Sezer Alemdaroğlu'nu görevden aldı, şimdi yargılanacak

Haber Giriş : 23 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Yükseköğretim Kurulu'nun inceleme raporu doğrultusunda İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nu görevden aldı.

Böylece Türk yükseköğretim tarihinde ilk kez bir rektör cumhurbaşkanınca görevden alınmış oldu. Geçmiş yıllarda YÖK başkanının baskısıyla birkaç rektör istifa etmişti. Alemdaroğlu'nun görevden alınması, hakkında savcılığa intikal eden, ancak eski YÖK yönetiminin engellediği birçok davanın önünü açacak.

Alemdaroğlu'nun görevden alınma gerekçesini ise ?mahkeme kararlarını uygulamaması' oluşturdu. YÖK, 3 Eylül Cuma günü yaptığı toplantıda Alemdaroğlu'nun dosyasını görüşmüş ve ?yargı kararlarına uymadığı' gerekçesiyle görevden alınmasını oyçokluğu ile kararlaştırmıştı. Bu karar, ?rektörleri atama ve görevden almada' tek yetkili olan Sezer'e gönderilmişti. Kararda, Denetleme Kurulu'nun yaptığı incelemeye dayanılarak başta Kardiyoloji Enstitüsü'nün açılması olmak üzere çeşitli mahkeme kararlarının uygulanmadığı bildirilmişti.

Sezer'in 20 gün inceledikten sonra uygun bulduğu karar Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra yürürlüğe girecek. Alemdaroğlu, 31 Aralık 1997'den bu yana İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nü yürütüyordu.

Görevden alma kararının en önemli kısmını, Kardiyoloji Enstitüsü'nün yeniden açılmasını öngören mahkeme kararını uygulamaması oluşturdu. İstanbul Üniversitesi'ne bağlı Kardiyoloji Enstitüsü öğretim üyeleri, 5 anabilim dalını Alemdaroğlu'nun 2002 yılında kapatması üzerine İstanbul 2. Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldı. Mahkeme kararlarına rağmen bölümler açılmayınca YÖK, Alemdaroğlu'nu 13 Şubat ve 3 Mart 2004 tarihlerinde resmi yazıyla iki kez uyararak kararın gereğini yerine getirmesini istedi. YÖK iki uyarıdan da sonuç alamayınca inceleme başlattı.

?Türk yükseköğretim tarihinde ilk'

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin, Alemdaroğlu'nun görevden alınmasının 'Türk yükseköğretim tarihinde bir ilk' olduğunu söyledi. Erdin, geçmiş yıllarda rektörlükten olan kişilerin hiçbirinin cumhurbaşkanı tarafından görevden alınmadığını, zamanın YÖK başkanı tarafından istifaya zorlandıkları için istifa ederek ayrıldıklarını hatırlattı. Geçmiş yıllarda Harran Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Servet Armağan, Marmara Üniversitesi eski rektörleri Prof. Dr. Turay Yardımcı ve Ömer Faruk Baturel ile Kırıkkale Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Beşir Atalay, rektörlük görevlerinden istifa etmişti. Cumhurbaşkanı'nın, bu kararıyla hukukun ve adaletin her şeyin üstünde olduğunu gösterdiğini belirten Erdin, "Üniversite öğretim üyeleri kendilerine minnettardır. Bu karar İstanbul Üniversitesi'nde bir dönüm noktası olacak. Baskıcı yönetim anlayışı gereği birikimlerini ortaya koyamayan bilim insanları İstanbul Üniversitesi'nin gerçek anlamda uluslararası düzeyde yerine ulaşmasını sağlayacak." dedi.

Alemdaroğlu'nun görevden alınması ile İstanbul Üniversitesi'nde yeni bir dönem başlayacak. YÖK Genel Kurulu yarın toplanarak İstanbul Üniversitesi için bir rektör vekili belirleyecek. Bu vekil, üniversiteyi en fazla 6 ay idare edebilecek. Ancak bu sürenin en fazla 3 ay devam etmesi bekleniyor. Bu süre içerisinde ise üniversitede rektörlük seçimi yapılacak. Seçimlerde en fazla oy alan 6 aday YÖK'e bildirilecek. YÖK bunlardan 3'ünü Cumhurbaşkanı'na sunacak. Cumhurbaşkanı da içlerinden birini yeni rektör olarak atayacak.

Görevinden alınan Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, kimseye kırgın olmadığını söyledi. Kararla ilgili YÖK üyelerine sitemkar olduğu gözlenen Alemdaroğlu, "Bu karar YÖK tarafından Sayın Cumhurbaşkanlığı'na gittiyse onaylaması kadar reddetmesi de söz konusuydu. Sayın Cumhurbaşkanı'mız bu kararı onaylamayı yeğlemiştir. Bu normal bir işlemdir. Gazeteleri açıp bakarsanız YÖK'te benimle ilgili karar veren üyelerin sürekli aleyhimde yazan çizen kişiler olduğunu görürsünüz." dedi.

İbrahim Asalıoğlu, Tuncer Çetinkaya, Erdem Kaplan; Ankara, İstanbul

Hakkında savcılığa intikal etmiş onlarca iddia var

Görevden alınan İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu yargılanacak. Yükseköğretim Denetleme Kurulu üyeleri Prof. Dr. Aytekin Berkman ve Nurettin Dilmaç'ın hazırladığı ve 15 Mart 2004 tarihinde üniversite rektörlüğüne bildirdiği yazıda Alemdaroğlu hakkında savcılığa intikal eden konular şöyle sıralanıyor:

Öğrenci harçları fon saymanlığından usulsüz harcamalar yapmak, ihaleye fesat karıştırmak.

Öğrencilerden toplanan harçların vadesiz olarak uzun süre bankada bekletilerek Hazine'ye geç yatırılması karşılığında 2002 ve 2003 yıllarında bankalardan İÜ Yardım Vakfı'na bağış almak.

Sayıştay tespitlerine göre 186 milyar lira haksız ödeme yapmak; 67 adet kantin ve kafeteryanın yıllık 3 trilyona yakın tahsilatını bütçeye yatırmayıp ancak ara sıra 5-6 kantin için ufak bir meblağ yatırmak.

Cerrahpaşa ve İstanbul tıp fakültelerinde bulunan otoparkların ihalesiz ve yetkisiz olarak 25 yıllığına rektör tarafından bir vakfa kiraya verilmesi. Baltalimanı Sosyal Tesislerinde sahte faturalarla 4 bine yakın kişiye yemek verilmediği halde verilmiş göstermek.

Devletin resmi telefonunu kendi evine bağlatarak konuşma ücretini üniversite bütçesinden ödetmek.

Yargı kararlarına uymamak.

TBMM de üniversiteler ve İstanbul Üniversitesi hakkındaki araştırma raporunda Alemdaroğlu hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak zamanın YÖK Başkanı Kemal Gürüz izin vermediği için Alemdaroğlu yargılanamadı.

Rektör gitti, atılanlar sevindi

Kemal Alemdaroğlu'nun İstanbul Üniversitesi rektörlüğünden alınması, eski rektör yüzünden üniversiteden ayrılmak zorunda kalan 220 öğretim üyesi arasında sevinçle karşılandı. Yıllarını verdikleri üniversiteden Alemdaroğlu yüzünden ayrılmak zorunda kalan profesörler, dün birbirlerini arayarak duydukları mutluluğu paylaştı.

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, 30 yıl görev yaptığı Veterinerlik Fakültesi'nden Alemdaroğlu'nun olumsuz sicil vermesi ve mahkeme kararına rağmen bunu düzeltmemesi yüzünden ayrıldı. Prof. Yeşildere, "Çok mutlu oldum. Alemdaroğlu'nun benim gibi üniversiteden baskı yaparak kaçırdığı veya attığı öğretim üyesi sayısı 220 kişiye ulaşmıştı. Kadro vermediği doktoralılar bu rakama dahil değil." diye konuştu. Alemdaroğlu'nun üniversiteyi siyasetin içine ittiğini kaydeden Yeşildere, eski rektörün yardımcılarının yerine rektör olarak atanmasının yanlış olacağını savundu. Tahsin Yeşildere, 4 ayrı mahkeme kararıyla Alemdaroğlu'nu mahkûm ettirmiş; ancak Alemdaroğlu bunlardan hiçbirini uygulamamıştı.

Hatemi: Üniversite kavramına zarar verdi

Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Cumhurbaşkanı'nın Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nu görevden almasının çok doğru bir karar olduğunu söyledi. Alemdaroğlu ile arasındaki kedi tartışmasını hatırlatan Prof. Hatemi, Alemdaroğlu için, "Kedilerin yanında üniversiteyi de mahvetti. Üniversite kavramına, hukuk fakültesi kavramına çok büyük zarar verdi." dedi. Alemdaroğlu'nun görevi sırasında Hukuk Fakültesi'ni mahvettiğini kaydeden Hatemi, bu uygulamalara kendisi dışında hiçbir öğretim görevlisinin karşı koymadığından yakındı. Hüsrev Hatemi ve Nur Serter isimlerinin konuşulduğunu ifade eden Hatemi, Alemdaroğlu'nun yakınlarının Serter'e oy vereceğini kaydetti. Hüseyin Hatemi, Üniversite Kanunu değişmedikçe Kemal Alemdaroğlu'nu aratacak isimlerin yerine geleceğini söyledi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber