İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Yaşı beklemek için istifa eden vefat ederse ne olur?

Yaşı beklemek için istifa eden Devlet memuru, vefat ettiğinde hak sahiplerine, kanunda belirtilen oranlara ve şartlara göre emekli maaşı ve ikramiyesi bağlanmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Temmuz 2019 00:06, Son Güncelleme : 08 Temmuz 2019 11:08
Yaşı beklemek için istifa eden vefat ederse ne olur?

SORU: Merhabalar kolay gelsin..Bir sorum olacaktı. Annem Devlet memuruydu ve 20 yılı aşkın bi memuriyeti vardı ve evde yaşı bekleyeceğim deyip işten ayrıldı.Emeklilik dilekçesi de verdi, Ve geçen hafta vefat etti. Babamın yanı sıra 1 erkek çocuk (25 yaşında), 1 kız çocuk (17 yaşında) var. Emekli ikramiyesi yatacak mı? Maaş kime bağlanacak?

CEVAP: Hizmet yılını doldurup, yaşı beklemek için görevden ayrılan memur vefat ederse hak sahiplerinin sosyal güvenlikleri nasıl olur? Konusunu değerlendirmekteyiz.

Başınız sağolsun dileklerimizi iletiriz.

20 yılını memurlukta doldurmuş olanlar bugün için 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kapsamında olurlar.

5434 sayılı Kanun şartlarında emekli aylığı bağlanması için HİZMET + EMEKLİLİK YAŞ grubunun tamamlanması gerekir.

Hizmetini tamamlayıp yaşını bekleme sistemi de sosyal güvenlik uygulamalarında bulunur.

Eşler, çocuklar, anne ve baba hak sahipleridir.

Dul eş için aylık bağlanmasında bir koşul bulunmaz. Ancak, memur statüsünde bulunmuyorsa ve memur statüsü esas alınarak bir emekli aylığı yoksa, vefat eden eşinden dolayı % 75 aylık alır.

Çocuklar için ise koşul vardır.

Kız çocuklar; Öğrencilik süresince aylık alabilirler, ayrıca evli olmayacak ve devlet memuru statüsünde çalışmayacak veya devlet statüsü üzerinden emekli aylığı almıyor olacak. Bu şartları bulunan kız yetimler hak sahibi olarak aylığa dahil olurlar.

Erkek çocuklar; Öğrencilik süresince aylık alabilirler, azami yüksekokul için 25 yaş dolumu olur. Bu yaş dolumundan sonra malul ve muhtaç durumda olması halinde aylığı devam eder, yoksa aylık alamaz.

Vefat edenin anne ve babası da hak sahibidir. Bunlar içinde malul, muhtaç ve evli olmama koşulları bulunur.

Bu kısa bilgilerimiz bağlamında durumunuzu değerlendirmemiz şöyle olacaktır.

1- Hak sahibi olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna aylık bağlanması talebinde bulunulması gerekir.

2- Hak sahibi olarak aylıklar babanıza, erkek ve kız çocuklarına aylık bağlanması gerekir. ANCAK, erkek çocuk şayet yükseköğrenim görmekte ise azami 25 yaşını dolduracağı tarihe kadar aylık alabilir, bu tarihten sonra aylık alamaz. Bu tarihten sonra aylık alması için malul ve muhtaç durumda olması gerekir.

Kız çocuk 18 yaşını doldurana kadar şartsız aylık alır, ortaöğrenimde 20, yüksek öğrenimde ise 25 yaşını doldurana kadar aylığı alır. Bu tarihlerden önce veya sonra evlenmesi veya devlet memuru olması halinde aylık alamaz. Yani evlenene veya devlet memuru olunan süreye kadar bir şart aranmaksızın aylık alır.

3- Aylık oranları olarak;

1 Eş, 2 yetim olursa; EŞ % 50, YETİMLER % 25 er oranında aylık alırlar.

1 Eş, 1 yetim olursa; EY % 60, YETİM % 30 oranında aylık alır.

Sadece 1 EŞ olursa; memur statüsüyle bir ilgisi yoksa % 75 oranında, varsa % 50 oranında aylık alır.

4- Emekli ikramiyesi 20 yıldan hesaplanır ve tamamı hak sahiplerine ödenir. Burada kanuni varisler olmaz, hak sahipleri emekli ikramiyesinden yararlanır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber