Bekçinin maaşında ortalama 300 YTL artış olacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Mart 2008 00:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Çarşı ve mahalle bekçilerinin yardımcı hizmetler sınıfından çıkarılarak Emniyet hizmetleri sınıfına alınmasını öngören yasa teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Komisyon, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman ve Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak ile CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun yasa tekliflerini, birleştirerek görüştü.

Teklif sahibi Akman, bekçilerin sayısının 7 bin 500'den 5 bin 792'ye düştüğünü belirterek, ''Bekçilerin nesli tükenmek üzere, bu nedenle korunmaya alınmalı'' dedi.

CHP'li Aslanoğlu da konuyla ilgili düzenlemenin geçen dönemde kabul edildiğini, ancak 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ''Torba Yasa''yı Meclise geri göndermesi nedeniyle yürürlüğe giremediğini hatırlattı. Aslanoğlu, köy korucuları ve bomba uzmanlarıyla ilgili de düzenleme yapılmasını istedi.

AK Parti'li Kaynak ise teklifin eşitsizliği gidermeye dönük olduğunu ifade etti.

MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir, bekçilerin yaptıkları iş açısından Emniyet mensuplarından farkı olmadığını ifade ederek, bugüne kadar 180'in üzerinden bekçinin şehit olduğunu vurguladı. Bekçilerin sayısının azaldığını, 1993 yılından beri Emniyet Teşkilatına bekçi alınmadığını kaydeden Özdemir, ''Bekçi teşkilatını kaldırmanın faydası yok'' dedi.

Özdemir, AK Parti temsilcilerinin her fırsatta polisin özlük haklarının iyileştirileceğini ifade etiğini belirterek, bunun rafa kaldırılmaması gerektiğini belirtti.

-''HÜKÜMET ÜSTÜNE GİTSİN''-

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a yönelttikleri yazılı ve sözlü soruların yanıtlanmadığını söyledi. AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak, Hamzaçebi'nin konuşmasına itiraz etti. Hamzaçebi, Budak'a, ''Kraldan çok kralcı olmaya gerek yok. Eğer bu siyaset tarzı size bir şey kazandıracaksa devam edin'' derken, CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin ise ''Necdet açtırma kutuyu...'' diye tepki gösterdi.

Tartışmanın ardından konuşmasını sürdüren Hamzaçebi, son günlerde bazı savcı ve komutanların bir takım yerlerde yaptıkları özel konuşmaların internette yer aldığını belirterek, Hükümetin bu konunun üzerine gitmesi gerektiğini savundu.

Hamzaçebi, ''Sayın Çiçek, 'bu kişiler açıklama yapsın' diyor. Bu konuşmalar nasıl dinleniyor. Emniyette dinleme yapan bir birim var mı? Milletvekillerinin, vatandaşların da konuşmaları dinleniyor mu?'' diye sordu.

-''BU, TÜRKİYE'DE SORUNDUR''-

İçişleri Bakanı Atalay, soruları yanıtlarken, ''Son günlerdeki dinleme ve özel hayatın gizliliğine müdahale konusunda benim şu anda bir açıklama yapmam mümkün değil'' dedi.
Telefon dinleme ve kişilerin özel hayatına müdahale konusunda kendi hükümetleri döneminde çok ciddi tedbirlerin alındığını belirten Atalay, şöyle konuştu:

''Bu Türkiye'de bir sorundur. Daha büyük bir sorundu ama geçen dönem çıkarılan yasayla, Ulaştırma Bakanlığı sorumluluğu altında özel bir merkez kuruldu. Keyfiliğin önlenmesi, dağınıklığın giderilmesi yönünde çok önemli bir yasaydı. Dinlemenin mutlaka hakim izniyle gerçekleşmesi gerekiyor. Suç ve suçluya dönük tedbir olarak uygulanması çok ciddi bir mekanizmayla oluyor. TCK'da da keyfilik ve prosedüre riayet edilmeyen uygulamalara çok büyük cezaları var. Cezalar çok artırıldı. Başbakan Yardımcısı Sayın Çiçek'in söylediği, aslında masum bir ifadedir. Yani, ismi geçen veya böyle bir konuşması internette yer alan kişilerin açıklama yapması beklenebilir tabii.. O, sadece buna işaret etti. Yoksa konunun araştırılması veya özüyle ilgili fazla bir şey de söylemiyor. Yargıyı da göreve davet etmiş olduk. Kişiler de yargı yoluna başvurabilir. O konuda bir problem yok.''

Polisin özlük hakların iyeleştirilmesi yönünde çalışmaların sürdüğünü, ancak zamanlaması konusunda henüz karar verilmediğini ifade eden Atalay, korucular konusunda en köklü düzenlemenin 2007 yılında yapıldığına bildirdi.

Kamu personel rejimi çalışmalarına geçen hükümet döneminde başladığını hatırlatan Atalay, Türkiye'de personel sisteminin çok dağınık olduğunu, bu konudaki çalışmanın da kısa sürede tamamlanmasının güç olduğunu söyledi.

-BEKÇİ VE BOMBA UZMANLARINA DÜZENLEME...-

Konuşmaların ardından teklif, kabul edildi. Buna göre, çarşı ve mahalle bekçileri, yardımcı hizmetler sınıfından çıkarılarak Emniyet hizmetleri sınıfına alınıyor. Bu değişiklik özlük haklarında iyileştirmeye de neden olacak. Düzenlemenin yasalaşması halinde yaklaşık 5 bin 800 mahalle ve bekçinin maaşında ortalama 300 YTL artış olacak.

AK Parti'li Budak ve CHP'li Aslanoğlu'nun bomba uzmanlarına tazminat verilmesi amacıyla verdikleri önergeler, AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen'in konuyla ilgili olarak Komisyonda bulunan teklifi ile birlikte değerlendirildi.

Kabul edilen teklif, bomba uzmanı yetiştirme kursu görüp, ''Bomba uzmanı sertifikası'' almaya hak kazanmış ve fiilen bu görevi yapan Emniyet Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatında görevli personele, 16 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak miktarda, ''Bomba İmha Tazminatı'' verilmesine imkan tanıyor.
Bomba imha tazminatının hesaplanması, ödeme şekli, kapsamı, uygulamaya ilişkin esas ve usuller; İçişleri Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Bu düzenlemeyle, 300 bomba uzmanının maaşlarında yaklaşık 600 YTL artış olacağı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber