Mesai saatleri içinde yada dışında resen hizmet içi eğitim ve seminer görevi verilebilir mi?

Mesai saatleri içerisinde resen verilen hizmet içi eğitim ve seminerlere katılmak zorundasınız.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Mart 2019 14:15, Son Güncelleme : 05 Mart 2019 21:20
Mesai saatleri içinde yada dışında resen hizmet içi eğitim ve seminer görevi verilebilir mi?

Soru; Ortaokulda Müdür Yardımcılığı yapıyorum. Zorunlu olarak Mendil Kapmaca, Kaleli Yakar Top gibi geleneksel çocuk oyunları hakemliği kursuna alındım. Katılmak zorunda mıyım? bununla ilgili hukuki bir dayanak ve mevzuat bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar.

Cevap; Yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile mesai günleri saat 17.00'den sonra başlayan saatlerde, öğretmenlere eğitim öğretimi aksatmamak adına resen hizmet içi eğitim ve seminer verilmesi yürürlükteki mevzuatlara aykırılık oluşturmaktadır.

Şöyle ki;

657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un "Çalışma Saatleri" başlıklı 99. maddesindeki; "Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir.

Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir. Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir.

Bakanlar Kurulu, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini Cumartesi ve Pazardan başka günler olarak tespit edebilir." hükümleri ile memurların çalışma saatleri tespit edilmiştir.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un "Günlük Çalışma Saatlerinin Tespiti" başlıklı 100. maddesindeki; "Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre merkezde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca, illerde valiler tarafından tespit olunur." hükümleri ile de Günlük Çalışma Saatlerinin illerde valiler tarafından tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un "Yıllık izinlerin kullanılışı" başlıklı 103. maddesindeki; "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.

Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.

Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir." hükümleri ile de öğretmenlerin yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayıldıkları hüküm altına alınmıştır.

Bu hükümlere göre öğretmenlerin tamamına eğitim öğretimi aksatmamak adına mesai saatleri sonrası resen seminer verilemez.

Kaldı ki yukarıda yer verdiğimiz mevzuat hükümlerine göre bu tür bir görevlendirilme yasal ve hukuki değildir ayrıca Anayasa'mızın 18.maddesinde yer alan "Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır." hükümlerine de aykırılık teşkil edecektir.

Ancak, böyle bir görevin verilmesi hukuki olmamakla birlikte, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Devlet Memurlarının Görev Ve Sorumlulukları" başlıklı 11. maddesinin 2 ve 3. fıkralarındaki; "2-Devlet memuru amirinden aldığı emri, Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Amir emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, memur bu emri yapmağa mecburdur. Ancak emrin yerine getirilmesinden doğacak sorumluluk emri verene aittir.

3-Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz." hükümlerine göre yapılması gerekmektedir. Eğer görev yapılmaz ise idare, disiplin cezası uygulayabilecektir. Bu nedenle görevin yapılıp, görevlendirmenin iptali için idari yargıda dava açılması daha uygun olacaktır.

Yukarıda zikredilen zamanların haricinde mesai saatleri içerisinde resen verilen hizmet içi eğitim ve seminerlere katılmak zorundasınız.

Öğretmenler mesai saatleri dışında seminerlere çağrılamaz MEB, öğretmene zorunlu seminer görevi verecek MEB, yarıyıl tatilindeki re'sen görevlendirmede, ailevi durumları dikkate almalı! MEB; Seminerlere katılmada gönüllülük esastır

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber