Emniyet adına okuyan öğrencilere imzalattırılan taahhüt senetlerinin geçerliliği bulunmamaktadır

Haber Giriş : 13 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN ÇIKARILAN VE EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ADINA POLİS AKADEMİSİ VE DİĞER FAKÜLTE VE YÜKSEK OKULLARDA OKUYAN ÖĞRENCİLERDEN ALINACAK TAZMİNATLARI DÜZENLEYEN YÖNETMELİK VE BU YÖNETMELİĞE EK TAAHÜT SENEDİ VE KEFALETNAMELERİN HUKUKİ GEÇERLİLİĞİ BULUNMAMAKTADIR.

30.09.2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan; ?Emniyet Genel Müdürlüğü Adına Polis Akademisi ve Diğer Fakülte ve Yüksek Okullarda Okuyan Öğrencilerden Alınacak Tazminata Dair Yönetmelik? hükümlerine göre belirlenen ve Yönetmeliğin;  ?Tazminatın Ödenmesi? başlığını taşıyan 8. maddesinin, ?Polis Akademisine bağlı Enstitü, Fakülte, Yüksek Okullar ile FYO olarak okutulan öğrencilerden, mezun olup olmadığına bakılmaksızın, kendi isteğiyle veya herhangi bir sebeple eğitim kurumundan ayrılanlar ile bunlardan mecburi hizmetle yükümlü oldukları süre içerisinde, Emniyet Genel Müdürlüğü Sağlık Komisyonunca belirlenen sağlık sebepleri hariç, ilişiği kesilenlere, öğrenimleri süresince Devlet tarafından yapılan masrafların 4 (dört) katı, 5 inci maddedeki giderleri kapsayacak biçimde hesaplaması yapılarak; öğrencilere, velilerine ve kefillerine tazminat olarak ödettirilir? hükmünün, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun, memurların mecburi hizmet yükümlülüğünü düzenleyen 225. maddesi ile Borçlar Kanununda kefaleti düzenleyen 490. vd.maddeleri karşısında geçerliliği bulunmamaktadır. Aynı şekilde mecburi hizmet yükümlülüğü ile ilgili olarak çıkan uyuşmazlıklarda Yargıtay ve Danıştay tarafından verilmiş bulunan içtihatlar açısından da söz konusu Yönetmelikteki ?yapılan masrafların 4 katının öğrenciler, veliler ve kefillerinden tazminat olarak alınacağına? ilişkin düzenlemenin hukuki geçerliliği bulunmamaktadır.

657 sayılı Kanunun, ?MECBURİ HİZMETLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLER? başlığını taşıyan 225. maddesinin (c ) bendine göre; ?Atanıp da yükümlü bulundukları mecburî hizmeti bitmeden ayrılmış veya bir ceza sebebiyle memurluktan çıkarılmış olanlar mecburî hizmetlerinin eksik kalan kısmı ile orantılı tutarı yüzde elli fazlasiyle ödemek zorundadırlar? hükmünü taşımaktadır.

Anlaşılacağı üzere mecburi hizmet yükümlülüğü altında bulunan polis akademisi ve diğer fakülte ve yüksek okullarda okuyan öğrenciler ve bu öğrencilerin kefilleri, mecburi hizmetin eksik kalan kısmı ile orantılı tutarın en fazla % 50 sine tekabül eden miktarı  tazminat olarak ödemek durumundadırlar. Kanunlara aykırı Yönetmelik hükmü geçerlilik taşımadığından, Yönetmeliğin 8. maddesinin, 4 kat tazminat hesaplanacağına  ilişkin cümlelerinin geçerliliği bulunmamaktadır. Bu maddeye dayanılarak hazırlanan kefalet senedi ve taahhütnameler de aynı şekilde hukuki geçerlilik taşımamaktadır.

Tüm Akademi, Fakülte ve Yüksekokul öğrencilerine saygı ile duyurulur.

MEMUR SENDİKALARI KONFEDERASYONU
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ
Av. Mehmet KASAP 
Av. Bahar Özyeşil

İsim: Av. Mehmet Kasap
E-mail: [email protected]
Çalıştığı Kurum: Memursen
Görevi: Hukuk Müşaviri
Tel: 5052287952

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber