Öğretmenlikten atıldı, Cabani'yi yarattı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Ekim 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mehmet Kaban'ın 'patronluk' öyküsü 1402 sayılı Sıkıyönetim Yasası nedeniyle öğretmenlikten atılmasıyla başlıyor. Kaban bugün, günde 1500 çift üretim yapan ayakkabı firması Cabani'nin sahibi

EYLEM TÜRK

Cabani markasıyla ayakkabı üretem Mehmet Kaban aslında 1402 sayılı Sıkıyönetim Yasası mağdurlarından olan bir öğretmen. 1980 yılında kapatılan Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği'nin (TÖBDER) başkanlığını da yapan Kaban, öğretmenlikten uzaklaştırıldıktan sonra Adıyaman'dan İstanbul'a gelmiş.

1983 yılında Gedikpaşa'da kurduğu atölyede ayakkabı üretimine başlayan Kaban, o günlerde sermayesinin de olmadığını söyleyerek şöyle konuştu:

"Paramız az olduğu ancak 40 metrekarelik bir dükkân tutabilmiştik. Günde 50 çift ayakkabı üretiyorduk ve çok zorluk çekiyorduk. İlk başlarda deneme-yanılma yoluyla çalıştım. Ailem de bana büyük destek verdi. Her yıl biraz daha yol kat ettik. Yavaş yavaş büyüdük."

Kırılma noktası

Kendileri için kırılma noktasının Gülhane Parkı'ndaki şenlikler olduğunu belirten Kaban şöyle devam etti:

"Mağazamız ve toptan satışımız yoktu. İmalatta satışlar çek ve senetle olduğu için nakit para fazla olmuyordu. Organize olmadığımız için toptancılar bizden mal da almıyordu. Biz de Gülhane Parkı'nda bir yer tuttuk. Tüketicilerle direkt buluştuk. Elimize nakit para geçiyordu. Üç yıl böyle devam ettik. Nakit parayla böyle tanıştık. 40 metrekareden 250'ye, ardından da 750 metrekarelik bir atölyeye çıktık ve giderek büyüdük."

Ayakkabı perakendesine devam ettiklerini söyleyen Kaban, "Şu anda biri toptan olmak üzere toplam dört mağazamız var. Günde 1500 çift ayakkabı üretim kapasitesine sahibiz" dedi.

Önümüzdeki dönem hedeflerinin mağaza sayılarını artırmak olduğunu kaydeden Kaban, "Ağırlıklı olarak alışveriş merkezlerinde mağaza açmayı hedefliyoruz. Hızlı büyüme taraftarı değiliz. 2008'de üç mağaza açacağız" dedi.

Köy okullarını yeniliyor

Öğretmenlik günlerini unutamadığını belirten Kaban, memleketi Adıyaman Besni'deki köy okullarını yenileme projesini üstlenmiş. Besnili işadamlarıyla beraber eğitim vakfı kurduklarını söyleyen Kaban, "Eğitim vakfıyla Besni'de üç bölümü bulunan iki yıllık bir yüksek okul açtık. Her yıl 250 öğrenciye burs veriyoruz. Engelliler ilköğretim okulu ile 24 derslikli bir ilköğretim okulu açtık" dedi.

Besni'ye sekiz tane çocuk parkı yaptırdıklarını anlatan Kaban, "Bunlardan birisini ben yaptırdım. Belediye bu nedenle parka, 'Hazma Kaban' ismini, yani babamın ismini verdi" diye konuştu.

Eğitim vakfının kendisine, 40 yıl önce öğretmenlik yaptığı bir okulu yenileme görevini verdiğini kaydeden Kaban şunları söyledi: "Okul açılışına binin üzerinde katılımcı, onlarca işadamı arkadaşım geldi. Köyün bugünkü muhtarı benim öğrencim. Çocuklar büyümüştü. Anılarımızı tazeledik, duygusal anlar yaşadık. Açılış sonrası işadamı arkadaşlarım beni tebrik ettiler ve 'Sıraya girdik gelecek yıl her birimiz okul yaptıracağız' dediler. Bizim de amacımız oydu." Okul yenileme projesini yaygınlaştırmak istediklerini söyleyen Kaban, "İşadamlarına doğduğu büyüdüğü yerlere borçlu olduklarını hatırlatıyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber