Son iklim raporunda Türkiye'nin durumu

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 20 Ağustos 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hadley İklim Araştırma Enstitüsü son iklim raporunu dünya basınında ilk kez VATAN'a açıkladı

RAPOR 2100 yılına kadar dünya ve Türkiye ikliminde yaşanacak olan değişimleri açık şekilde ortaya koyuyor. Türkiye için sonuçlar hiç de iç açıcı değil.

Dünyanın en prestijli iklim araştırma merkezi Hadley Enstitüsü'nün İklim tahminleri bölüm başkanı Dr. James Murphy yeni iklim modellemesiyle ortaya çıkardıkları 2100 yılına ilişkin tahminlerini dünyada ilk kez VATAN'a açıkladı. İşte bu yüzyılın sonuna kadar dünya ve Türkiye ikliminde gerçekleşecek değişimler:

* 2100 yılına kadar en büyük sıcaklık değişimleri Güney Avrupa ve Akdeniz 'de meydana gelecek.

* Şu anki sıcaklık ortalamasına göre ortalama 4 derecelik artış tahmin ediyoruz. Türkiye ve çevresinde bazı iç kesimlerde bu artış 8-9 dereceye kadar ulaşabilecek. (Türkiye'de yıllık ortalama sıcaklık 13.5 derece seviyesinde)

* Türkiye bu yüzyılın sonunda çok daha kurak bir ülke haline gelecek. Yağışsız gün sayısı yüzde 30 ile yüzde 50 artacak. Şiddetli yağmur ve sel felaketleri kısa ve beklenmeyen zamanlarda olacak ardından kurak ve yağışsız geçen günler gelecek.

Uyum sağlayacaksınız

* Türk halkı için asıl önemli olan bu koşullara insanların ne derece alışabileceği ve kendilerini ne derece hazırlayabilecekleri...

* Türk ekonomisini yönetenler ise tarımın bu yeni oluşan şartlarda ne şekilde ilerlemesi gerektiğine karar verecek.

* Akdeniz bölgesinde giyim kuşamdan yaşam tarzlarına, hatta çalışma saatlerine kadar her şey değişecek. Unutmayın ki bu değişim 2100 de aniden meydana gelmeyecek. Yavaş yavaş olacak...

* 2020 ile 2030 yılları arasındaki periyodda özellikle Güney Avrupa ve Akdeniz'de metrekareye düşen yağmur miktarı yüzde 20 azalacak. 2030 sonrasında ise yağışlarda yarı yarıya azalma beklenebilir.

Yağmurda yüzde 50 düşüş

* Tarım özellikle yaz aylarındakı ısı yükselmesinden ve yağışların azalmasından büyük ölçüde etkilenecek. Sulamaya gereksinim azalacak. Tarım türleri az su isteyen çeşitlere doğru kayacak.

* Karbondioksit artışının tarıma etkisini dikkate almadan bakarsak Türkiye ve Akdeniz ülkelerinin bu güne kadar yetiştirdiği tahıl, hububat ve meyvecilik 2050'den başlamak üzere iklimi daha elverişli olacak Kuzey Avrupa ülkelerine kayacak. Turizm de bu ülkelerde canlanacak.

* Doğal sulamanın (yağmur) yeterli olmaması nedeniyle insan eliyle yapılacak sulamaya daha çok gereksinim doğacak.

Ortadoğu'da su savaşları

* İngiltere ve ABD, Ortadoğu'da çıkabilecek su savaşları üzerine hükümet düzeyinde çalışmalar yapıyor. Petrol savaşları yerini su savaşlarına bırakacak. Ortadoğu ülkeleri arasında siyasi ve ekonomik gerilim yaratacacak.

* Türkiye'yi de içine alan Iran-Irak-Suriye ve Mısır hattında su paylaşımı konusunda ciddi tedbirler alınması, bugünden su kontrolü konusunda ilgililer alarma geçmeli.

* Şu anda içinde bulunduğumuz durumun 20-30 yıl önceki hatalarımıza bağlı olduğunu düşünecek olursak bugün yapacağımız su tasarrufu ve hava kirliğini önleyecek tedbirler 20-30 yıl sonrasına yarar sağlayacak.

?İklim verileri artık güvenliğin parçası?

Hadley İklim Araştırmaları Enstitüsü'ndeki görüşmesinin perde arkasını VATAN'ın Londra temsilcisi Jan Devletoğlu şöyle anlattı: Bundan 3 yıl önce aynı merkeze girmek için Dışişleri Bakanlığı izni almıştım. Bu kez 3 gün İngiliz Gizli Servisi MI5'tan izin bekledim. Artık iklim araştırmaları ülkelerin güvenliklerinin bir parçası olarak görülüyor. 4.5 saat boyunca dünyanın en önemli iklim uzmanlarıyla Türkiye'yi ve dünyayı bekleyen değişiklikleri konuştuk. İngiltere'de sel yaşadıkları için bizdeki kuraklıktan haberdar değillerdi. Ankara ve İstanbul'daki duruma ve yağmur duasına şaşırdılar.

%30

Türkiye ve Akdeniz'de yağmurun yeteri kadar düşmemesi nedeniyle su ihtiyacı bugünküne göre yüzde 20-30 artacak.

DİPNOT

Meteoroloji verilerine göre Türkiye'ye düşen yıllık ortalama yağış metrekareye 700 mm. düzeyinde. 2030'dan sonra yüzde 30 azalması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber