Sigortalı geçen süreler 5510'a tabi memura ne kazandırır?

5510 sayılı Kanuna tabi olanlarda işçi, esnaf olarak geçen süreler SGK prim kesintileri hesabına dahil edilmez, ancak mesleği ile ilgili geçen sigortalı sürelerin 2/3 ü, ¾ ü gibi kısmı memurun hem görev aylığındaki intibakını, hem de bu intibak sonucunda da SGK prime esas kazanç tutarlarını artırır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Şubat 2024 00:10, Son Güncelleme : 14 Şubat 2024 15:08
Sigortalı geçen süreler 5510'a tabi memura ne kazandırır?

Soru : 21.10.1996 sigorta girişi var. Sigortalı olarak 1793 günüm var. 15.12.2005 4/b sözleşmeli olarak kadastro müdürlüğüne kadastro teknisyeni olarak göreve başladım.2040 gün 4bli çalıştım. 2011 yılında kadroya geçirildim.2002 yılında 15 ay askerlik yaptım. Sigortalı olduğum dönemde teknik personel olarak çalıştığım 1793 günün tamamı için teknik personel olarak çalışmıştır diye belge aldım. kuruma verdim ve işlettim. Sorum.

1.emeklilikteki statüm ne olacak.

2. Askerlik borçlanması yapsam avantajı var mı.

3. Hitap programında toplam hizmeti 23 yıl 0 ay 8 gün'dür yazıyor. Emeklilikte memuriyet öncesi ssklı çalışmaların ne avantajı olacak. 9000 gün dolunca emekli olabilirim emekli ikramiyesi nasıl hesaplanır

Detaylar/Değerlendirmeler;

İntibak işlemleri:

Mesleği İle İlgili Geçen Süre 5510 Kapsamındaki Memura Faydası Var Mıdır?

5510 sayılı Kanunda, 5434 sayılı Kanunda olduğu gibi emekli keseneğine esas aylık tabiri bulunmaz.

5510 sayılı Kanunda Sosyal Güvenlik Kurumu prim kesintilerinde memurun almakta olduğu görev aylığı esas alınır ve prime esas kazançlar esas alınarak kesinti yapılır. Memurun hem memurluk süresi hem işçilik veya esnaflık süresi olsun bir intibak işlemi yapılarak kesintiler belirlenmez.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 36 hükmünde belirtilen sınıflarda memurluk görevini yapmakta olanlar için bitirmiş oldukları mesleki okullar sonrası çalışmış oldukları meslekleri ile ilgili geçen sürelerin memurların kazanılmış hak aylık derecelerini belirleyeceğini belirten hükümler bulunur. Bu hükümler şöyledir;

"Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir."

"Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel kurumlarda yapanlarla, memurluktan ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memurluğa girmek isteyenlerin sağlık hizmetlerinde geçen süresinden, bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen süreleri ile 196 ncı maddede belirtilen şekilde tespit edilecek mahrumiyet bölgelerinde en az 3 yıl çalışanların veya çalışacak olanların sürelerinin tamamı ve geri kalan sürelerinin 3/4 ü toplamı memurlukta geçmiş sayılarak bu sürelerin her yılı için bir kademe ilerlemesi ve her üç yılı için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir."
"Avukatlık hizmetleri sınıfına girenlerin memuriyete girmeden önce veya memurluktan ayrılarak avukatlıkla geçirdikleri sürelerin 3/4 ü memuriyette geçmiş sayılarak, bu sürelerin her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir."

"Basın Kartları Yönetmeliğine göre, basın kartına sahip olmak suretiyle gazetecilik yaparak memurluğa girenlerin; meslekleriyle ilgili görevlerde istihdam edilmeleri şartiyle, fiilen gazetecilik yaparak geçirdikleri sürenin 3/4 ü fiilen memuriyette geçmiş sayılarak, bu sürenin her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yılı bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir."

"Özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik yaptıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrinde memuriyet kabul edenlerin özel okullarda geçen hizmet sürelerinin 2/3 ünün her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir.
Yukarıdaki fıkralara göre, değerlendirilecek hizmet süresinden sadece özel sektörde geçen süre 12 yılı geçemez."

657 sayılı Kanundaki bu hükümler ve diğer tüm hükümler, hem 5434 hem de 5510'a tabi memurlar için uygulanmaktadır. 5510'a tabii memurlar hakkında uygulanan bu hükümler emekli keseneğine esas aylık intibakı niteliğinde olmayıp, kazanılmış hak aylığı niteliğinde olduğundan memurun almakta olduğu görev aylığını belirler, görev aylığını belirleyeceğinden dolayı da görev aylığını artırmaya katkı sağlar ve Sosyal Güvenlik Kurumu prim kesintilerini belirlemede kullanılan prime esas kazanç tutarını da artırabilir. Yapılan bu işlemler de 5510'a tabi memurun emekli aşamasında sadece emekli ikramiyesini belirlemede kullanılır.

İntibak işlemleri için sonuç değerlendirmemiz;

5510 sayılı Kanuna tabi memurun işçi veya esnaflık sürelerinin (özel sektör için en fazla 12 yılı, kamu sektöründe geçen süreler için tamamı) bitirmiş oldukları öğrenimlerine göre meslekleri ile ilgili bir çalışma ise ve bu çalışmaları belgelendirilmiş ve de bu mesleklerini icra eden sınıflarda görev yapıyorlar ise yeni memurun derece ve kademesini yükseltir, böylece görev aylıkları, dolayısıyla da SGK prime esas kazanç tutarını artırır.

5510 a tabi memurun emekli ikramiyesi nasıl hesaplanır konusu:

Emekli ikramiyesi hesabı, 5434 sayılı Kanun esaslarına göre hesaplanacaktır. Bu konu 5434 sayılı Kanun Ek Madde 82 hükmünde belirlenmiştir. Buna göre de, memurun görevde iken hizmeti, derecesi, kademesi, ek göstergesi bu belirlemede önem kazanmaktadır. Dolayısıyla mesleği ile ilgili geçen sürenin az veya çok olması burada önem kazanmaktadır. Sonuçta, emekli ikramiyesinde bir kayıp söz konusu olmamakta, ancak mutlaka emekli olunan tarihte memur statüsünde olma koşulu aranmaktadır.

Askerlik borçlanması konusu:

1 Ekim 2008 tarihinden önce hiç memurluk hizmeti olmayanların sadece askerlik süresini borçlanarak 5434 sayılı Kanun kapsamına girmeleri 5434 sayılı Kanunda yer alan hükümler gereği mümkün olmamaktadır. Bu nedenle de askerlik borçlanması sadece hizmet süresini artıracağından, bugün için bu konu kişilerin tasarrufunda olan bir işlem olmaktadır.

Emeklilikte dikkate alınan hizmet süreleri konusu;

Memurların emeklilik için aranılan 25 yıl hizmet yılı içerisinde, 18 yaş altı dahil işçilikte geçen süreler, esnaf olarak geçen süreler, varsa borçlanılan süreler, memurluk süreleri dahildir. Dolayısıyla işçilik süreleri 25 hizmet yılını daha önce tamamlamaya katkı sağlar ve emekli aylığı tutarının belirlenmesine de katkı sağlar. Ayrıca, 8 Eylül 1999 öncesi SGK primleri ödenmiş işçilik süreleri kişileri EYT kapsamına dahil eder ve yaş koşulundan istisna tutar.
Yine, yukarıda belirttiğimiz gibi işçilik süreleri meslekleri ile ilgili geçen bir süre ise memurun görev aylığını belirlemeye katkı sağlar.

Sonuç bağlamında sizin için söylenebilecek durumlar şöyledir;

Memurluktan emekli olmanız halinde 5510 sayılı Kanun kapsamında emekli memur statünüz olması gerektiğini,
Mesleki olarak geçen süreler size hem görev aylığını dolayısıyla da ortalama aylık kazancınızı artıracağını hem de emekli aylığı hesabında avantaj sağlayacağını,

Askerlik borçlanmasının sadece hizmet sürenizin artmasına katkı sağlayacağını, ancak, bu borçlanmanın sizi 5434 kapsamına dahil etmeyeceğini,

Sigortalı sürelerinizin belirttiğimiz gibi EYT kapsamında yaş şartından istisna tuttuğunu, 25 yıl hizmet (9000 gün) içerisinde hesaplandığını,

Memur iken emekli olmanız kaydıyla sadece emekli ikramiyesi hesabınızda (5510 a tabi memur olduğunuz için emekli aylığınızda ortalama aylık kazançlar üzerinden hesaplama yapılır)5434 sayılı Kanun esaslarına göre bir hesaplama yapılması gerektiğini, yani derece, kademe, ek gösterge, taban aylığı, kıdem aylığı, tazminat oranı, görev unvanı, memur maaş katsayısı gibi kalemler esas alınarak aylık ve ikramiye tutarı üzerinden ikramiye tutarının belirlenmesi gerektiğini,

Değerlendirmekteyiz.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber