Diyanet, 2 bin kaçak kursun kapısına kilit vurdu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ağustos 2008 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye genelinde 'kaçak' olarak faaliyet gösteren bin 817 Kuran Kursu'nun kapısına kilit vurdu.

Kaçak olarak faaliyet gösteren kurslara karşı denetimlerini sıklaştıran Diyanet, "Kuran kursu açma yetkisi ilgili mevzuat gereği sadece Başkanlığımıza ait olup, hiçbir gerçek veya tüzel kişi tarafından kurs açılamaz" mesajını verdi. Diyanet'in Kuran kurslarını mercek altına alan raporuna göre, yaz Kuran kurslarına katılan öğrenci sayısı 1 milyon 436 bine ulaştı. Öğrencilerin yüzde 74'ünü 18 yaş üzeri bayanlar oluştururken, Diyanet şartlara uygun olmayan bin 817 Kuran kursunun kapısına kilit vurdu. Başka yollarda din eğitimi alma arayışları ve kaçak Kuran kursu faaliyetlerinin önlenmesinin tek yolunun Başkanlığın Kuran kursu açması ve resmi denetim olduğuna vurgu yapılan raporda, "Kurslarda okula devam etmeyi düşünmeyen genç kızların yeniden eğitime dönmelerine yardımcı olunmaktadır" değerlendirmesine yer verildi.

FAHRİ ÖĞRETİCİLER YERİNİ SÖZLEŞMELİ ÖĞRETİCİLERE BIRAKTI

Diyanet İşleri Başkanlığı, Kuran kursları ile ilgili bir rapor hazırladı. Kuran kurslarında iyileştirme çalışmalarının kapsamlı olarak değerlendirildiği raporda, Diyanet'in Kuran kursu hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla yürüttüğü çalışmalar ortaya konuldu. Diyanet, öğretim programlarının yenilendiği Kuran kurslarında öğretici personelin hizmet içi eğitime tabi tutulduğununu bildirdi. Rapora göre, Kuran kurslarında önceki yıllarda fahri öğreticilerle karşılanmaya çalışılan öğretici ihtiyacı artık KPSS'den yeterli puan alan ve objektif ölçütlere göre sıralaması yapılan sözleşmeyi Kuran kursu öğreticilerinin atanmasıyla karşılanmaya başlandı. "Bu durum, Kuran kurslarında hizmetlerin devletin gözetim ve denetiminde yürütülmesini sağlama açısından önemli bir boşluğu doldurmuştur" tespitine yer verilen rapora göre halen 4 bin 386 kadrolu, 5 bin 664 sözleşmeli ve bin 632 geçici olmak üzere toplam 11 bin 682 öğretici Kuran kurslarında görev yapıyor. Diyanet raporunda, bilimsel

yaklaşımla ve pedagojik ilkelere uygun olarak alanın uzmanları tarafından 'Dinimizi Öğreniyoruz', 'İnancım', 'İbadetim', 'Ahlakım' ve 'Peygamberim' adlı ders kitaplarının öğrencilere dağıtıldığına işaret edilerek, "Bu ders kitapları, Kuran kurslarındaki din eğitim ve öğretiminin iyileşmesi, yanlış uygulama ve öğretimlerin önünü kesmesi yönüyle önemli bir işlev görmektedir" denildi.

'KURAN KURSU AÇILIŞLARI DİSİPLİNE EDİLDİ'

Raporda, Kuran kursu açılış ve kapanışlarının disipline edildiğine vurgu yapılarak, ilgili mevzuatın gerektirdiği tüm kurallara azami ölçüde uyulmasına özen gösterildiği bildirildi. Kursların, en az 15 öğrenci müracaatı sonrasında, Milli Eğitim Müdürlükleri, Sağlık Müdürlükleri ve Başkanlık müfettişlerinin yerinde yaptıkları inceleme sonunda verdikleri raporlara göre açıldığı kaydedildi. Diyanet, kurs ihtiyacının kalmadığının belirlendiği, yeterli öğrencinin olmadığı ve kursun fiziki şartları yitirdiği

yerlerde bu kursların kapatıldığını da bildirdi.

Diyanet raporunda, bin 817 Kuran kursunun aranan şartların bulunmadığı görüldüğünden kapalı tutulduğu açıklandı. Kaçak Kuran kurslarına yönelik önlemin de anlatıldığa raporda, "İhtiyacın bulunduğu yerlerde Başkanlıkça kurs açılması ve resmi denetim altında bu hizmetlerin yürütülmesi, başka yollarla din eğitimi alma arayışlarının ve kamuoyunda 'kaçak Kuran kursu' adıyla anılan faaliyetlerin önlenmesinin de en sağlıklı yoludur. Kuran kursu açma yetkisi ilgili mevzuat gereği sadece Başkanlığımıza ait olup, hiçbir gerçek veya tüzel kişi tarafından kurs açılamaz" vurgusu yapıldı. Kurslarda, Kuran-ı Kerim öğrenmenin yanı sıra Kuran'ın anlamı üzerinde durulduğu, İslam'ın inanç, ibadet ve ahlak esaslarıyla ilgili dini bilgi verildiği kaydedildi. Raporda şu değerlendirmelere yer verildi:

"Eğitim faaliyetlerinde dinin temel kaynaklarına dayalı sahih ve güncel bilgileri esas alınmaktadır. Ayrıca kurslarda, toplumsal barış, milli birlik ve beraberlik, vatan ve millet sevgisi gibi konular dini bilgi ile harmanlanarak işlenmektedir. Kurslarda eğitime katılmanın önemi üzerinde ısrarla durularak bu konuda anneler bilinçlendirilmekte, örgün eğitime artık devam etmemeyi düşünen genç kızların yeniden eğitime dönmelerine yardımcı olunmaktadır. Kadınımızın sosyalleşmesi ve kadın sorunlarının

çözümüne katkı sağlanması, aile değerlerinin korunması konusunda bu kurslar önemli işlevler icra etmektedir. Başkanlığımızca açılan kurslara vatandaşlarımızın yakın ilgisinin giderek artması, buralarda yapılan eğitimin kalitesinin yükseltilmesinden kaynaklanmaktadır."

Kuran kurslarında kurlu sisteme geçildiği bilgisine de raporda yer verildi. Diyanet, Kuran kurslarının denetiminin Başkanlık müfettişleri, il/ilçe müftüleri ve diğer yöneticilerin yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri, mülki amirlerin ilgili yasalar gereği gözetim ve denetim yaptığını bildirdi.

1.5 MİLYON KURAN KURSU ÖĞRENCİSİ VAR

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda istatistiki bilgilere de yer verildi. Türkiye genelinde 7 bin 36 Kuran kursunun bulunduğu açıklanan rapora göre 2007-2008 eğitim-öğretim yılında 228 bin 39 bin'i bayan, 21 bin 934'ü ise erkek öğrenciler olmak üzere toplam 249 bin 973 öğrenci bu kurslarda eğitim görüyor. Öğrencilerin yüzde 57'sinin 23 yaş ve yukarısı, yüzde 17'sinin 18-22 yaşları arası, yüzde 26'sının ise 15-17 yaşları arasında olduğu açıklandı. Rapor, öğrencilerin yüzde 74'ünün hem 18 yaş ve üzeri hem de bayan olduğunu da ortaya koydu. 2007 yaz tatilinde 1 milyon 436 bin 168 öğrenci yaz Kuran kurslarına katılır 'ddPLİNE EDİLDİ' ken, kursların neredeyse tamamına yakınının tek veya iki derslikli olduğu ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber