Kamu borçlularına yurtdışına seyahat özgürlüğü getirildi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Ekim 2007 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, vergi borcu olanlar ile TMSF borçlularının yurtdışına çıkış yasağını anayasaya aykırı buldu. Böylece 206 bin kişinin yurtdışı yasağı kalkmış oldu..

Anayasa Mahkemesi, Pasaport Kanunu'nun, vergi ve fon borcu olanların pasaport alamayacaklarına ilişkin hükmünü Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 3463 sayılı Yasa ile değiştirilen 22. maddesinin birinci fıkrasındaki "...vergiden borçlu olduğu pasaport vermeye yetkili makamlara bildirilenlere..." bölümünün iptaline karar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne 3 ayrı başvuru yaptı. İptal edilmesi istenen maddeler Pasaport Kanunu'nun yanı sıra Bankalar Kanunu'nda bulunan ve Pasaport Kanunu'nu dayanak yapan Bankalar Kanunu'ndaki iki madde oldu. Başvurulardan birisi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun talebi üzerine Fona borçlu olanlara yurdışı yasağı getiren Bankalar Kanunu'nun 15'inci maddesinin 3'üncü bendinin kaldırılmasıyla ilgiliydi. Diğeri ise kamu bankalarına borçları olanlara çıkış yasağı getiren maddeydi. İdare Mahkemesinin başvurularını birleştiren Anayasa Mahkemesi, gündem toplantısında iptal istemini esastan görüştü. Yüksek Mahkeme, Pasaport Kanunu'ndaki söz konusu düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Böylece Bankalar Kanunu ile getirilen "5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun, pasaport verilmeyecek durumlara ilişkin hükümlerini içeren 22. maddesini Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun talebi üzerine Fon'a borçlu olanlar ile tüzel kişi borçluların kanuni temsilcileri hakkında da uygulanmasını" öngören düzenleme de işlerliğini yitirmiş oldu. Kanun diğer mahatapları kamu bankalarına borcu olanlar da yasaktan kurtulmuş oldu.

6 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

İptal kararı, doğan yasal boşluğun giderilmesi için Resmi Gazete'de yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Fon ve Hazine alacakları için uygulanan 5020 sayılı yasayı Ziraat ve Halk bankaları da işletiyor. Bu iki bankaya borçlu 31 bin kişiye yurtdışına çıkış yasağı konmuştu. Böylece borç yüzünden "Türkiye mahkumu" olanların sayısı 206 bini bulmuştu. Vergi alacağı için 150 bin, TMSF alacağı için de 25 bin kişiye çıkış yasaktı. Kamu alacağını güvence altına almak amacıyla vergi borcu 15 milyar ve daha üstü olanların yurtdışına çıkışına izin verilmiyordu.


Harç pulu artık bankadan alınacak

Yurtdışına seyahat edecek yolculardan istenen harç pulu, bundan böyle "gümrük saymanlık müdürlükleri" yerine bilet alınan firmalar ya da bankalardan temin edilebilecek. Yolcular 22 Ekim'den itibaren, harç pullarını seyahat edecekleri firmadan veya bankalardan alacak. Yurtdışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun Uygulamasına dair tebliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından valilikler, ilgili kuruluşları bir yazıyla uyardı. Bu yazılarda, gümrük saymanlık müdürlüklerinden yapılan yurtdışı harç pulu satışının 21 Ekim 2007'de sona ereceği belirtildi. İstanbul Valiliği Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amirliği'nin konuya ilişkin yazısında yeni uygulamayla Gümrük Saymanlık Müdürlüğü tarafından pasaport ve yolcu biletlerine pul yapıştırılmasına gerek kalmayacağı belirtilerek şunlar kaydedildi: "Gümrük Saymanlık Müdürlüğü'nün yapılan harç pulu sağlanması işleminin en son 21 Ekim'e kadar uygulanacağının belirtilmesine istinaden, 22 Ekim'den itibaren yurtdışı seyahati olacak yolcularımızın mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla, mutlaka havalimanına gelmeden önce yurtdışı çıkış harç pullarının, bilet satış noktalarımızdan veya bankalardan temin etmesi gerekmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber