Yılan şifa kaynağı oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2008 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Bayburt'a bağlı Kırkpınar köyünde her yıl mayıs ayında ortaya çıkan yılanların birçok hastalığa iyi geldiğine inanılıyor.

Kırkpınar köyünde mayıs ayında yer yüzüne çıkan ve başta yılancık olmak üzere, sedef, egzama gibi ağrılı tüm hastalıkları tedavi ettiğine inanılan yılanlar, haziran ayının ortalarına kadar bu amaçla köylüler tarafından kullanılıyor.

Yurt dışından ve Türkiye'nin birçok bölgesinden vatandaşlar, köylüler tarafından özel hazırlanmış toprak kaplarda sütle beslenen yılanlardan şifa bulmak için köye geliyor.

Köylü kadınlar tarafından yakalanan yılanlar, seansı 5 YTL'den, hastalıklı bölgeye konularak kendi haline bırakılıyor. Yılanların kendi başlarına hastalıklı bölgeyi terk etmesi, seansın bittiği anlamına geliyor. Bir seans, yaklaşık 10 dakika sürüyor.

Yılanlarla tedavi olmak için köye gelen Levent Kaya, yaklaşık bir yıldır baş ağrısı ve midesinden şikayeti olduğunu tedaviden sonra ağrılarında azalma olduğunu iddia etti.

Kırkpınar Köyü İlköğretim Okulu Müdürü Hacı Canda, 10 yıldır bu köyde görev yaptığını belirterek, "Köye gelen birçok kişi yılanlardan fayda gördüğünü söylüyor. Tekrar tekrar gelenler oluyor. Köye gelen bazı vatandaşlar da hiçbir doktordan fayda görmediğini, fakat yılanlarla tedavi sonucu rahatlama hissettiklerini ileri sürüyor" diye konuştu.

"Tamamen psikolojik"

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köksal Alpay, yılanların bazı hastalıklara iyi geldiği yönündeki inanışın, bilimsellikle bir ilgisinin olmadığını söyledi.

Bu tür olayların insanları daha çok psikolojik olarak etkilediğini belirten Alpay, "İyileşeceğine inanan insanlar, psikolojik olarak etkilenebilir. Bazı hastalar için, içinde gerçek ilaç olan, bir de içinde hiçbir madde bulunmayan haplar hazırlanır. İçinde hiçbir madde bulunmayan hapların bile insanlar üzerinde olumlu etki yaptığı gözlenmektedir. Onun için yılanlarla tedavinin bilimsel bir tarafı yoktur, tamamen psikolojiktir"dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber