İlköğretimde 34 öğrenciye bir bilgisayar düşüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ağustos 2008 12:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ankara - Türkiye'deki 923 ilçenin ilköğretim ve ortaöğretim olanaklarının incelendiği araştırma, eğitim olanakları yönünden ilçelerin yüzde 24'ünün gelişmiş, yüzde 40'ının ise gelişmemiş düzeyde olduğunu ortaya koydu.

Bilgisayar başına düşen öğrenci sayısının da incelendiği araştırmada, Türkiye genelinde ilköğretimde 34,47, ortaöğretimde ise 16,38 öğrencinin bir bilgisayar kullanabildiği tespit edildi.

TÜBİTAK'ın desteklediği Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Çıngı koordinatörlüğünde yürütülen "Türkiye Genelinde İlk ve OrtaÖğretim Olanaklarının İncelenmesi ve Belirlenen Aksaklıklara Çözüm Önerilerinin Getirilmesi" başlıklı çalışma kapsamında bölgelere göre ilk ve ortaöğretim olanakları, öğrenci başına düşen öğretmen, derslik ve bilgisayar sayısı, kütüphane imkanları ve eğitime yapılan harcamalar gibi veriler incelendi.

Araştırmada, genel değerlendirme ile ayrı ayrı ilk ve ortaöğretim olanaklarının değerlendirmelerinden en gelişmiş ilçe Çankaya (Ankara) olarak tespit edildi. Eğitim olanaklarına göre gelişmişlik endeksi en düşük olan ilçe ilköğretim ve ortaöğretim olanakları birlikte değerlendirildiğinde Pervari (Siirt), sadece ilköğretim olanakları yönünden incelendiğinde Başkale (Van) ve sadece ortaöğretim olanakları yönünden incelendiğinde Şemdinli (Hakkari) olarak belirlendi.

Araştırma kapsamındaki toplam 923 ilçenin yüzde 23,51'inin (217) çok gelişmiş ve gelişmiş, yüzde 39,65'inin (366) gelişmemiş ve hiç gelişmemiş, yüzde 36,84'ünün de (340) orta gelişmişlik düzeyinde olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Araştırma verileri, Türkiye'deki ilçelerin ilköğretim olanaklarının ortaöğretimdekinden daha kötü durumda olduğunu gösterdi.

İlköğretim ve ortaöğretim olanakları değerlendirildiğinde, İstanbul'da eğitim olanakları kötü olan ilçe bulunmuyor. Ancak, eğitim olanaklarının çok iyi olduğu düşünülen Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde eğitim olanakları kötü olan ilçelerin bulunduğu belirlendi.

Bölgelere göre, ilköğretim ve ortaöğretim olanakları birlikte değerlendirildiğinde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde eğitim olanakları iyi olarak tanımlanabilen ilçe bulunmuyor.

Derslik başına düşen öğrenci sayısının en fazla olduğu bölgenin İstanbul (45,04) olduğu belirtilen araştırmada, hem ilköğretim hem de ortaöğretim okullarında derslik başına düşen öğrenci sayısının en düşük olduğu bölgenin Doğu Karadeniz (20,09) olduğu bildirildi.

Türkiye'deki ilköğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerin yüzde 9,64'ünün birleştirilmiş sınıflarda öğrenim gördüğü ifade edilen araştırmada, bu oranın Kuzeydoğu Anadolu'da yüzde 21,90, Güneydoğu Anadolu'da yüzde 17,54; orta-doğu Anadolu'da yüzde 16,34 olduğu kaydedildi.

Türkiye genelinde ilköğretim okullarında taşımalı eğitimden yararlanan öğrenci oranının yüzde 15,70 olduğu belirlenen araştırmada, eğitim olanağı gelişmiş olan ilçelerde bu değerin yüzde 0,03'e düştüğü belirtildi. Öğrencilerin taşımalı eğitimden yararlanma oranının en düşük olduğu ilin İstanbul, en yüksek olduğu bölgenin ise Doğu Karadeniz olduğu ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber