Adalet Bakanı Şahin: Anayasa'da mutabakat anlamlı olur

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Eylül 2007 17:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, ''Anayasalar toplumsal mutabakatla yapılırsa çok daha anlamlı olur. Biz bunun farkındayız'' dedi. Şahin, ''henüz iktidar partisi olarak 'Bizim anayasa değişikliği teklifimizdir' diyebilecekleri bir anayasa metninin ortaya çıkmadığını'' bildirdi.

Eyüp Belediyesinin Kitap Fuarı'nın açılışını yapan Bakan Şahin, daha sonra basın mensuplarının anayasa değişikliği taslağı ile ilgili sorularını cevaplandırdı.

''Anayasa değişikliği taslağı hangi aşamada? Taslak ile ilgili çok tepki ve eleştiri var? Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Mehmet Ali Şahin, Türkiye'nin yıllar sonra, olağanüstü durumların ürünü olan anayasaların yerine, çağdaş ve sivil bir anlayışla anayasa yapabilme imkanını elde ettiğini söyledi.

Şahin, iktidar partisi olarak bu imkanı değerlendirmek için bir çalışma başlattıklarını dile getirerek, bu çalışmaları sırasında sivil toplum örgütlerinin yeni anayasa konusunda yaptıkları çeşitli çalışmalardan da yararlandıklarını belirtti.

Türkiye Barolar Birliği'nden TÜSİAD'a ve TOBB'a kadar, özellikle 1990'lı yıllardan 2000'li yıllara kadar birçok anayasa çalışmasının yapıldığına dikkat çeken Şahin, bütün bu anayasa çalışmalarından yararlanarak yeni bir anayasa hazırlama ve bunu kamuoyuna açma çalışmaları içinde olduklarını bildirdi.

Adalet Bakanı Şahin, ''Henüz iktidar partisi olarak 'bizim anayasa değişikliği teklifimizdir' diyebileceğimiz bir anayasa metni ortaya çıkmadı'' diye konuştu.

Oluşturulan ''Bilim Heyeti''nin bir çalışma yaptığını anımsatan Bakan Şahin, bu heyetin yapmış olduğu anayasa değişiklik önerisi üzerinde çalışıldığını söyledi.

Şahin, ''Kısa sürede bitirebileceğimizi sanıyorum. Daha sonra kamuoyunun tartışmasına açılacak. Şimdi fikir söyleyenler o zaman da çok faydalı önerilerini ortaya koyacaklardır. Zaten anayasalar toplumsal mutabakatla yapılırsa çok daha anlamlı olur. Biz bunun farkındayız. Bunun şuurundayız'' dedi.

-''TARTIŞILMASINDAN KORKMUYORUZ''-

Yapılan eleştirileri de onlardan istifade edileceği ve yararlanılabileceği şeklinde olumlu mütalaa ettiklerini ifade eden Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

''Tartışılmasından korkmuyoruz. Aksine tartışmayan, konuşmayan toplumlar bir şey üretemezler. Tartışan, fikir beyan edebilen bu fikirler bizim fikirlerimizle örtüşmeyebilir, ama her fikir bizim için önemlidir ve kıymete değerdir. Bu anlayış içerisinde bir anayasa değişikliği çalışması üzerinde gayret ediyoruz. Ben de bu komisyondan izin alarak buraya geldim. Buradan ayrılır ayrılmaz oradaki çalışmalara katılacağım.'' Mehmet Ali Şahin, ''Anayasanın değişmez maddelerinin değiştirileceği şeklinde eleştiriler var. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu da şöyle yanıtladı:

''Ben Anayasa değişikliği paketinin içine girmedim. Kamuoyu ile tartışacağımız bir metin ortaya çıkana kadar da girmeyeceğim. İşte başlangıç bölümleri muhafaza ediliyor mu, değiştiriliyor mu, hangi madde nasıl değişiyor, bu konulara girmeyeyim. Çünkü bu konularla ilgili komisyon başkanlığı görevini yürüten Dengir Mir Mehmet Fırat yetkilidir. Böyle bir prensip kararı aldık, o nedenle içeriği ile ilgili bir değerlendirmede bulunmak istemiyorum.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber