Güney Afrika'dan alınan 'kırık ray' faciası

Haber Giriş : 28 Ocak 2008 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Virajda tren faciası

İstanbul-Denizli seferini yapan 436 yolculu Pamukkale Ekspresi, Kütahya'da keskin virajı alırken rayların kırılması sonucu devrildi. 5 vagonu yan yatan eskpreste tren şefiyle birlikte 9 kişi hayatını kaybetti.

İstanbul-Denizli seferini yapan ve 436 yolcusu bulunan Pamukkale Ekspresi'nin, Kütahya'da raydan çıkarak devrilmesi sonucu 9 kişi hayatını kaybetti, 22 kişi ise yaralandı.

Önceki gün saat 17.35'te İstanbul'dan kalkan Haydarpaşa-Denizli seferini yapan TCDD'ye ait 71322 sefer sayılı ve 298 yolculu Pamukkale Ekspresi, Kütahya-Afyonkarahisar güzergahındaki Çöğürler-Değirmenözü istasyonları arasında saat 02.00 sıralarında raydan çıktı. 5 vagonun yan yattığı kazada, tren şefi Ahmet Sarıkaya (42) ile yolculardan Yusuf Açıkgöz (28), Mehmet Börek (51), Kerim Yarar (16) ve İbrahim Doğan (21), Kadir Mıngır, Recep Ildız, Cengiz Güler ve İbrahim Levent hayatını kaybetti. Kazada yaralanan 22 yolcu, Kütahya ve Afyonkarahisar'daki hastanelerde tedavi altına alındı.

MALZEME YORGUNLUĞU

Olay yerine jandarma, emniyet, sağlık ve kaza kırım ekibi sevk edilirken, Kriz Masası oluşturuldu. TCDD'den yapılan açıklamada, 2 genel müdür yardımcısı, daire başkanları ve uzmanlardan oluşan Kaza Kırım Ekibi'nin kazaya, conta başındaki (iki rayın birleştiği nokta) ray kırılmasının sebep olduğunu belirledikleri kaydedildi. Uzmanlar, ?malzeme yorgunluğu, rayların altındaki balast (taşlar) boşalması, balans ayarının bozulması, tekerlek geometrisindeki değişiklik? ihtimalleri üzerinde de durdu.

SOĞUK HAVA TEK NEDEN OLAMAZ

Soğuk havanın kazaya tek başına sebep olmasının mümkün olmadığını bildiren uzmanlar, Erzurum'da eksi 40 derecedeki seferlere dikkat çekti. Tren hızının 65 km olduğunu, kazaya hızın yol açmadığını vurgulayan uzmanlar, hava sıcaklığının sıfırın altında 12 derece olduğu Çat Deresi'ndeki 'kurp'ta rayların donmasının, vagonların devrilmesine neden olabileceğini kaydetti. Trenin 'kurp' denilen keskin virajdaki eğimde devrildiğini belirten yetkililer, sabotaj ihtimalinin ise çok zayıf olduğunu vurguladı.

Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yayınladıkları mesajlarla, elim kazada ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Donmamak için ateş yaktılar

Kaza yerine ilk ulaşan Ahi Köyü sakinleri oldu. Köylüler, kazanın keskin virajda olduğunu, iyi havalarda trenlerin burada hızını düşürdüğünü kaydetti. Donmak üzere olan çok sayıda kazazedeyi kurtardıklarını anlatan köylüler, ?Vagondan savrulup dereye uçmuşlardı, kurtarılmayı bekliyorlardı. Isınmaları için ateş yaktılar? derken, yolcular, ?Büyük gürültü duyduk. Ön vagonlar raydan çıktı? diye konuştu. Kızılay bölgeye 200 battaniye ve gıda malzemesi gönderdi.

Kızımın da dayısı gibi ölmesinden korktum

TCDD'nin tahsis ettiği lokomotiflerle Denizli'ye ulaştırılan kazazedeleri, Tren Garı'nda bekleyen yakınları gözyaşları içinde sarılarak karşıladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü 1. sınıf öğrencisi kızı Fatma Oğuz'a kavuşunca ?Şükür Allah'a? diyen Murat Oğuz, kayınbiraderini 15 yıl önce üniversite öğrencisiyken elim bir tren kazasında kaybettiklerini ve aynı kaderin kızlarını bulmasından korktuklarını söyledi. Trenin yavaş gittiğini kaydeden Fatma Oğuz ise, ?Çok kötü sarsıldık. Çığlık sesleriyle korkuyu hatırlıyorum. Çok sayıda ölü olduğu söyleniyordu" şeklinde konuştu.

Depremde bütün ailesini trende hayatını kaybetti

Tren şefi Ahmet Sarıkaya, cuma günü babasını ziyaret etmiş, elini öperek helallik istemişti. Giderken işitme engelli arkadaşı Mehmet Börek'i de, ?Sen de gel istersen, gezinti yaparsın? diyerek davet etmişti. 2 yıllık evli ve 7 aylık bir çocuğu olan Kadir Mingir de, o gün Denizli'ye gitme umuduyla eksprese binerken onlarla aynı kaderi paylaşacağından habersizdi. 21 yaşındaki üniversiteye hazırlanan İbrahim Doğan ise eğer yaşasaydı bu sene askere gidecekti. Cengiz Güler de 1999 Marmara depreminde annesini, babasını ve kardeşini kaybetmişti. Hepsini buluşturan ortak nokta, Pamukkale Ekspresi'nde ölüme yolculuk ettiklerinden habersiz olmalarıydı. Öte yandan, bölgedeki yol yenileme çalışmaları 1989'da yapıldı ve raylar Güney Afrika'dan ithal edildi. Raylardaki aksaklıklar ise, haftada bir yapılan 'yol turnesi' adı verilen denetimlerde inceleniyor. Kazaya yol açan ve en son Çarşamba günü denetlenen raylarda herhangi bir soruna rastlanılmadı. Kazaya, malzeme yorgunluğunun yol açıp açmadığı ise, kırılan ray örneklerinin uzmanlarca laboratuvarlarda ve bilirkişi heyeti tarafından incelenmesi sonrasında netleşecek.

12 tren kazasında 396 kişi ölmüştü

Türkiye'de 1945'ten bu yana meydana gelen büyük çaplı 11 tren kazasında 387 kişi öldü. Son kazayla sayı 396'ya ulaştı. Kazalardan en büyüğü ise, 1957'de 95 kişinin öldüğü iki yolcu treninin çarpışması oldu. Büyük çaplı kayıplara yol açan bazı kazalar ise şöyle: n 1945: Erzincan'da iki yolcu treni çarpıştı, 40 kişi öldü, 40 kişi yaralandı. n 1948: Ankara'da yolcu treni raydan çıktı, 38 kişi öldü, 103 kişi yaralandı. n 1957: İstanbul Yarımburgaz'da iki yolcu treni çarpıştı. Faciada, 95 kişi öldü, 150 kişi yaralandı. n 2004: İstanbul-Ankara seferini yapan hızlandırılmış tren, Sakarya'nın Pamukova İlçesi'nde devrildi. Kazada 36 kişi öldü, 74 kişi yaralandı.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber