İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Öğretmenlerin kurallı yer değiştirmeleri adil bir şekilde yapılmalı!

Öğretmenler Adil Yerdeğiştirme İstiyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Nisan 2019 00:05, Son Güncelleme : 17 Nisan 2019 15:06
Öğretmenlerin kurallı yer değiştirmeleri adil bir şekilde yapılmalı!

Öğretmenler adil bir şekilde yer değiştirme istiyor. Son günlerde bir çok sendikanın da gündeminde bu konu var.

Kamu çalışanları arasında kurallı yer değiştirmenin en büyüğü Milli Eğitim'de tabii ki çalışanı da çok Milli Eğitimin ve büyük kısmını öğretmenler oluşturuyor.

Yer değiştirmeler belli kural, mevzuata göre yapılıyor ama uygulamada sorunlar var. Her ne kadar hizmet puanı üstünlüğüne göre atama yapılıyor denilse de maalesef uygulamadan kaynaklı sorunlar çözülemediğinden mağduriyetler oluşuyor.

Sorunlar kısaca şöyle;

İL İÇİ:

1- İl içi yer değiştirmeler yapıldığında tüm okullar sisteme yansıtıldığı halde normların güncel olmamasından kaynaklı mağduriyet oluşuyor. Örneğin Mayıs ayında başvuru yapan öğretmen A okulunda boş kadro olmadığından buraya yüksek puanına rağmen atanamazken birkaç ay sonra özür grubunda, norm fazlası atamasında emeklilikten( ya da başka sebeple) kadro boşalması halinde buraya daha düşük puanlı biri atanabiliyor.

2- Yine il içinde, norm güncellemeleri Ekim ayına sarktığı için Mayıs ayında yer değiştiremeyen öğretmenin istediği bir kuruma daha düşük puanlı bir öğretmen Ekim ayı sonrasında norm fazlalığından gidebiliyor.

3- Ya da yöneticilikten (bir öğretmenin yönetici olması nedeniyle) boşalacak kadroya atama il içi yer değiştirmelerden sonraya kaldığından yine il içi yer değiştirmelerde bu kadrolardan yararlanılamıyor.

ÖNERİ:

Bu sorunun giderilmesi için;

- Emeklilikten boşalacak kadroların sisteme yansıtılması (çünkü emeklilik başvurusu Mayıs ayında alınmakta iken ilişiğin Ağsutos'ta kesilmesi sorunu var)

- Yönetici görevlendirme takviminin öğretmen atamalarına göre dizayn edilmesi ve yöneticilikten boşalacak kadroların il içinde değerlendirilebilmesi,

- Normların yeni (öğretmen alınacak) öğretim yılına göre güncellenmesi,

- En önemlisi de SIRA TAYİNİ gibi bir uygulamanın yeniden hayata geçirilerek puan üstünlüğüne göre sırada olan öğretmenin atanması. Sıralı tayinlerde sıralı okullara başka gruptan atama yapılamadığından bu kurumlara il içinde sıraya girenler dışında atama yapılamayacaktır.

İLLER ARASI:

Buradaki sorunun en büyük kaynağı iller arası atamalarda tüm kadroların açık ilan edilmemesinden kaynaklanıyor. MEB istediği sayıda kadro açtığından maalesef zorunlu hizmet bölgesinden zorunlu hizmet olmayan bölgelere geçişler az oluyor.

Bu durum zorunluda çakılı kalanlar diye bir kitleyi oluşturmuş durumda. Öğretmenler zorunlu hizmetini tamamladığı halde yer değiştirememektedirler. Oysa ki bu öğretmenlerin ayrı ele alınması gerekir.

ÖNERİ:

- İl dışı atamalarda maksimum kadro açılmalı mümkünse tüm kadrolar duyurulmalıdır.

- Zorunlu bölgede çalışan öğretmenler için ayrı bir takvim uygulanmalı doğudan batıya gelmek isteyen öğretmenler (zorunlu hizmetini tamamlayanlar) ile batıdan batıya gitmek isteyenlerin takvimleri ayrılmalıdır. Atamaları ayrı takvimde yapılmalıdır.

- Hep söylenen ama hep lafta kalan bakan Ziya SELÇUk döneminde de duyduğumuz ama uygulamasını göremediğimiz zorunlu hizmetin; mali, güvenlik, lojman, belli süre sonunda yer değiştirme garantisi gibi teşviklerle cazip hale getirilmesi uygulamasının artık hayata geçirilmesi.

Evet öğretmenler puanlarına göre, kıdemlerine göre yer değiştirmek, gelecek planlamak, güvenli hissetmek istiyorlar. Adil bir yer değiştirme istiyorlar.

Kadronun daraldığı, gelecek yıl ders sayısının düşürülmesiyle iyice daralacağı görülen boş kadro ortamında eski yöntemlerle devam etmek pek akıllıca durmamaktadır. Bu nedenle de yeni şeyler söylemek uygulamak gerekmektedir.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber