Bölgesel ücrette ilk resmi adım atıldı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 12 Kasım 2007 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Planlama Teşkilatı, ?farklılaştırılmış asgari ücret? uygulamasına 2008 yılından sonra yeni teşvik sistemiyle geçilebileceğini bildirdi.

Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan'ın ASO başkanlığı döneminde gündeme getirdiği bölgesel asgari ücret, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda yapacağı çalışmaları gösteren yıllık programda yer aldı. Böylece ilk kez hükümetin resmi belgesine giren bölgesel asgari ücret uygulamasına 2008'den sonra geçilmesi planlanıyor. Bölgesel asgari ücret, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından yayınlanan 2008 Yılı Programı'nda, Türkiye'nin bölgesel farklılıklarının azaltılması, üretim ve istihdamın arttırılması için yapılacak düzenlemeler arasında ?farklılaştırılmış asgari ücret uygulaması? adı altında sayıldı. Bölgelerde iş fırsatları ve yaşam kalitesinin arttırılmasına, bölgeler arası etkileşimin geliştirilmesine yönelik olarak, kamu yatırımlarında ve hizmet arzında mekansal önceliklendirme ve odaklanmanın sağlanacağı ifade edilen programda, bölgesel asgari ücrete ilişkin şu mesaj veriliyor:

ÜRETİM VE İSTİHDAM

?Kamunun yerel ve bölgesel kalkınmaya ilişkin destek politikaları, bölgesel gelişme düzey ve potansiyelleri dikkate alınarak gözden geçirilecek; başta daha seçici ve mekansal odaklı devlet yardımları olmak üzere, girişim sermayesi, kredi garanti fonları, mikro-kredi kurumları, farklılaştırılmış asgari ücret uygulaması ve girdi maliyetlendirmesi gibi yatırımı, üretimi ve istihdamı arttırıcı yeni araçlar geliştirilecektir.?

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ

Programda, farklılaştırılmış asgari ücret sistemine ne zaman geçilebileceği konusuna da açıklık getirilirken, 2008 yılı sonrası işaret edildi. Halen yürürlükte teşvik kanunlarının 2008 yılı sonunda biteceği hatırlatılan programda, AB uyum çalışmalarını da dikkate alarak 2008 sonrası dönem için bölgesel ve sektörel öncelikler ile uygulama stratejilerinin yeniden belirleneceği, yeni bir teşvik sisteminin devreye alınacağı bildirildi. DPT, yeni teşvik sisteminin belirlenmesinde mevcut sistemin uygulama sonuçlarından yararlanılacağına, hatta sistemin o sonuçların üzerine inşa edileceğine dikkat çekti.

AJANS YERiNE KALKINMA BiRiMi

Türkiye'yi 26 kalkınma bölgesine ayıran ve her bölgenin kendi ekonomik dinamiklerini kendisi belirleyerek kalkınmasını öngören kalkınma ajanslarının yerine şimdi de kalkınma birimlerinin kurulması üzerinde çalışılıyor. Programda, ?Bölgesel düzeyde koordinasyondan da sorumlu teknik kapasitesi yüksek kalkınma birimleri kurulacaktır? ifadesine yer verilirken, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği kalkınma ajanslarının yerine, ihtiyaç duyulan birimler için gerekli mevzuat çalışmalarının yapılacağı bildirildi.

Erdoğan SÜZER/ ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber