İşsizler... Güvenlikçi olmaya bakın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2008 23:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'da istihdam güvenlikçilerle artacak

İŞKUR'un yaptığı araştırmaya göre, Ankara'da istihdamın 1 yıllık dönemde yüzde 1,4 artması bekleniyor. İstihdam artışının en fazla yüzde 14,9'la koruyucu güvenlik elemanı mesleğinde olması öngörülüyor

ANKARA - İŞKUR'un yaptığı araştırmaya göre, Ankara'da istihdamın 1 yıllık dönemde yüzde 1,4 artması bekleniyor. İstihdam artışının en fazla yüzde 14,9'la koruyucu güvenlik elemanı mesleğinde olması öngörülüyor.

İŞKUR, iş gücü piyasasındaki mevcut durumu ve değişmeleri tespit ederek, bunların iş gücü ihtiyacı üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak amacıyla "İşgücü Piyasası Araştırması" gerçekleştirdi.

Bu çerçevede, 15 Ekim-30 Kasım 2007 tarihleri arasında, Türkiye'de 81 ilde 50 ve daha fazla kişi istihdam eden tüm kamu ve özel iş yerlerinde anketler uygulandı. Ankara'da 50 ve daha fazla kişi istihdam edilen 1179 iş yerinden yüzde 47,8'ine karşılık gelen 564'ünde anket çalışması yapıldı.

Araştırma sonunda hazırlanan İşgücü Piyasası Araştırması Ankara İli Sonuç Raporu'na göre, Ankara'da çalışanların yüzde 13,5'i toptan ve perakende ticaret sektöründe çalışıyor. Çalışanların yüzde 75'ini erkekler, yüzde 25'ini kadınlar oluşturuyor.

Erkeklerin yüzde 14,5'i elektrikli ve optik donanım imalatı kamu sektöründe, kadınların yüzde 16,6'sı mali aracı kuruluşların faaliyetleri sektöründe çalışıyor.

Çalışanların mesleklere göre dağılımına bakıldığında beden işçisi (temizlik), temizlik işçisi, büro memuru, yönetici (bankalar ve mali müesseseler) satış elemanı ilk sıralarda geliyor. Erkekler en çok beden işçiliği (temizlik), kadınlar ise en çok yönetici (bankalar ve mali müesseseler) mesleklerinde çalışıyor.

Eğitim durumu "fark etmez"

Araştırmanın yapıldığı dönemde iş yerlerinde en çok şoför (yük taşıma), satış elemanı ve kurye gibi işlerde açık bulunduğu belirlendi. Açık işlerin yüzde 1'i inşaat sektöründe, yüzde 37'si sanayi sektöründe, yüzde 62'si hizmetler sektöründe yer alıyor.

Mevcut açık işlerde istenen eğitim durumlarına bakıldığında en çok "fark etmez" cevabı verildiği görülüyor. İkinci olarak da lisans mezunları geliyor.

Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler makine teknisyeni (motor-makine), metal işleri teknisyeni, personel uzmanı ve satış elemanı olarak sıralanıyor.

İşler, market ve alışveriş merkezlerinde

İŞKUR'un araştırmasına göre, 1 yıl sonrası için en çok koruyucu güvenlik elemanı, satış elamanı, şoför (yük taşıma) mesleklerinde istihdam artışı bekleniyor. İstihdam artışının en fazla yüzde 14,9'luk oranla koruyucu güvenlik elemanı mesleğinde olacağı öngörülüyor.

Araştırmada, özellikle ilk sıralarda büyük marketlerde veya alış-veriş merkezlerinde çalışabilecek mesleklerin bulunmasının dikkat çekici olduğu belirtiliyor. Artış beklenen mesleklerin genellikle nitelik gerektiren meslekler olduğuna işaret edilen araştırmada, bunun için bugünden önlem alınması ve bu mesleklerle ilgili eleman yetiştirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

İstihdamında en çok azalış beklenen meslekler ise diğer personel meslek uzmanları, temizlik görevlisi, beden işçisi (inşaat) ve elektronik teknisyeni olarak sıralanıyor.

İstihdam gıdada artacak, inşaatta azalacak

İstihdam artış veya azalışı beklenen mesleklerin sektörel dağılımına bakıldığında, en fazla istihdam artışı beklenen sektörlerin gıda, kamu yönetimi ve savunma, zorunlu sosyal güvenlik ile toptan ve perakende ticaret olduğu görülüyor.

İstihdamında en fazla azalma beklenen sektörlerin ise inşaat, diğer sosyal, toplumsal ve kişisel hizmet faaliyetleri olması bekleniyor.

Anket çalışmalarının gerçekleştirilmesinden sonraki 1 yılda istihdamın 2 bin 12 kişi yani yüzde 1,4 artması öngörülüyor.

Öneriler

İşgücü Piyasası Araştırması Ankara İli Sonuç Raporu'nda, başkentte istihdamın geliştirilmesine ilişkin şu önerilere yer veriliyor:

"-Aktif İstihdam Politikaları, iş gücü ihtiyacı duyulan ve temininde güçlük çekilen mesleklere yöneltilmeli.

-İş gücü ihtiyacı duyulan mesleklerde mesleki eğitim kursları açılmalı ve bu kurslarda iş gücü piyasasının aradığı nitelik ve becerilere yönelik eğitim verilmelidir.

-İş ve meslek danışmanlığı faaliyetleri ile işsizler ve öğrenciler iş gücü piyasasının eleman ihtiyaç duyduğu mesleklere yönlendirilmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber