Türk telekom sağlık yardımı sandığı'yla ilgili usulsüzlük iddiası

Haber Giriş : 15 Eylül 2008 14:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, Telekom Sağlık Yardım Sandığı'nda biriken ve bugün itibariyle 130 milyon YTL civarındaki kamu kaynağının usulsüz olarak Oger Telekom tarafından kullanıldığını öne sürdü. 1954'ten beri faaliyette bulunan Sağlık Yardım Sandığı'nın hukuka aykırı olarak vakfa dönüştürüldüğünü, personelin elinden sandığını yönetme hakkının alındığını ve birikimlerine el konulduğunu belirten Tankut, ?Cumhuriyet savcılarını bu uygulama hakkında açık bir suç duyurusuyla gereğini yapmaya davet ediyoruz? dedi.

?MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, Telekom Sağlık Yardım Sandığı'nda biriken ve bugün itibariyle 130 milyon YTL civarındaki kamu kaynağının usulsüz olarak Oger Telekom tarafından kullanıldığını öne sürdü. 1954'ten beri faaliyette bulunan Sağlık Yardım Sandığı'nın hukuka aykırı olarak vakfa dönüştürüldüğünü, personelin elinden sandığını yönetme hakkının alındığını ve birikimlerine el konulduğunu belirten Tankut, ?Cumhuriyet savcılarını bu uygulama hakkında açık bir suç duyurusuyla gereğini yapmaya davet ediyoruz? dedi.

MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve Karaman Milletvekili Hasan Çalış'la birlikte Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, ?Türk Telekom'un özelleştirme süreci ve özelleştirmeden sonra Türk Telekom personelinin oluşturduğu Türk Telekom Yardım Sandığı üzerinde oynanan oyunlar' hakkında bilgi verdi. Türk Telekom'un ?büyük bir gaflet anlayışı neticesinde ve özelleştirme maskesi adı altında' AKP iktidarı tarafından altın bir tepki içinde yabancılaştırıldığını öne süren Tankut, özelleştirme sürecinde hukuka aykırı uygulamalarla personelin haklarının da yol sayıldığını kaydetti.

-ÖNCE PTT YARDIM SANDIĞI-

1954 yılında 6154 sayılı kanun çerçevesinde çalışanlara ek sağlık yardımı sağlamak amacıyla PTT Yardım Sandığı kurulduğunu hatırlatan Tankut, 1995 yılında ise kurumun, Türk Telekom ve Posta İşletme Genel Müdürlüğü olarak ayrılması nedeniyle iki ayrı yardım sandığı kurulduğunu söyledi. Geçen süre içerisinde söz konusu sandıkta Telekom Personelinin kesintilerinden oluşan nemalandırılmış 122,5 milyon YTL para biriktiğini kaydeden Tankut, Türk Telekom'un özelleşmesi sonrası kurumdan ayrılmak zorunda bırakılan personelin Sağlık Yardım Sandığı ile ilişkilerinin kesildiğini belirtti. Tankut, ?Sağlık Yardım Sandığı ile ilgili olarak genelde iki tür dava açılmıştır; dava açanlardan bir grup, Sağlık Yardım Sandığı'nın birikmiş paralarından haklarına düşen bölümünün kendilerine iade edilmesini talep etmişlerdir. Diğer bir grup ise Sağlık Yardım Sandığı hizmetlerinden yararlanmaya devam etmeyi talep etmişlerdir. Bu arada Türk Telekom A.Ş Genel Müdürlüğü 16 Mayıs 2008 gün ve 995 sayılı tebliği ile Türk Telekom Sağlık Yardım Sandığının devamı niteliğinde ve sandığın hizmetlerini yerine getirecek Türk Telekom Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı'nın kurulduğunu tüm teşkilatlarına duyurmuştur? dedi.

?SANDIĞIN PARALARI VAKFA AKTARILDI?

Vakfın kuruluşu için tahsis edilen miktarın 122 milyon 513 bin 434 YTL nakit olarak gözüktüğünü, bu miktarın Sağlık Yardım Sandığı'nın birikmiş nakdi varlığına eşit olduğunu kaydeden Tankut, ?Ama ilginçtir Vakıf Senedinde bağışta bulunan olarak Türk Telekom Sağlık Yardım Sandığı değil Türk Telekomünikasyon A. Ş gözükmektedir? dedi. Türk Telekom'un özelleştirme sürecinde kanuni değişikliklerle personelin haklarının korunmasının amaçlandığını ve ?Sağlık Yardım Sandığı ile ilgili bütün düzenlemelerin 31.12. 2003 tarihine kadar Türk Telekom Yönetim Kurulu tarafından yapılması?nın hükme bağlandığını söyleyen Tankut, ?Eğer bu konuda 31 Aralık 2003 tarihine kadar bir karar alınmamışsa, aynı tarihe kadar görevde bulunan Yönetim Kurulu üyelerinin Türk Ceza Yasası'nda tanımlanan ?görevi ihmal' suçunu işledikleri açıktır. Bu durumda Vakfın kurulması da usulsüzdür. Vakfın kurulması kararını alanlar ve vakfın kurucuları, Hazineye ve Türk Telekom personeline ait 122 milyon513 bin 434 YTL'yi haksız olarak mal edinmişlerdir. Türk Telekom Sağlık Vakfına, sandığın parasının usulsüz olarak aktarıldığı, bu vakfın kurulmasını teklif edenlerin ve bu vakfın kurulması kararını alanların TCK'nın 155. maddesinde tanımlanan güveni kötüye kullanmak suçunu işledikleri ortaya çıkmaktadır? diye konuştu.

?130 MİLYON YTL'LİK KAMU KAYNAĞI OGER TELEKOM'A KULLANDIRILIYOR?

Ağustos 2007 itibariyle 122 milyon 513 bin 434 YTL olan ve bugün itibariyle 130 milyon YTL civarında olduğu tahmin edilen kamu kaynağının usulsüz olarak Oger Telekom tarafından kullandırıldığını öne süren Yılmaz Tankut, söz konusu paraya Türk Telekom yönetimi tarafından hukuka aykırı olarak el konulduğunu söyledi. Tankut ? 1954'ten beri faaliyette bulunan sağlık yardım sandığı, hukuka aykırı olarak vakfa dönüştürülmüş, personelin elinden sandığını yönetme hakkı alınmış ve birikimlerine el konulmuştur. Cumhuriyet savcılarını bu uygulama hakkında açık bir suç duyurusuyla gereğini yapmaya davet ediyoruz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber