YÖK'ün akademik teşvik düzenlemesine tepki var

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, akademik teşvik ödeneği yönetmeliğinde yapılan düzenlemelerle ilgili Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından verilen tavsiye kararını dikkate almadı!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Ocak 2020 11:50, Son Güncelleme : 24 Ocak 2020 11:51
YÖK'ün akademik teşvik düzenlemesine tepki var

Bilindiği üzere, devlet yükseköğretim kurumları kadrolarında bulunan öğretim elemanlarına yapılacak olan akademik teşvik ödeneğinin uygulanmasına yönelik olarak, bilim alanlarının özellikleri ve öğretim elemanlarının unvanlarına göre akademik teşvik puanlarının hesaplanmasında esas alınacak faaliyetlerin ayrıntılı özelliklerini içeren "Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği"nde 17 Ocak 2020 Resmi Gazete'de düzenleme yapıldı.

Yönetmelikte yapılan bir takım düzenlemelerle ilgili geçiş düzenlemesinin öngörülmemesi sebebiyle tabiri caizse "maç bittikten sonra" alınan bu kararlar akademisyenlerin oldukça büyük tepkisini topladı!

Özellikle, Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliğinin "Tebliğ" başlığı altında yer alan "Hakemli uluslararası bilimsel konferansta, sempozyumda veya kongrede sözlü olarak sunulan ve bunların kitabında yayımlanan tam bildiri" alt faaliyeti için getirilen yeni koşullar oldukça dikkat çekti. Tebliğlerin sunulduğu etkinliğin uluslararası olarak nitelendirilebilmesi için Türkiye dışında en az beş farklı ülkeden sözlü tebliğ sunan konuşmacının katılım sağlaması ve "tebliğlerin yarıdan fazlasının Türkiye dışından katılımcılar tarafından sunulması" şartı akademik teşvik uygulamasından sonra yaygınlaşan ve ticari amaç güden niteliksiz kongrelere engel olmayı amaçlarken, yıllardır düzenlenen ve ticari kaygılardan öte temelinde bilimsel bir etkinlik gayesi olanları da tamamen teşvik kapsamının dışına çıkardı.

Öte yandan, uygulanmaya başlandığı yıldan itibaren üç kez değişen Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği ile ilgili Kamu Denetçiliği Kurumuna yapılan bir başvuruda "maç oynanırken değişen kuralların" haksızlık yarattığı dile getirilmiştir. Ombudsman bu konuda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına 04 Temmuz 2019 tarihinde verdiği tavsiye kararında; "Akademik Teşvik Ödeneği le ilgili olarak düzenleme yapma hususunda idarenin takdir yetkisinin olduğu, üstelik değişikliklerin akademik kaliteyi yükseltmek ve eşitsizliklerin önüne geçmek gibi bir kamu yararı maksadıyla haklı olarak yapıldığının tereddütsüz olduğu kabul edilmekle birlikte, başvuranın eski yönetmeliğe göre puan alabileceğini düşünerek çeşitli akademik faaliyetler yürüttüğü, akademik teşvik müessesinin oluşturulması açısından akademisyenlerin yaptıkları akademik faaliyetlerle bu teşvikten yararlanma beklentilerinin göz ardı edilemeyeceği, idarenin değişiklik yapmasında hukuka ve hakkaniyete aykırılık olmasa da değişikliklerin devam edeceği açıklaması göz önünde bulundurularak söz konusu düzenlemeler yapılırken haklı beklentilerin dikkate alınması gerektiği" ifade edilmişti.

Ancak, Kamu Denetçiliği Kurumunun tavsiye kararında da dile getirildiği üzere, akademisyenlerin eski yönetmeliğe göre puan alabileceğini düşünerek gerçekleştirdiği veya katılım gösterdiği bilimsel faaliyetlerden yararlanma beklentileri yapılan yeni değişiklikle de tamamen göz ardı edilmiştir. Bu sefer maç oynanırken değil, maç bittikten sonra kurallar değişti!

Halbuki, bu tür bir mevzuat düzenlemesi 2019 yılının başında yapılmış ve kuralları açık ve net bir şekilde belirlenseydi, öğretim elemanlarının akademik teşvik ödeneğine yönelik haklı beklentileri göz ardı edilmemiş olurdu!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber