER GİDERLER:

Daha önce ki köy bazlı projelerde Köy yada köy gruplarında görev yapan personelin kullanacağı büro, barınma ve büro giderleri bakanlık tarafından karşılanmakta iken TAR GEL projesi kapsamında çalışanlara sözü edilen kalemlerle ilgili herhangi bir barınak ve büro temini sağlanmamış olup; büro giderlerinin(Kira, Telefon, ADSL, Elektrik, Su vb.) nasıl karşılanacağı konusu Sözleşme ve Genel Hükümlerde yer almamıştır. TAR GEL projesi kapsamında 657 sayılı Devlet Memurları kanununa tabi 4 B sözleşmeli Personeller bu giderlerini kendileri karşılamaktadırlar. Bu konuda bağlı olunulan idarenin yukarıda sayılan alt yapıyı oluşturması hizmetleri gerekliliği açısından zaruridir.
Diğer taraftan görev mahalli hinterlandındaki diğer köylere gidiş-geliş, idare merkezine yapılacak resmi görev içerikli ulaşım giderlerinin de ya da ulaşımın diğer çalışanlarda olduğu gibi idarece karşılanması hakkaniyet ve eşitlik ilkesi bakımından önemlidir. Bu sorunun çözümünde bakanlığın ve özel idarelerin imkânları seferber edilmelidir.

9. BAĞLI OLUNACAK ŞUBE

TAR GEL Projesi çalışanları Çiftçi Eğitim ve Yayım Şubesi altında alt birim hüviyetinden kurtarılmalıdır. Projede görev yapan Personelin İllerde gerekli görülen şubelerde veya İlçe müdürlüklerinde görevlendirilmeleri verimlilik ve projenin lokal alandan kurtarılması açısından daha uygun olacaktır.

10-HİZMET İÇİ EĞİTİM

4/B li meslektaşlarımıza deneyim, tecrübe, bilgilerini artırmak bu arkadaşlarımıza bakanlığımızın politikalarını tanıttırmak ve uygulamadaki sıkıntılarını gidermek için gündelik ve yol giderleri Bakanlığınız bütçesinden karşılanmak kaydıyla Ankara'da Bakanlık üst düzey bürokratlarının vereceği bir hizmet içi eğitimin verilmesi büyük yarar sağlayacaktır.

Sonuç olarak; TAR GEL Projesi çalışanlarının, Bakanlıkta çalışan aynı meslektaşlarından farklı bir biçimde, sosyal devlet, sosyal güvenlik, iş güvencesi ilkelerini zayıflatan ve yukarıda sayılan eşitlik ilkesine aykırı olduğunu düşündüğümüz uygulamaların kaldırılarak bu meslektaşlarımızın 4 B sözleşmeli statüsünden çıkarılarak Bakanlığınızın fazlasıyla ihtiyaç duyduğu Taşra Teşkilatlarında kadrolu olarak görevlendirilmesi, konu edilen tüm sorunların çözümü olacaktır; kanaatindeyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber