SSK'ya damga vergisi ödenmeyecek

Haber Giriş : 30 Kasım 2004 12:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK, eczacıların kurum alacağından binde 7.5 oranında Damga Vergisi kesilmesi uygulamasına son verdi. Yeni Türk Lirası'nın (YTL) 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren tedavüle girmesiyle birlikte ilaç fiyatları TL ve YTL olarak ayrı ayrı belirtilecek, etiketler isteğe bağlı olarak tek ya da çift 'sürşarj' olacak.

İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, eczacılardan gelen yoğun şikayet üzerine harekete geçen Türk Eczacıları Birliği (TEB) Yönetim Kurulu, SSK Başkanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvurarak Damga Vergisi kesilmesi uygulaması sorununun çözülmesini talep etti. Bu çağrı üzerine SSK Başkanlığı Muhasebe ve Mali İşler Daire Başkanlığı bir genelge yayımlayarak 18 Ekim 2004 tarihinden itibaren sözleşmeli eczanelerden binde 7,5 Damga Vergisi kesilmesi uygulamasına son verildiğini bildirildi.

Öte yandan 31.01.2004 tarih 25363 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5083 sayılı, "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkında Kanun" gereğince 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren Yeni Türk Lirası'na (YTL) geçilecek olması eczacıları harekete geçirdi. TEB, YTL'nin tedavülünün başlaması ile birlikte eczaneler tarafından iki ayrı sürşarj (Bir sayının veya kelimenin yerine geçmek için, üzerine başka bir sayı veya kelime basma işi) etiketi kullanılmasının zorunlu olup olmadığı hakkında, Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'ndan görüş istedi. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü, cevap yazısında 5083 sayılı Kanun'un Geçici 3. maddesine atıfta bulunarak, konunun Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca 4077 sayılı, "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun" çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği şeklinde görüş bildirdi. TEB, Maliye Bakanlığı'nın söz konusu yazısı üzerine bu kez Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan görüş istedi. Gelen cevap yazısında, ilaç fiyatlarının TL ve YTL cinsinden tek sürşarj etiketinde gösterilmeleri mümkünse tek sürşarj etiketinde gösterilmesi, şayet bu teknik olarak mümkün değil ise iki sürşarj etiketinde gösterilmesi gerektiği belirtildi. Bu arada Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın ilaçların fiyat etiketiyle ilgili bu açıklamasından sonra TEB Genel Sekreteri Sabih Tekin Çağlar, Bölge Eczacılar Odası'na bir yazı göndererek konu hakkında bilgi verdi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber