Asilde aranan şartları taşımayan vekil memura da aylık verilmesi gerektiğine dair Danıştay kararı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Şubat 2008 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
DANIŞTAY
ONBİRİNCİ DAİRE

Esas No : 2005/4434

Karar No : 2007/7694

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı): Köse Kaymakamlığı - Köse/GÜMÜŞHANE

Karşı Taraf (Davacı) : Seracettin Kalkan--- Nüfus Müdürlüğü, Köse / GÜMÜŞHANE

İstemin Özeti : Nüfus müdürlüğünde veri hazırlama ve kontrol işletmeni olarak görev yapan davacının, nüfus müdürlüğü görevini vekaleten yürütmesi nedeniyle bu göreve ilişkin vekalet aylığının tarafına ödenmesi yolundaki başvurusunun reddine ilişkin İşlemin İptali ve yoksun kalınan parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine hükmedilmesi İstemiyle açılan davada yerel mahkemece davanın reddi yolunda verilen kararın Danıştay Onbirinci Dairesince bozulması üzerine bozma kararına uyan Trabzon İdare Mahkemesi, 25.7.2005 günlü ve E:2005/796, K:2005/724 sayılı kararıyla; 857 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86, 174 ve 175. maddeleri uyarınca aylıksız vekaletin asıl olup vekalet aylığı ödenebilmesi için görevin fiilen yapılması ve vekilin asilde aranan şartları taşıması gerektiğinin hüküm altına alındığı, olayda nüfus müdürlüğü görevini vekaleten yürütmek üzere görevlendirilen davacının, asilde aranan şartları taşımaması nedeniyle vekalet aylığı alması mümkün olmamakla birlikte, davacının üstlendiği sorumluluk dikkate alınarak.Anayasanın 18. maddesi uyarınca vekalet görevinden ötürü vekalet aylığına eşdeğer tutarda bir meblağın tazminat olarak ödenmesi gerektiği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline, davacıya başvuru tarihinden itibaren vekalet aylığına eşdeğer tutarda tazminatın hesaplanarak ödenmesine karar vermiştir. Davalı İdare tarafından, mahkeme kararının hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması İstenilmektedir.

Savunmanın özeti : Savunma verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi : Erhan Çiftçi

Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerine uymadığından, temyiz isteminin reddi ile kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı : Dr. Ülkü Özcan

Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.

Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, İstemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

Hüküm veren Danıştay Onbirinci Dairesince İşin gereği görüşüldü:

İdare mahkemesi kararlarının Danıştay tarafından bozulması halinde yeniden verilecek kararlara karşı yapılacak temyiz başvurularının İdare Mahkemesince bozma esaslarına uyulmuş olup olmadığı yönünde incelenmesi mümkündür. Olayda idare Mahkemesince Danıştay Onbirinci Dairesince verilen 15.3.2005 gün ve E:2002/3205, K:2005/1324 sayılı bozma kararında belirtilen esaslara uyulduğu anlaşıldığından temyiz isteminin reddi İle Trabzon İdare Mahkemesinin, 25.7.2005 günlü ve E:2005/796, K:2005/724 sayılı kararının onanmasına, temyiz giderlerinin İstemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 2.11.2007 gününde oybirliği ile karar verildi.

Başkan Üye Üye Üye Üye

Mustafa ilhan Selçuk Izge M. Nihat Hüseyin

DİNÇ HONDU NAZLIOÖLU TURAN POROY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber