MEB Personelden 4/B'li İçin Skandal Görüş!

Binlerce 4/B'li çalışan hakkında sadece 18 maddelik bir Bakanlar Kurulu Kararı bulunmaktadır. Ancak ne 4/B'li uygulaması bir çözümdür ne de bu 18 madde sorunları çözebilmektedir. Bunun son örneğini üç Devlet kurumunun tavrı göstermektedir. Bir sözleşmeli öğretmen, 30 günden fazla sağlık kurulu raporu almıştır. Bu halde ne gibi bir işlem tesis edilmesi gerektiği Bakanlığa sorulmuştur. Bakanlık, konuyu Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığına sormasına rağmen bu iki kurum da görüş vermemiş/ verememiştir. Bunun üzerine MEB Personel ilgili valiliğe 30 günden fazla sağlık raporu alan sözleşmeli öğretmenin hizmet sözleşmesinin fesih edilebileceğini bildirmiştir. İşte skandal uygulamanın ayrıntıları...

* 4/B'liye ilişkin skandal yazı Meclis gündeminde

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Şubat 2009 00:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

30 günden fazla Sağlık Kurulu raporu sözleşme fesih sebebi imiş!

Konu bir ilimizde yaşanmış, çeşitli sebeplerden dolayı sağlık kuruluşlarından müteakip defalar 30 günden fazla Sağlık Kurulu raporları ile istirahat izni alan 4/B kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak görev yapan bir öğretmen, Sağlık Kurulu raporu bitiş tarihinde görevine başlamak ve sözleşme yenilemek için görev yerine döndüğünde, Hizmet sözleşmesinin 11. maddesi ( b) bendi ?Hastalık izni: resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıkları için, yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli izin verilebilir. Hastalık sebebi ile sosyal sigortalar kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı personelin ücretinden düşülür.? hükmü nedeniyle, sözleşmesinin yenilenip yenilenmeyeceği hususunda tereddüt oluştuğu, teretdütün giderilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğüne görüş sorularak gelen görüşe göre sözleşmenin yenilenip yenilenmeyeceği konusunda hareket edileceği bildirilmiştir.

Hizmet sözleşmesinin 11. maddesi ( b) bendi ?Hastalık izni: resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıkları için, yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli izin verilebilir. Hastalık sebebi ile sosyal sigortalar kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı personelin ücretinden düşülür.? hükmü nedeniyle sözleşmeli öğretmen raporlu olduğu günlerin 30 günden fazlasına tekabül eden ve kendisine kurumca sehven ödenen ücretleri geri iade etmiştir.

İlgili Valiliğin talebi üzerine, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 27/02/2009 tarih ve 234/10361 sayılı görüşünde şu cevabı vermiştir.

?Sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslar ve hizmet sözleşmelerinde sözleşmeli öğretmenlerin özlük ve sosyal hakları düzenlenmiş ve 30 güne kadar olan ücretli hastalık izinleri dışında uzun süreli hastalık izinleri kullanabileceklerine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından Bakanlığımızca tereddüte düşülen bu konuda Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığının görüşlerine başvurulmuş olmasına rağmen bugüne kadar bu konulara açıklık getirici herhangi bir cevap alınamamıştır.

Bu düzenlemelerden; sözleşmeli öğretmenlerin bir yılda toplam 30 gün ücretli hastalık izni kullanabilecekleri ancak 30 günden fazla sürelerde raporlu olanlar ile yataklı tedavi olanlar hakkında ne gibi bir işlem yapılacağı düzenlenmemiş olmakla birlikte zımmen sözleşmenin sona ereceği anlaşılmaktadır.

Bu itibarla, gerek sözleşmemin personel çalıştırılmasına ilişkin esaslar gerekse hizmet sözleşmelerinde bir yılda toplam otuz gün ücretli hastalık izni kullanabilecekleri belirtilmiş olduğundan hastalığı nedeniyle 2008 yılında uzun bir süre görevine devam etmeyen ilgilinin sözleşmesinin yenilenmesine imkân bulunmadığı mütalaa edilmektedir.?

Fakat durum sanıldığı gibi değildir çünkü Hizmet sözleşmesinin ?sözleşmenin feshi? adlı 13.maddesi hükümlerinde sağlık durumu nedeniyle verilen istirahat izinlerinin 30 günden fazlasına tekabül eden günler için sözleşmenin fesh edileceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır.

Hizmet sözleşmesinin 11. maddesi ( b) bendi ?Hastalık izni: resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıkları için, yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli izin verilebilir. Hastalık sebebi ile sosyal sigortalar kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı personelin ücretinden düşülür.? hükümlerinde 30 günden sonraki Sağlık Kurulu raporları için bir düzenleme bulunmamaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü görüş yazılarında bile Sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslar ve hizmet sözleşmelerinde 30 güne kadar olan ücretli hastalık izinleri dışında uzun süreli hastalık izinleri kullanabileceklerine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığını kendilerinin bile tereddüte düştüklerini bu konuda Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığının görüşlerine başvurduklarını konuya açıklık getirici herhangi bir cevap alınamadığını ifade etmektedirler.

30 günden fazla olan sağlık kurulu raporlarında ücretsiz izin verilmesi en doğru olan yoldur.

Her seferinde ?Kadrolu Öğretmenler ile Sözleşmeli Öğretmenler arasında sosyal güvenlik kurumları hariç hiçbir fark bulunmamaktadır? açıklamasında bulunan Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik, sözleşmeli öğretmenler ile kadrolu öğretmenler arasında dağlar kadar fark bulunduğunu artık görmelidir. Hastalanmak en doğal gelişmedir. Hastalanmanın sonucunda ise sağlık kuruluşları Sağlık Kurulu raporları vermektedirler. Hiçbir sözleşmeli öğretmenin 30 günden fazla hastalanmayacağına yatağa bağlı kalmayacağına dair bir garantisi bulunmamaktadır.

İŞTE GÖRÜŞÜN RESMİ HALİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber